Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Trending: tattas op Facebook

Trending: tattas op Facebook

Na al dat gediscussieer over Zwarte Pieten is het tijd voor iets nieuws: grappen over Hollanders. De Facebookpagina Tattas be like plaatst grappige memes over Hollanders en hun gewoonten. Met succes, want de pagina telt binnen een paar dagen al meer dan 63.000 likes. En per uur komen er weer zo'n honderd bij.

Hoe het allemaal is begonnen? Oprichter Sayyid, zelf half Surinaams/half Hollands, vertelt in een interview met Vice dat hij de pagina maakte na Oud & Nieuw. ''Door de heftige discussies over racisme was het denk ik wel tijd voor iets luchtigs'', zegt hij. Het is dan ook niet de bedoeling om nog meer racisme te creëren, maar er juist op een grappige manier mee om te gaan. Herkenbaarheid zorgt ervoor dat de pagina zo lekker loopt.

Mayonaise en feestjes

Mocht je het nog niet weten, 'tattas' is een ander woord voor Hollanders. Door middel van memes maakt de pagina Hollanders 'n beetje belachelijk, maar dan wel op een leuke manier. Zo zijn er plaatjes over de Nederlandse verjaardagsfeestjes (overvolle kamers met tantes/ooms/oma's/opa's op bezoek), de voorliefde voor mayonaise bij elk gerecht en de instelling om 'altijd lekker gewoon te blijven'. 

Nigga's en bitches

Binnen no time kreeg de pagina veel bezoekers en reacties. Er volgden ook spin-offs, zoals Surinamers be like en Indo's be like. Die pagina's hebben trouwens wel 'n stuk minder likes. Ook op Twitter zijn een heleboel varianten op de memes van Tattas be like te vinden. Helemaal nieuw is dit idee trouwens niet, eerder gingen er al foto's onder de noemer nigga's be like en bitches be like rond op social media.

De maker kreeg ook 'n aantal racistische en boze reacties. Zo bestempelde Elsevier de pagina als 'lachen om vooroordelen' en kreeg Sayyid ook berichtjes van mensen die hem een racist vonden. Gelukkig vallen de negatieve reacties over het algemeen wel mee, de meeste reacties gaan juist over de herkenbaarheid van de memes. Tegen Vice zegt Sayyid erover: ''Het is natuurlijk ook helemaal niet racistisch, het zijn gewoon grapjes over Nederlanders. Belgenmoppen maken we ook al eeuwen, dit is hetzelfde.''

Gepubliceerd op 6 januari 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Chris

Chris

Haha, die foto van de 'fissa', een schrikbeeld! :-)

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.