Vier redenen waarom eindexamen doen leuk is

Vier redenen waarom eindexamen doen leuk is

Door Lisa

Over het eindexamenjaar hoor je de gruwelijkste verhalen: mensen die er goed voor stonden en toch zakten, gestolen eindexamens en je verslapen tijdens dat belangrijke natuurkunde-examen. Natuurlijk is het spannend, maar dit schooljaar is tegelijkertijd een van de bijzonderste jaren uit je leven. Vier redenen waarom.

1. Je mag kiezen uit meer dan 400 studies

"Pfff, ik weet nog steeds niet wat ik wil studeren" is wat ik menig examenkandidaat hoor kreunen halverwege het schooljaar. Een keuze maken is ook niet makkelijk. Je zult tot vervelens toe studiekeuzetestjes moeten invullen en lastige vragen van school over je toekomst moeten beantwoorden. Aan het einde van het jaar komt daar dan ook de examenstress nog eens bij.

Maar bekijk het eens van de leuke kant: je kunt ein-de-lijk een studierichting kiezen die je écht leuk vindt! Je kunt proeven van allerlei studies met rare namen en bijzondere achtergronden door meeloopdagen of open dagen te bezoeken. Het mooiste van alles is dat je middelbare school je daar (in de meeste gevallen) vrij voor geeft! Denk rustig na, maar geniet ook!

2. Op handen gedragen worden door je ouders

Een ontbijtje op bed en niemand die je zal vragen om de tafel af te ruimen na het eten. Je kamer wordt opgeruimd en gestofzuigd als je er even niet bent en tijdens het leren worden er hapjes en drankjes gebracht. Bovendien hebben je ouders even overal begrip voor: chagrijnig en gestresst door het huis banjeren mag dus gewoon in deze periode.

Het leven van een examenkandidaat is zo slecht nog niet. Gedurende de schoolexamens en de centraal schriftelijke examens zul je merken dat je door je ouders op handen gedragen wordt. Je hoeft thuis niets te doen, behalve je best, zodat je straks in juni dat papiertje op kunt halen. Soms kun je zelfs even cheaten: gewoon doen alsof je het heel druk hebt en daar komt je moeder weer met de poetslap om je kamer van al het vuil te ontdoen! 

3. Ongegeneerd leuke dingen inplannen en drie maanden vakantie

"Iets leuks doen in de meivakantie? Nee, joh. Dan moet ik rijtjes stampen voor Maatschappijwetenschappen. Misschien kunnen we iets leuks gaan doen in juni?" Een typisch gesprek voor iedereen die de maand mei als de belangrijkste van het jaar beschouwt. En natuurlijk heb je het ook heel druk. Koninginnedag, of inmiddels: Koningsdag, wordt gezien als de enige dag waarop je nog even leuke dingen gaat doen, voordat je in een sociaal isolement van een maand terechtkomt. 

Maar... niet getreurd: vanaf juni heb je drie maanden zomervakantie. Vanaf dat moment kun je naar hartenlust gekke dingen doen, op examenreis of vakantie gaan, tot diep in de nacht feesten, pretparken bezoeken, en winkelsteden en zwembaden onveilig maken. Naar al die dingen kun je in mei natuurlijk al uitkijken, zodat je weet waarvoor je het leerwerk allemaal doet. 

4. Jezelf overstijgen en trots zijn op jezelf!

Misschien cliché, maar wel ongelofelijk waar. Door de drukke periode en de tijd die je in het leerwerk stopt, besef je vaak niet hoe goed je eigenlijk bezig bent.

Pas wanneer je de uitslag krijgt (en nog meer wanneer je het felbegeerde diploma ophaalt) begrijp je waar die maanden van frustratie, onverwachte huilbuien, het sociale isolement en de urenlange examenopdrachten toe geleid hebben. Je mag oprecht trots op jezelf zijn. Bovendien mag je nooit meer zeggen: ik kan dit niet.
Want zoals je zelf hebt gezien: je kunt het!

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2015.

Gepubliceerd op 17 april 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

L.

L.

Ouders die dat allemaal doen? Ik zou wel willen.

10 jaar geleden

A.

A.

Haha ja ik ook wel!

9 jaar geleden

S.

S.

Een studie kiezen vind ik maar niks, ik wou namelijk een jaartje reizen dus dat valt al af.....

En ouders die je op handen dragen? Ik moet alsnog gewoon opruimen, koken, wassen, strijken, stofzuigen en dweilen ... deden ze het maar voor me :D

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.