Loting studies wordt afgeschaft

Loting studies wordt afgeschaft

Over een paar jaar wordt de loting afgeschaft. Alle numerus fixus-opleidingen gaan in het schooljaar van 2017/2018 weer over op een klassieke selectie. Dat maakte het ministerie van Onderwijs bekend.

Numerus fixus-studies zijn studies waar maar een beperkt aantal studenten kan worden aangenomen. Populaire studies die een numerus fixus hebben zijn bijvoorbeeld bedrijfskunde, psychologie, diergeneeskunde en biomedische wetenschappen.

Motivatiebrief

Tot nu toe hadden alleen je examencijfers invloed op je kans om toegelaten te worden: hoe hoger je cijfers, hoe hoger de kans bij de loting. Dat gaat dus veranderen. Vanaf 2017 kunnen hogescholen en universiteiten leerlingen selecteren op basis van onderwijsprestaties, persoonlijke motivatie en persoonskenmerken.  Je hoeft dus in de toekomst niet meer te duimen of je ingeloot wordt voor je studie geneeskunde, want je kunt dan onder andere toegelaten worden door het schrijven van een ijzersterke motivatiebrief.

Onderwijsinstellingen mogen zelf bepalen hoe ze de selectie precies vormgeven, maar ze zijn wel verplicht ten minste twee toelatingseisen te stellen. 

Andere regels

Er zullen nog een paar andere landelijke regels aan de nieuwe selectie verbonden zijn. Zo mag je je per jaar inschrijven bij slechts twee scholen met selectiestudies. Voor de opleidingen geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie en mondzorgkunde geldt een nog iets strengere regelgeving: je mag je maar bij één onderwijsinstelling inschrijven, omdat voor die studies altijd veel te veel inschrijvingen zijn. In totaal mag je je drie keer in een jaar aanmelden voor een studie.

Er is nog een nadeel: de aanmeldingen gaan geld kosten. De student moet daar maximaal vijftig tot honderd euro voor gaan betalen. De aanmelddata voor de numerus fixus-studies worden ook nog eens vervroegd: je hebt tot 15 januari de tijd om je in te schrijven. 15 april krijg je de uitslag. Mocht je niet worden toegelaten, dan heb je tot 1 mei om je bij een andere studie zonder het numerus fixus-systeem aan te melden.

Geen toeval

Het LAKS zegt blij te zijn met het nieuwe besluit. "We hopen dat de studies nu niet langer alleen kijken naar de cijfers of het laten afhangen van puur toeval, maar gewoon eens kijken naar de persoon achter de cijfers en wie het beste bij de studie past."

Gepubliceerd op 31 augustus 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.