Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Tape op je mond tegen pesten

Tape op je mond tegen pesten

Pesten: het is weer volop in het nieuws sinds de ophef over het RTL-programma Project P. Het blijft een gevoelig onderwerp, en het blijft ons bezig houden. Toen ik hoorde over de International Day of Silence - een dag waarop duizenden leerlingen wereldwijd stilstaan bij de gevolgen van pesten door die dag hun mond te houden - was ik gelijk enthousiast.

Waarom aandacht vragen met een duur televisieprogramma als je ook met medescholieren actie kunt voeren?

Als je dit leest en denkt: 'We hebben al genoeg rare dagen, waarom moet er weer zo nodig een nutteloze naam voor een dag worden bedacht?', dan volgt hier een korte uitleg. International Day of Silence is bedacht door een homorechtenorganisatie uit de VS. Elk jaar roepen ze scholieren op om na te denken over de gevolgen van pesten. Gewoon door een dag stil te zijn en niet te praten. Niet een paar minuten, maar vanaf het eerste lesuur tot twaalf uur s ’middags.

Het kenmerkende van de Silence Day is het afplakken van je mond met tape, wat symbool staat voor de slachtoffers van pesten die ook geen stem hebben en waar niet naar geluisterd wordt.

Posters plakken

Aangezien ik op 11 april geen les had, maar een tussenuur en een 'Dalton-uur' (ik zit op een Daltonschool), werd ik al snel benoemd tot posterplakker. Nadat ik tape op mijn mond had geplakt, pakte ik de posters en vertrok naar de aula om te gaan plakken.

Van tevoren had ik wel verwacht dat ik zou opvallen, maar toen ik de aula binnenkwam, viel het gelijk stil en werd ik aangestaard door 58 bruggerbeugelbekkie’s. Al snel begonnen ze vragen te stellen, maar antwoorden lukte niet echt. Er kwam alleen 'mruph grumph' uit mijn mond.

Toen bedacht ik me dat ik mijn notitieblokje bij mij had, dus schreef ik op een leeg velletje dat ik stil was uit respect voor alle pestslachtoffers wereldwijd. De bruggers snapten toen waar ik mee bezig was. Ik kreeg direct positieve reacties; ze lieten weten het erg indrukwekkend te vinden.

Liga's

Helaas waren er ook een paar bovenbouwers die het leuk vonden om Liga’s naar me te gooien, omdat ik niet kon eten door die tape. Ook sommige leraren wisten niet hoe ze moesten reageren. "Dit zouden meer leerlingen moeten doen, dan houden ze eens hun mond", hoorde ik verschillende keren.

Het belangrijkste van actievoeren is dat jij achter je doel staat. De bovenbouwers met hun Liga's negeerde ik dus maar. Ik was niet de enige die meedeed met Silence Day en in de pauze gingen alle actievoerders bij elkaar staan. Erg gezellig was het alleen niet door die tape.

Toen de tape er om 12 uur af mocht, voelde ik me voldaan. Ik raad iedereen aan om eens te protesteren tegen pesten. Je krijgt leuke reacties en je zet mensen aan het denken. Zeker in een tijdperk waarin er meer wordt gezegd dan gedaan, is Silence Day een goed initiatief.

Gepubliceerd op 23 april 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

I.

I.

#thumbsup

10 jaar geleden

M.

M.

wat mooi!

10 jaar geleden

J.

J.

Lol ik zou ook een liga gooien

9 jaar geleden

T.

T.

Ik doe volgend jaar mee!!!
Ik ben ook gepest. nu ook. stomme namen en nog veel meer!
Dus nog een keer: ik doe volgend jaar mee! zullen mijn ouders en leraren leuk vinden!

9 jaar geleden

T.

T.

#Respect !

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.