Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hippe naam voor oude skills

Hippe naam voor oude skills

Door Joca

'Het onderwijs in Nederland moet meer vernieuwen!' Het wordt vaak geroepen. In mei deed de Onderwijsraad dat in een advies voor de regering. Zij willen in de lessen namelijk meer aandacht voor 21ste-eeuwse vaardigheden. Wablief? En wat gaan we er zelf van merken?

'21ste-eeuws' klinkt alsof scholieren moeten leren hoe je een geodriehoek kan 3D-printen als je dat rotding weer eens kwijt bent. Het blijkt echter iets minder futuristisch. In de gemiddelde groepsopdracht ben je namelijk al bezig met 21st century skills

Leren 'leren'

In het advies worden de skills verdeeld in drie groepen: Denkvaardigheden, zoals kritisch denken, creativiteit, problemen oplossen en goed overweg kunnen met computers. Sociale vaardigheden als samenwerken en communiceren. Metacognitie, wat een moeilijk begrip is voor het weten hoe je het beste nieuwe dingen leert en plant. Ook wel bekend als het klassieke 'leren hoe je leert'.

Dat klinkt niet echt nieuw allemaal. "Dat klopt", laat Cindy Rouwhorst van de Onderwijsraad aan Scholieren.com weten. "Het belang van 21ste-eeuwse vaardigheden is wel toegenomen." Met dit pakketje skills ben je namelijk prima voorbereid voor de studies en banen van de toekomst. Nou ja, dat is het idee. 

Als die vaardigheden niet zo nieuw zijn, waarom worden ze dan '21ste eeuws' genoemd? De Onderwijsraad heeft ervoor gekozen omdat iedereen in het onderwijs deze term al gebruikt als ze deze skills bedoelen. Dat is internationaal zo, maar ook in Nederland bij organisaties als Kennisnet en scholen die hiermee experimenteren. Het precieze idee achter de naam is net zoals de bedenker onbekend. Al denk ik dat het voor de populariteit helpt dat 21st century skills gewoon erg hip en sexy klinken.

Aanrommelen

Hoewel die moderne vaardigheden dus nu al langskomen in de lessen, kan het nog wel beter met die 21ste-eeuwse kennis. Cindy Rouwhorst licht toe: "Het is belangrijk dat deze vaardigheden beter worden verbonden aan de vakinhoud. Bovendien is er samenhang nodig in de aanpak van deze vaardigheden, omdat je ze gedurende je hele schoolloopbaan ontwikkelt. Nu is daar echter nog nauwelijks sprake van." Kort gezegd: veel scholen rommelen maar wat aan op dit gebied. 

De meningen verschillen over hoe dit opgelost moet worden. De Onderwijsraad denkt dat de oplossing zit in twee dingen. Het curriculum, wat je als scholier moet leren, moet continu vernieuwd worden door een overleggroep. Ook moeten leraren in overleggroepen met collega's, zodat ze kennis kunnen uitwisselen met elkaar.

Gehakt

Andere experts maken gehakt van deze ideeën. Zo'n verandering moet volgens hen namelijk niet opgedrongen worden met verplichte praatgroepjes. Het moet vanuit de enthousiaste leraren zelf komen die er al mee bezig zijn op een aantal scholen in Nederland. 

Tegen de tijd dat deze discussie is uitgevochten, hebben alle lezers van dit blog allang hun diploma gehaald. Voor de middelbare scholieren van nu, zal er dus maar weinig veranderen. Tenzij je een van die leerlingen bent die speciale docenten hebben: mensen die snappen dat modern onderwijs meer is dan Youtube kijken op het digibord.

Gepubliceerd op 29 mei 2014

REACTIES

L.

L.

Men mag wel iets meer op z'n woorden letten. Sexy is volgens het woordenboek namelijk 'seksueel aantrekkelijk'. En of deze vaardigheden dat nou zijn...

9 jaar geleden

Joca

Joca

Maar dat zijn die 21ste-eeuwse vaardigheden toch gewoon? ;-)

9 jaar geleden

L.

L.

Eerlijk gezegd vind ik deze ontwikkeling een beetje onzin. Als een school zich volledig gaat richten op onderzoek, gaat dit ten koste van de algemene kennis. En dat terwijl de middelbare school de plek is waar je dit zou moeten doen. Onderzoeken leer je wel op de universiteit of op de hogeschool. 5 Uur per week aan O&O besteden in plaats van meer dan 1 lesuurtje per week aardrijkskunde of biologie geven is belachelijk. Zonder kennis kan je niet onderzoeken, onderzoeken leer je wel gedurende de andere lessen. Het onderwijs moet gewoon klassiek blijven. Daar steken de leerlingen het meeste van op

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.