Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Taal: groetjes

Taal: groetjes

Door Anne

Heb jij zojuist een brief of een mailtje geschreven?  Kijk dan eens goed hoe je 'm hebt beëindigd. Staat er 'met vriendelijke groeten' of 'mvg'? Zeg je 'groetjes' of 'groet'? Let goed op, het zegt meer over je dan je denkt.

Anne legt elke twee weken een nieuwe ‘taaltrend’ die haar opvalt onder de loep. Want waarom vullen we onze zinnen altijd op met stopwoordjes, of gebruiken we triljoen uitroeptekens om ons punt duidelijk te maken?

Natuurlijk hangt de afsluiting van een mailtje ook af van naar wie je 'm schrijft. Sommige afsluitingen zijn nu eenmaal veel formeler dan andere. Maar omdat verschillende eindes van een brief verschillende boodschappen geven, betekent een afsluiting best veel. Vaak zit er ook een verwachting of regel bij zo'n afsluiting. Is het een brief naar een vriend? Dan eindig je natuurlijk niet met 'hoogachtend'.

Verwachtingen

Maar als je je niet aan die verwachtingen houdt, is dat best opvallend. Heb je bijvoorbeeld wel eens een volwassen man een brief met 'lieve groetjes' zien beantwoorden? Nee? Klinkt inderdaad best gek, want het is niet iets wat je verwacht van zo iemand. Sowieso is groetjes een afsluiting die je verwacht van meisjes in roze jurkjes, maar dat maakt het ook wel weer lief. 

Zelfs als je binnen de gebaande paden blijft, kan een afsluiting van een brief best veel invloed hebben. Een semi-formele brief krijgt een andere toon als je antwoordt met 'met vriendelijke groet' of 'met hartelijke groet'. Het eerste is netjes maar behoorlijk standaard, de tweede vind ik veel warmer, maar het kan ook gewaagd zijn; ken ik de persoon in kwestie goed genoeg om dit te gebruiken?

Mvg

En dan hebben we ook nog een categorie apart: de mvg's en de vr. gr. Ik krijg er zelf altijd al een beetje kriebels van. Ten eerste omdat bovenstaande afsluitingen vaak gepaard gaan met spellingsfouten en een gebrek aan interpunctie. Ten tweede omdat het in mijn ogen ook een soort van onverschilligheid laat zien; heeft de schrijver in kwestie geen kracht meer in zijn vingers? Twee woordjes extra uittypen schijnt erg veel moeite te zijn. Natuurlijk is het niet zo zwart-wit, maar we zien maar weer: een afsluiting zegt meer dan je denkt.

En ik? Ik ben schuldig aan het gebruik van de afsluiting 'groetjes'. Zelfs als het een vrij formele mail betreft, kan ik het niet laten. Het staat misschien een beetje kinderachtig, maar aan de andere kant: bij klaagmailtjes klinkt alles meteen veel minder boos. En dat kan ook in m'n voordeel werken.

Gepubliceerd op 24 april 2014

REACTIES

N.

N.

haha leuk! Ik gebruik vaak: met vriendelijk groet,

9 jaar geleden

Chris

Chris

Ach, daarmee weet iedereen wat je bedoelt hoor :-)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.