Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Bijzonder PWS: Sams reis door de tijd

Bijzonder PWS: Sams reis door de tijd

Door Daniëlle

Toen Onessa Novak (20) in de vierde zat, gluurde ze af en toe naar binnen bij het tekenlokaal, en zag daar leerlingen die een kinderboek aan het maken waren voor hun profielwerkstuk. "Dat kunnen wij ook," dachten Onessa en vriendin Femke toen ook zij in de zesde ook de gevreesde monsteropdracht moesten maken. "Maar dan nóg beter." 

Nieuw: de profielwerkstukkenreeks! Over de meest bijzondere, grappige, originele en inspirerende profielwerkstukken die scholieren in elkaar toveren. Ter inspiratie en lering.

"We wilden graag een kinderboek maken met diepgang. Omdat ik geschiedenis heel interessant vind en het graag wilde studeren, besloten we het daarover te doen," vertelt Onessa. 

Tijdreizen
Avontuur door de tijd heet het boek dat zij en Femke hebben geschreven én geïllustreerd. De hoofdpersoon is Sam, een achtjarig jongetje dat gek is op alles wat met geschiedenis te maken heeft. Op een dag komt hij op wonderbaarlijke wijze bij het trechterbekervolk terecht. Daar beleeft hij een halsbrekend avontuur terwijl hij ook nog even een geitenverdwijning oplost, voor hij verdwijnt en opnieuw verschijnt in het oude Rome. Later komt Sam ook nog in de Middeleeuwen, Gouden Eeuw, tijd van de industriële revolutie en Tweede Wereldoorlog terecht.

"We hebben de onderwerpen samen met een basisschoolmeester uitgekozen. De hoofdstukken over de Middeleeuwen en Tweede Wereldoorlog spelen zich af in Utrecht, zodat het boek zo herkenbaar mogelijk is voor de kinderen van die school."

Sam bij de Romeinen (tekening: Onessa Novak).

Onderzoek

"Het maken van het boek was nog behoorlijk veel werk. Eerst moesten we research doen, want we wilden dat het boek zo correct mogelijk zou Sam met een middeleeuwse monnik (tekening: Onessa Novak).zijn. Daarvoor zijn we naar het Utrechts archief gegaan. We vonden daar een heleboel informatie. Zoveel dat we moesten schrappen: wat wilden we wel en wat wilden we niet gebruiken?

We wilden dat zoveel mogelijk feiten klopten. Het schrijven werd daardoor wel lastiger. Sam moet natuurlijk allemaal spannende dingen meemaken. Hij helpt de mensen in iedere periode, maar we moesten opletten dat hij de geschiedenis niet verandert."

Knap lastig
Het klinkt geweldig: even een kinderboek schrijven voor je profielwerkstuk. Maar schijn bedriegt. Een boek schrijven is hard werken. "Ik dacht dat het schrijven wel makkelijk zou gaan, maar dat viel vies tegen. Soms zat ik uren voor me uit te staren omdat ik last had van een writers block."

Tip voor toekomstige kinderboekenprofielwerkstukmakers? Onessa: "Ga meteen naar de drukker! Ik dacht dat een boek drukken zo geregeld was. Eén keer heen voor een gesprek, dan nog eens om het manuscript te brengen en een laatste keer om de boeken op te halen en te betalen. Maar zo werkt het niet. Het is een heleboel regelwerk. Een boek in een kleine oplage laten drukken kan zeker, maar je moet het meteen aan het begin gaan regelen."

Zelf is Onessa tevreden met haar werkstuk. "Het was echt heel leuk om te doen en we kregen ook hele leuke reacties. We hebben uiteindelijk een acht gekregen, waar we best teleurgesteld mee waren. Waarschijnlijk kwam dat doordat het nog niet gelukt was met de drukker. Anderen hadden wel een gedrukt boekje, want die hadden er gewoon één bij de Hema laten drukken, maar wij wilden graag een kleine oplage. Maar op één na zijn alle veertig boekjes nu weg, dus dat zegt wel genoeg over wat anderen ervan vonden, denk ik."

Gepubliceerd op 25 maart 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.