Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Tem je zenuwen: 8 tips

Door Lotte

Zenuwen zijn kut. Ze maken je helemaal gek en bezorgen je een rotgevoel. Als je ze niet onder controle weet te houden, verpesten ze met gemak je eindexamen/proefwerk/presentatie/voorstelling.

Maar zenuwen zijn net zoals opstandige pitbulls: je moet ze gewoon weten te temmen.

Speciaal omdat de eindexamens in aantocht zijn: acht tips hoe je jouw zenuwpitbulls in bedwang kan houden! 

1. Voorbereiding is alles

Waarom zou je nerveus zijn, als je toch alles goed voor elkaar hebt? Nervositeit is vooral angst om te falen, maar als je jezelf zo goed hebt voorbereid dat dat onmogelijk wordt, zijn die zenuwen natuurlijk nergens voor nodig. Maak de angst om te falen net zo onlogisch als sneeuw in Atlantis.

2. Ik, mezelf en mij

Een beetje gek, maar het werkt echt: praat tegen jezelf. "Ik kan het. Ik ga dit doen. Ik heb alles onder controle. Dit wordt fantastisch. Go mezelf!" Doe dit wel bij voorkeur als je alleen bent, zodat mensen zich niet zullen afvragen of je soms een gespleten persoonlijkheid hebt...

3. Zenuw-kameraad

Heb een vriend(in) bij de hand. Die zorgt voor de nodige afleiding en kan je mooi een beetje kalmeren. Knuffels werken ook heel ontspannend. En mocht  dat allemaal niet werken, dan kan je diegene ook keihard in z'n gezicht meppen. Onder het mom van: "Ja, eh, ik moest de stress er gewoon even uitslaan!"*

4. Speeksel overal

Last van een droge mond? Daar word je waarschijnlijk nog eens tien keer zo onzeker van. Drink dus veel water om de boel een beetje gemoisturized te houden. Wat ook helpt: op de zijkant van je tong bijten, of een hapje uit een citroen nemen. Beiden stimuleren de aanmaak van ssspeeksel! 

5. Blijven ademhalen

Door alle adrenaline vergeet je soms adem te halen. Da's slecht natuurlijk, want het is niet zo chique als je tijdens je presentatie ineens dood neervalt. Zorg daarom dat je goed en regelmatig blijft ademhalen. Niet alleen krijgen je hersenen meer zuurstof, maar je fopt je lichaam ook. Die denkt dan namelijk dat je superkalm bent en stuurt dat signaal door naar je hersenen. Win-win-situatie! 

6. Leid jezelf af

Echt nerveus word je meestal pas als je tijd hebt om nerveus te worden. Dan ga je jezelf pas helemaal opjutten en zenuwachtig maken. De oplossing is dus simpel: geef jezelf geen tijd! Hou jezelf lekker bezig. Los zo'n kleurige kubus op, loop een marathon, boer het alfabet. Jouw zenuwen krijgen geen kans! 

7. Wc-trucje 

Moet je opeens keinodig naar de wc? Wedden dat het door de zenuwen komt? Wederom een adrenalinedingetje. Daadwerkelijk naar de wc gaan gaat niet helpen, maar het gevoel is wel heel vervelend.

Gelukkig heeft een één of andere Amerikaanse professor er een handig trucje voor bedacht (ik dus níet, laat dat duidelijk zijn, ik ben onschuldig!). Je moet namelijk onwijs aan seks denken. Hoe meer aan seks, hoe beter. Die gedachten nemen als het goed is al je hersenen in beslag, zodat je dus aan niks anders meer denkt. Dus ook niet aan je zogenaamde volle blaas! 

8. Overtollige energie

Last van trillende handen en/of andere ledematen? Dat komt eigenlijk niet door alle nervositeit, maar van teveel energie. Die energie wordt veroorzaakt door het toverwoord: ADRENALINE! Je lichaam moet alle energie kwijt, dus begint te trillen. Zorg dus dat je het op een andere manier kwijt kan raken. Maak bijvoorbeeld grote gebaren bij alles wat je zegt, of loop wat (subtiel, niet ijsberen!) heen en weer. 

En als dit allemaal niet werkt... tsja. Ik hoorde dat je kop eraf hakken ook best effectief is. Zenuwen zitten namelijk in je hoofd, weet je.

*Scholieren.com is niet verantwoordelijk voor enig lichamelijk danwel geestelijk letsel voortvloeiend uit de agressie van tip 3. Bij schade: plak een pleister.

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Gepubliceerd op 28 april 2014


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?