Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bijzonder PWS: praten met politieke prominenten

Bijzonder PWS: praten met politieke prominenten

Hidde

Hoe komt het dat de VVD de grootste politieke partij is geworden? 6-vwo'er Jason van der Helm (18) uit Leidschendam interviewde voor zijn profielwerkstuk (oud-)ministers, kamerleden en politiek adviseurs om die vraag te beantwoorden.

Nieuw: de profielwerkstukkenreeks! Over de meest bijzondere, grappige, originele en inspirerende profielwerkstukken die scholieren in elkaar toveren. Ter inspiratie en lering.

Jason is zelf actief lid van de VVD en haar jongerenorganisatie. Het onderwerp van zijn profielwerkstuk wist hij dan ook direct. "Ik heb er niet echt lang over nagedacht. Binnen politicologie is dit een heel erg interessant onderwerp: de VVD heeft een mindere periode gehad, en toen werden ze uit het niets de grootste partij."

Partijprominenten

Zijn bronnen waren zo geregeld, want de Nederlandse politiek is volgens Jason erg laagdrempelig. "Als je hier op het Binnenhof loopt kun je zomaar een minister tegen het lijf lopen. Omdat ik mensen heb ontmoet op VVD-congressen, kom ik wel binnen bij ministeries en partijprominenten." Zijn tip: "Leg gewoon helder uit wat je wil onderzoeken, dan vinden de meeste prominenten het wel leuk om een jongere die geïnteresseerd is in politiek te helpen."

Jason lukte dat: vrijwel iedereen die hij vroeg, wilde graag geïnterviewd worden. "Iedereen vond het ontzettend leuk. Zo heb ik bijvoorbeeld Ivo Opstelten, Melanie Schultz van Haegen en Stef Blok gesproken." Daarnaast interviewde Jason, voor de objectiviteit, ook niet-VVD'ers zoals Jack de Vries (CDA-adviseur) en Menno de Bruyne (SGP-voorlichter).

Minister-president

Als klap op de vuurpijl nam minister-president Mark Rutte afgelopen december het werkstuk in ontvangst, in een kapsalon in Jason's woonplaats. "Iemand van onze VVD-afdeling had hem geïnterviewd voor het landelijke partijblad, dus die heeft Mark Rutte gevraagd. Toevallig gaat Rutte altijd naar de kapper in ons dorp, dus hebben we een mooie afspraak gemaakt."

Jason en Minister-President Mark Rutte

Terwijl het kapsel van de minister-president gefatsoeneerd werd, praatte Jason wat met 'm. "We hebben heel gezellig zitten kletsen, en uiteindelijk heb ik het werkstuk overhandigd."

Wel een voldoende

Welk cijfer 'ie krijgt is nog even afwachten: dat krijgt Jason binnenkort te horen. "Het zal in ieder geval wel een voldoende zijn denk ik." Mark Rutte is in ieder geval enthousiast, volgens het jonge VVD-lid. "Ik sprak hem toevallig zaterdag weer, en hij had echt stukken gelezen. Het is natuurlijk wel leuk als je zo'n compliment krijgt van de minister-president."

Gepubliceerd op 11 maart 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.