Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Expeditie Uganda

Expeditie Uganda

Door Emma

Emma Hoogestijn ging afgelopen december samen met negentien medeleerlingen op vrijwilligersreis naar Uganda. Daar hebben ze twee weken lang hun steentje bijgedragen aan een betere wereld. "Het was een avontuur om nooit te vergeten!"

Emma en haar schoolgenoten hielpen bij een aantal projecten die zijn aangesloten bij 'Worldmapping', een organisatie die jongerenexpedities naar ontwikkelingslanden organiseert. Aan Scholieren.com vertelt ze over haar ervaringen.

Ondervoede kinderen

"Het eerste project dat we bezochten was van een Nederlandse vrouw die Kim heet. Zij helpt ondervoede kinderen en hun ouders. We gingen op bezoek in het ziekenhuis waar ze werkt, en daar liet Kim ons foto's van ernstig ondervoede kinderen zien. Het was een verschrikkelijk aanzicht; zoiets zie je hier nooit, maar daar is het bijna normaal."

De leerlingen van het Sondervick College gingen ook met Kim op huisbezoek bij families. "Dit doet ze om kinderen in de gaten te houden als ze de kliniek eenmaal hebben verlaten. Het geval dat de meeste indruk op mij heeft gemaakt was een klein jongetje, dat amper zes leek maar in werkelijkheid al veel ouder was. Kim had in het dorp over hem gehoord, en ging kijken wat er precies aan de hand was. Het jongetje was vel over been. Hij woonde bij zijn tante, maar de andere kinderen die daar woonden leken beter gevoed."

"Het bleek dat het jongetje epilepsie had. Zijn tante had geen geld om vervoer te regelen naar een ziekenhuis, waar de medicijnen gratis waren! Dit vond ik vreselijk om te zien, het jongetje leed echt verschrikkelijk onder zijn toestand. Het deed me pijn om te beseffen dat dit hier zo normaal is, maar dat er daar niet even een buurman is die je een lift kan geven. Je voelt je haast machteloos, wetende dat in een ander land, op een andere plek dit jongetje gewoon een goed en pijnloos leven kon leiden."

Energiebesparende oven

Naast Kim bezochten Emma en de rest van de groep ook twee organisaties, die zich heel erg mengen in de community: FOHO en CEPO. "FOHO is een opvangcentrum voor straatkinderen, die daar een maaltijd krijgen, en lessen in bijvoorbeeld rekenen en Engels. Op deze manier hoopt FOHO op zijn minst een paar van deze kinderen een betere toekomst te bieden."

"CEPO is een project dat de community wil ondersteunen. Ze doen dit door bijvoorbeeld gewassen te verbouwen voor de mensen en bij hen thuis een fuel saving stove (energiebesparende oven) te maken. Deze zijn namelijk beter voor het milieu en kosten minder brandstof. Tijdens dit project hebben wij zelf de handen uit de mouwen, of beter gezegd de voeten uit de broeken, gestoken en een oven gemaakt! Dit deden we puur met dingen die we om ons heen konden vinden."

Kant en klaar

"Met zand en water hebben we een stevige klei gestampt als bouwmateriaal. Zoiets zul je nooit zien in Nederland, wij kopen het liefst alles kant en klaar, vaak in een fabriek gefabriceerd. In Uganda leerden we meer respect te krijgen voor de middelen die gewoon om ons heen liggen, hoe je uit niets gewoon een prima oventje kan maken!"

"We hebben ook nog een aantal dagen geholpen bij het zuiveren van een waterbron, het graven van een greppel, en het afmaken van een huisje. Het was zwaar maar ook heel belonend werk. Het gaf me het gevoel dat ik echt wat bereikt had."

Waardering

"Ondanks het vele gezwoeg hebben we ook veel gelachen tijdens de reis. Ik heb ook veel over mezelf geleerd, en zie geluk nu op een hele andere manier, omdat ik het in Uganda in zijn meest pure vorm heb meegemaakt. Ik waardeer mijn familie meer, nadat ik heb gezien hoeveel mensen die op een jonge leeftijd al niet meer hebben. Ik ben gaan inzien hoe rijk wij zijn. Dat is namelijk helemaal niet zo normaal. Wat wij hebben, onze welvaart en gezondheid, is het grootste geschenk op deze hele wereld en daar ben ik alleen maar dankbaar voor."

Gepubliceerd op 26 april 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

K.

K.

Maar wat heb je nou eigenlijk gedaan wat ze daar niet zelf hadden kunnen doen? Oegandezen hebben toch ook handen om oventjes te kunnen maken? :o
Ik vind het leuk voor je dat je het zo tof hebt gehad enzo, maar ik zie niet in hoe dit soort dingen echt bijdragen aan een betere wereld.

9 jaar geleden

E.

E.

je gaat naar zo'n land ook heel erg voor jezelf denk ik, ik heb een beter beeld gekregen van dit soort landen. en de fysieke arbeid is voor veel mensen daar te zwaar en het kost tijd. Ook hebben we een positief effect gehad op kinderen daar, even met ze spelen en cadeautjes meenemen is voor hen geweldig. daarbij hebben we ook nog eens veel geld voor de projecten opgehaald!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.