Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Goed slapen voor de examens

Goed slapen voor de examens

Heb je net een avond lang superefficiënt zitten blokken, bekruipen de zenuwen je precies op het moment dat je hoofd je kussen raakt. Wat als het leed dat slapeloosheid heet je overvalt tijdens de examenperiode?

Na vier, vijf of zes jaar zwoegen op de middelbare school wil je je op je examen natuurlijk van je meest wakkere en heldere kant laten zien. Hoog tijd voor een cursusje slapen dus! Ook handig bij elke andere toets trouwens.

Slaaptip 1: calm down a bit!

Het sleutelwoord: relax! Je kunt pas echt lekker gaan slapen als je hersenen voldoende tot rust zijn gekomen. In slaap vallen gaat dus niet zo makkelijk als jij de hele avond heen en weer hebt gerend en nog tot 01:30 uur druk achter je laptop bezig was om je samenvattingen door te lezen.

Zorg dus dat je de stof op tijd beheerst, zodat je er een gerust gevoel over hebt. Dit scheelt je een hoop gepieker. Het beste is om op de examendagen zelf niet teveel drukte op je af te roepen en al helemaal niet 's avonds dus. Laat ook niet teveel lampen branden en eet niet meer zoveel als je bijna naar bed gaat.

Slaaptip 2: het gebruik van slaap-apps heeft geen zin

De App Store en Google Playstore bieden vele slaap-apps aan, waarmee je je slaap kunt meten. Ben je een diepe slaper, woel je veel of snurk je? Alle slaap-apps ten spijt, volgens neuroloog en slaapdeskundige Gerard Kerkhof slaan de apps nergens op dus kun je je nachtrust er niet mee verbeteren.

De apps kunnen jouw hersenactiviteit niet meten, zegt Kerkhof. De hoeveelheid diepe slaap kunnen ze ook niet registreren, aangezien je meerdere slaapcycli hebt in één nacht: "Meer dan de duur van je slaap bijhouden kun je er niet mee." En daarvoor is je wekker natuurlijk ook goed genoeg.

Slaaptip 3: elektronica aan de kant

Sowieso geldt: aan de kant die iPhone! Voorkom dat je doelloos je Twitter-timeline blijft vernieuwen terwijl je weet dat er na elven toch niets zinnigs meer wordt getweet. Het beste is om je toestelletje uit te schakelen, zo ben je veilig voor - PLING! - een nachtelijk kattenplaatje uit je vriendenwhatsappgroep en onverwachtse oproepen van geblokkeerde nummers. Doel van de nacht is immers om voldoende slaap te krijgen, remember?

Ook de straling van je telefoon schijnt een negatieve uitwerking te hebben op je slaap. Met een telefoon in de buurt lijk je langzamer weg te dommelen dan zonder. Bel dus niet meer vlak voordat je gaat slapen. Schakel je telefoon uit of leg 'm wat verder weg. En nee, onder je kussen is niet ver genoeg.

Slaaptip 4: een natuurlijke rustgever mag altijd

Tril je ondanks bovenstaande tips nog steeds je bed uit van de spanning? Er zijn veel homeopathische middeltjes die je wellicht helpen om wat rustiger te worden, zoals valeriaan en melatonine. Ook je huisarts kan je iets in die trant voorschrijven. Zelfs yoga schijnt wonderen te doen.

Hopelijk schelen deze tips je een hoop gewoel in de nachtelijke uren. Want slapen doe je in je bed, niet met je hoofd op tafel tijdens het examen. Welterusten!

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2015.

Gepubliceerd op 20 april 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.