Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Jonge ondernemers: kraam op Waterlooplein

Jonge ondernemers: kraam op Waterlooplein

Door Lisa

Op je zestiende een eigen marktvergunning regelen bij de gemeente en elke zaterdag tweedehandsspullen verkopen op de markt bij het Amsterdamse Waterlooplein? Niet veel scholieren doen het, maar voor Freya Frericks (18) is het de normaalste zaak van de wereld.

Nieuw: de jonge ondernemersreeks op Scholieren.com. Over jongeren die hun eigen bedrijfje runnen en daarmee een aardig zakcentje bijverdienen. En bovendien de coolste en interessantste dingen meemaken.

Het idee om op de markt te gaan staan kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Verkopen zit namelijk in haar genen. Freya: "Mijn ouders deden het vroeger ook en toen mijn vader overwoog ermee te stoppen, wilde ik niets liever dan het stokje van hem overnemen." 

Toch was dit makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je minderjarig bent, kun je namelijk geen eigen marktvergunning aanvragen. Daar bedacht Freya wat op. "Via een vriend hoorde ik dat ik handlichting aan kon vragen. Met handlichting krijg je als minderjarige de bedrijfsrechten die normaal alleen weggelegd zijn voor een meerderjarige."

Een periode van advocaten en verzekeringsmensen overtuigen volgde. Freya's vader wilde liever niet tekenen voor de handlichting, omdat hij niet verantwoordelijk wilde zijn. Toch mocht ze haar pas op komen halen bij de gemeente. "Mijn vader dacht dat ik een grapje maakte toen ik toch de marktvergunning had gekregen. Inmiddels is hij hartstikke trots op me", vertelt Freya vrolijk.

Dure spullen

Op het Waterlooplein verkoopt ze iedere zaterdag tweedehandsspullen die mensen haar komen brengen.  Daar zitten af en toe pareltjes tussen. "Laatst vond ik een keer een dure koptelefoon van Beats by Dr. Dre. Dat is wel een leuke bijkomstigheid." Ook is ze weleens een paar Louboutins of een rokje van Burberry tegengekomen. Of ze dat dan toch verkoopt? Freya: "Ik heb inmiddels wel geleerd om niet alles te verkopen wat ik binnenkrijg. Overigens koop ik ook nog gewoon kleding bij andere winkels, hoor!"

Ondanks alle leuke vondsten is het werk soms ook stressvol. Zeker als je je bedenkt dat Freya van negen uur 's ochtends tot zes uur 's avonds op de markt staat. "Het zijn lange dagen. Tijdens mijn toetsweken op de middelbare school zorgde dat er wel voor dat ik de zaterdag niet als 'leerdag' kon gebruiken", legt Freya uit. Toch valt er dan altijd een oplossing te bedenken. Zo zijn er periodes geweest waarin Freya maar één keer per maand op de markt stond. 

Goede cijfers

Lesuren missen is iets wat deze 18-jarige niet graag doet, maar er waren momenten waarop het niet anders kon: "In de onderhandelingsfase, waarin ik mijn handlichting probeerde te krijgen, heb ik wel wat uren gemist, omdat ik advocaten, verzekeringsmensen en de gemeente mijn verhaal uit moest leggen." Gelukkig haalde Freya goede cijfers, waardoor ze die paar uur wel kon missen. 

Volgens de 18-jarige marktverkoopster zou elke jongere een eigen bedrijfje moeten starten. En dat is niet alleen omdat het beter verdient dan vakkenvullen. "Je leert er enorm veel van. Zo doe ik mijn eigen boekhouding, regel ik alles rondom de verkoop zelf en word je er gewoon ontzettend zelfstandig van!" 

Een laatste tip van deze toponderneemster? "Geloof in jezelf en geef vooral niet op. In mijn geval leek het vrijwel onmogelijk om op mijn zestiende een marktvergunning te krijgen, maar dat was het niet!", zegt Freya lachend.

Gepubliceerd op 25 oktober 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.