Examentips aardrijkskunde

Examentips aardrijkskunde

Terwijl het buiten steeds zonniger wordt komt de maand mei steeds dichter bij: de eindexamenmaand. Scholieren.com probeert de stress te verlichten en je te helpen bij de voorbereidingen met superhandige examentips voor elk vak. Prent ze in je hoofd en je loopt straks vol zelfvertrouwen die sporthal in!

In dit blog geeft docent aardrijkskunde Jasper Leuven een aantal handige tips zodat jij je examen iets chiller in kunt gaan. Hij geeft eindexamencursussen die worden georganiseerd door de Universiteit Leiden en de  Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL). Ook oud-examenchat docent Rob Adriaens helpt een handje mee. 

Tip 1: Herhaal de vraag

Vaak heeft een leerling het antwoord goed, maar schrijft hij het fout op. De truc is om de hele vraag te herhalen in je antwoord. Als je het in eigen woorden probeert, heb je minder kans om in de buurt van het goede antwoord te komen. Door de vraag te herhalen word je als het ware gedwongen een juist antwoord op de vraag te geven. Bij sommige vragen krijg je zelfs al een punt als je de vraag herhaalt en er enkele woorden aan toevoegt. Makkelijk verdiend dus!

Jasper: "Soms geeft een leerling een antwoord van een half A4'tje. Dat kost onnodig veel tijd. Door herhaling van de vraag geef je ook daadwerkelijk antwoord op de vraag: het antwoord dat de corrector zoekt." Er staan letterlijke zinnen in het correctievoorschrift en de docent gaat op zoek naar elementen die ook voorkomen in jouw antwoord.

Tip 2: Stappenplan

Docent Rob Adriaens heeft nog een aanvulling op de tip hierboven. Samen met een enthousiaste groep aardrijkskundedocenten heeft hij namelijk een stappenplan ontwikkeld. Daarmee leer je hoe je stapsgewijs naar een goed antwoord kunt komen en wat voor typen vragen en vaardigheden je kunt tegenkomen in een aardrijkskunde examen. Hieronder licht hij nog eens de vier belangrijkste typen vragen toe én wat voor soort antwoord daarbij hoort.

  • 'Geef een oorzaak/reden/argument': het antwoord op zo'n soort vraag is meestal vrij kort.
     
  • 'Beredeneer': je moet je verplaatsen in iets of iemand. Hier moet je in denkstappen aangeven hoe die persoon of instantie tot een conclusie komt. Bij zo'n vraag zijn standaard twee denkstappen nodig, als er meer nodig zijn zie je dat in het aantal punten voor de vraag.
     
  • 'Beschrijf': meestal moet je dan in stappen een fysisch proces beschrijven, zoals 'beschrijf het ontstaan van een schildvulkaan'.
     
  • 'Leg uit': het antwoord op zo'n soort vraag bevat altijd een oorzaak en een gevolg. Let op: het gevolg mag niet datgene zijn dat al in de vraag staat!

Tip 3: Markeren
Docent JasperAls je gebruik moet maken van één of meerdere bronnen, kun je al snel het overzicht kwijtraken. De gouden tip is: markeren! Vaak wordt er gezegd dat je de bronnen eerst uitgebreid moet bestuderen. Dat is een tijdrovend klusje. Als je eerst de vraag leest en vervolgens in de bron de stukken markeert waaruit je je antwoord gaat halen, wordt het makkelijker en overzichtelijker. 

Jasper: "Het beste kun je bij een bron met tabellen direct de rij markeren waarin jij je antwoord moet gaan vinden. De overige kolommen bevatten namelijk vooral informatie waar je van in de war kunt raken." Dit geldt ook voor de vraagstelling. Wordt er naar een politiek argument gevraagd? "Markeer dan het woord 'politiek' en voorkom dat je een economisch argument geeft."

Het markeren heeft dus twee voordelen: je leest de vraag beter én je kunt de vraag beter uit de bron filteren. Als je die vraag daarnaast dan ook nog herhaalt, lopen de punten vanzelf binnen!

Voorafgaand aan de eindexamens publiceert Scholieren.com drie keer per week examentips op Scholieren.com. De tips zijn voor zowel het havo- als vwo-examen te gebruiken. Meer eindexamentips en artikelen? Klik hier!

 

Gepubliceerd op 25 april 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.