Vijf vragen over dreigtweets

Vijf vragen over dreigtweets

Door Chris

Een bommelding doen via Twitter: het lijkt misschien een leuke grap, maar als je op een dieet van water en brood wordt gezet in een krappe politiecel, vergaat het lachen je al snel. Zo werd vorige week nog een 14-jarig meisje uit Rotterdam gearresteerd, nadat ze via Twitter had gedreigd met een aanslag op een vliegtuig van American Airlines.

Wanneer beschouwt de politie een tweet als een grap? Wanneer wordt er actie ondernomen? En kan de politie zomaar achter je adres komen? Scholieren.com vraagt 't aan politiewoordvoerder Roland Ekkers.

1. Wanneer is een tweet een dreigtweet?

"Je moet elke tweet apart beoordelen. Soms is het overduidelijk dat iets een dreigtweet is. Bijvoorbeeld als een twitteraar een persoon specifiek bij naam noemt en meldt wat hij met die persoon gaat doen. In de wet staat niet omschreven wat een dreigtweet is. Wat ook meeweegt is of iemand zich door de tweet in kwestie bedreigd voelt", legt Ekkers uit.

2. Hoe haalt de politie die dreigtweets eruit?

"Sommige mensen doen aangifte van een bedreiging via Twitter, maar wij monitoren zelf ook tweets. Zoals een wijkagent in de buurt surveilleert, zo houdt een speciaal politieteam het internet in de gaten. We filteren op steekwoorden als 'bom', 'dood', en op scheldwoorden", vertelt Ekkers. De politie ziet dagelijks zo'n 35.000 dreigtweets voorbij komen. "Grofweg 100 a 200 daarvan zijn zo serieus, dat we ze nader onderzoeken."

3. Hoe wordt een dreigtweet onderzocht?

"Het is niet zo dat we dagelijks 200 mensen van het bed lichten. We proberen per tweet een goede inschatting te maken. Alles draait om de context waarin de tweet is geplaatst. Als je eerdere tweets van die persoon leest kom je er soms achter dat een dreigtweet helemaal niet zo dreigend is en je het met een korreltje zout kan nemen", legt Ekkers uit.

Ook kijkt de politie bijvoorbeeld naar het account waarmee de dreigtweet is geplaatst. Ekkers: "De dreiging is minder groot als deze geplaatst is door iemand die met naam en foto op Twitter staat en 800 volgers heeft. Is het account echter die ochtend aangemaakt en staan er geen persoonlijke gegevens van de twitteraar vermeld, dan gaan de alarmbellen eerder af."

4. Wanneer gaat de politie over tot actie?

De politie gaat vaak over tot actie, maar dit houdt lang niet altijd in dat er iemand gearresteerd wordt en aan de rechter mag gaan uitleggen waarom-'ie een dreigtweet heeft geplaatst. Ekkers: "Via Twitter spreekt de politie ook mensen aan op hun gedrag, of we schakelen een wijkagent in die met de bedreiger gaat praten."

Vaak kan de politie er vrij gemakkelijk achter komen wie er achter het account zit en waar iemand woont. "Met een beetje slim zoeken kom je al heel ver. Uit eerdere tweets kun je vaak opmaken welke vrienden en familie iemand heeft, waar iemand woont. Een kwestie van slim doorklikken en kijken. In heel dreigende gevallen kunnen we gegevens achterhalen via providers. Maar een dreigtweet moet wel heel serieus zijn, wil de politie dit middel inzetten. We mogen het niet te pas en te onpas gebruiken, die drempel ligt hoog."

5. Hoe voorkom je dat de politie bij jou op de deur komt bonzen?

"Aan alle scholieren zou ik willen zeggen: tweet niet vanuit je emotie. Als iets je witheet maakt, tik dan niet meteen een antwoord. Wacht even voordat je op die verzendknop drukt, want vaak kun je de omvang nog niet overzien van een bericht dat je wilt versturen. Weet wat je verzendt, want het kan je de rest van je leven blijven achtervolgen. Het internet vergeet namelijk niks." Ook al delete je een tweet meteen nadat je 'm de wereld in hebt gestuurd; dan nog is je bericht nooit helemaal weg, legt de politiewoordvoerder uit. "In het geheugen van internet blijft meer staan dan je denkt."

Dit artikel kwam mede tot stand in samenwerking met Vraaghetdepolitie.nl.

Gepubliceerd op 20 april 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.