Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eerste examenklachten zijn al binnen

Eerste examenklachten zijn al binnen

Door Lisa

De tijd waarin duizenden scholieren nagelbijtend in de gymzaal hun examen maken komt steeds dichterbij. Maar zelfs nu de examentijd officieel nog niet eens is begonnen, heeft het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) al klachten binnengekregen.

Inmiddels staat de teller van Examenklacht.nl, de website van de Eindexamenklachtenlijn, op 51 klachten. "Drie weken geleden werd er voor het eerst geklaagd", vertelt Annelotte Lutterman (17), bestuurslid van het LAKS, aan Scholieren.com. "Deze klachten gingen over de praktijkexamens van het vmbo. Zij zijn namelijk al een paar weken bezig met de examens."

Klachten over de vmbo-praktijkexamens vallen allemaal onder een categorie, waardoor Annelotte niet precies weet wat de strekking van de klachten is. 

Maar wat doet het LAKS eigenlijk met dit soort klachten? Annelotte: "Het LAKS houdt alles goed in de gaten. Als we merken dat er veel geklaagd wordt over één vak, kijken we wat er aan de hand is." Op die manier is het LAKS snel op de hoogte van fouten. Het College voor Examens kan dan soms besluiten om de norm van het examen aan te passen. Hierdoor wordt er bijvoorbeeld soepeler gerekend of krijgt iedereen automatisch alle punten voor een vraag. 

Veel geklaag

Jaarlijks krijgt de Eindexamenklachtenlijn te maken met een groot aantal klagers. "We verwachten dit jaar ongeveer 145.000 klachten; ongeveer evenveel als voorgaande jaren", legt het LAKS-bestuurslid uit. De meeste klachten zijn, volgens haar, de zogenoemde 'examenklachten'. "Examenklachten gaan vooral over de moeilijkheid of de lengte van het examen. Dus wanneer niemand het examen binnen de tijd af heeft of er onduidelijkheden in zaten, staat onze telefoon roodgloeiend."

Maar toch zijn er vakken die er wat betreft klagingspercentage bovenuit springen. Volgens Annelotte zijn dat vooral de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde: "Het is best logisch dat erover de kernvakken het meeste geklaagd wordt. Deze toetsen worden vaak als het moeilijkst ervaren, worden door de meeste kandidaten gemaakt en hebben ook nog eens de voorwaarde dat je maar één vijf gemiddeld mag staan."

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 1 mei 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

K.

K.

Vmbo KB Handel en Administratie was niet normaal!! ik had zo hoe geleerd kende het hele boek uit me hoofd. De begrippen kende ik uit me hoofd. Toen ik mijn examen voor me neus kreeg dacht ik zo van WTF !! Wat er in de boek had geleerd kwam er niet eens voor in !! Dat vond ik een tot streek konden ze beter zeggen van je hoeft de boek niet te leren, maar dat je alleen bedrijfseconomie moest leren. Ik hoop echt dat ik voor mijn Handel en Administratie examen ga slagen !!

9 jaar geleden

D.

D.

Jaa HANDEL EN ADMINISTRATIE was echt lastig.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.