Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Bijzonder PWS: praten met een 'chief' in Togo

Bijzonder PWS: praten met een 'chief' in Togo

Door Merel

Dat een profielwerkstuk niet alleen maar eindeloos op een toetsenbord tikken is, bewijst Dzifa Gomashie (18) maar weer eens. Zij werd derde in de wedstrijd om de Alfasteunpuntprijs: voor haar PWS over de Ewe-stam in Togo en Ghana vloog ze helemaal naar Afrika.

Nieuw: de profielwerkstukkenreeks! Over de meest bijzondere, grappige, originele en inspirerende profielwerkstukken die scholieren in elkaar toveren. Ter inspiratie en lering.

"De Ewe-stam in Ghana en Togo: De invloed van kolonisatie en staatsvorming" luidt de volledige titel van het werkstuk. En dat onderwerp is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Dzifa vertelt:

Familie

"Ik heb familie in beide landen. Allebei behoren ze tot de zogeheten Ewe-stam. In principe zouden ze dus dezelfde rituelen, gewoontes en principes moeten hebben. Maar als we op bezoek gingen, merkte ik dat mijn familie in Ghana zich anders gedroeg dan die in Togo. Dat vond ik opvallend, en ben ik daarom verder gaan onderzoeken."

Dzifa observeerde dus iets in haar omgeving en werkte dat uit: iets wat ze iedereen kan aanraden. "Het helpt echt als je een onderwerp kiest dat dichtbij je staat. Je bent toch al gauw een half jaar bezig met je werkstuk, dus het moet wel blijven boeien!"

Interviews

Dzifa deed literatuuronderzoek voor het theoretische deel, maar daarnaast interviewde ze voor haar praktijkonderzoek leden van beide stammen. "Dat was echt het leukst om te doen. De Afrikanen waren zo blij dat ik hen kwam interviewen over hun cultuur, dat ze maar niet ophielden met praten. Echt alle verhalen kwamen naar boven!"

Dzifa interviewde ook de 'chief': het hoofd van alle de Ewe-stammen over de hele wereld. "Dat was een hele eer. En ik heb er weer een paar gebruiken van de Ewe-stam door geleerd. Als je een belangrijk persoon de hand schudt, moet je die altijd ondersteunen met je linkerhand, bijvoorbeeld. En je moet een fles drank meenemen. Dat heb ik dus ook gedaan."

Kip en ei?

Toch was het soms ook best pittig. Zo moest Dzifa de interviews in het Engels afnemen, en soms zelfs in het Ewe. Haar vader was er dan bij als tolk voor als ze dingen niet begreep. 

Ook was het lastig om de juiste informatie voor haar onderzoek te filteren uit de lange gesprekken. "De Afrikanen weken uit enthousiasme vaak heel ver af van het onderwerp. Op een gegeven moment waren we aan het praten over een kip en een ei, en ik had echt geen flauw idee hoe we daar kwamen!"

Chief

"De chief wilde ook per se de hele geschiedenis van de Ewe-stam aan me vertellen. Dat was aan de ene kant leuk, maar aan de andere ook best lastig. Gelukkig heb ik alle interviews opgenomen, zodat ik ze thuis nog kon terugluisteren."

Ook was literatuur over Togo vrij moeilijk te vinden. "De boeken die ik wel vond, waren bijna allemaal in het Frans. En laat ik dat nou net niet spreken..."

Studie

Tips voor aanstaande profielwerkstukmakers? Cliché, maar volgens Dzifa toch echt waar: "Kies iets wat je leuk vindt. Het is een hoop werk, dus dan kun je maar beter voor iets gaan dat je écht boeit, of, zoals in mijn geval, persoonlijk is.

Bovendien studeer ik nu Antropologie, en merk ik dat de kennis die ik opgedaan heb tijdens het maken van mijn profielwerkstuk me nog steeds van pas komt. Iets kiezen wat bij je vervolgstudie past is dus ook een aanrader!"

Gepubliceerd op 4 maart 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.