Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Niet iedere scholier is hetzelfde

Niet iedere scholier is hetzelfde

Door Nora

Zo'n honderd leerlingen verruilden gisteren de schoolbanken voor een grote zaal in het hart van Utrecht. Daar werd de dag Stem van Talent georganiseerd door stichting Brightlights, in samenwerking met organisaties als FNV Jong en LAKS. Een dag waarbij jong talent van nu over beter onderwijs kon discussiëren.

Leerlingen met een mening over onderwijs, ze kwamen met bosjes naar Stem van Talent. Wat moet er als eerste aan het onderwijs veranderen, vroeg ik hen. De scholieren die ik sprak wisten allen goed uit te leggen hoe school beter kan worden. En ook staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker zit boordevol ideeën over hoe het beter zou kunnen.

Veerle van Wijk (17 jaar)

"Ik vind het belangrijkste punt dat leerlingen niet allemaal door dezelfde hoepel hoeven te springen, maar dat ze allemaal anders mogen zijn. Ik denk dat er op dit punt veel te verbeteren valt in het onderwijs.
Ik zou het liefste zien dat er meer aandacht wordt gegeven aan projecten buiten school, zodat leerlingen de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen op andere vlakken."

Lisanne van der Zee (16 jaar)

"Het belangrijkste vind ik dat je vakken op meerdere niveaus af kan sluiten. Dat vind ik vooral een goed idee omdat het de betere leerlingen meer uitdaging kan geven, door bijvoorbeeld vanaf de bovenbouw havo een vak op vwo-niveau te kunnen volgen. Nu ligt de focus op de vakken die je niet goed kunt. Stel je voor, je kunt alle vakken op vwo-niveau, maar blijft toch zitten wegens dat ene vak dat je niet goed afgaat. Het onderwijs moet accepteren dat niet iedereen een modelleerling kan zijn."

Sander van Velze (17 jaar)

"Internationale stages voor scholieren, dat zou geweldig zijn. De wereld is geglobaliseerd. We leven momenteel in de 21e eeuw en daar moet het onderwijs meer op ingesteld zijn.

We hebben hooguit Engels, Duits en Frans, maar verder kom je weinig in aanraking met andere culturen. Een stage in het buitenland kan énorm leerzaam zijn voor leerlingen."

En wat vindt staatssecretaris Sander Dekker?

"Veel leerlingen hebben specifieke talenten. Bij een enorm wiskundetalent kan je bijvoorbeeld zeggen: joh, jij kunt ook met één uur in de week af. Dan heb je al gedaan wat je voor de hele week had moeten doen én hoef je je niet tijdens de andere uren te vervelen. In plaats daarvan ga je bijvoorbeeld een keer naar een universiteit om daar colleges te volgen. Of je kunt extra opdrachten en projecten doen."

De staatssecretaris van Onderwijs meent dat dit plan haalbaar is. "Misschien zou je de vakken waarvoor je moet leren, kunnen combineren met vakken waar vaardigheden belangrijk zijn. Vakken over ondernemerschap, presenteren, solliciteren: ik vind het allemaal fantastisch. Wel vind ik het jammer dat op de meeste scholen dit aanbod er gewoon niet is en eigen initiatief weinig wordt gesteund. Dat kan beter."

Volgens Dekker is verbetering mogelijk als iedereen het wil. "Dat is belangrijk, dat iedereen zich hiervoor durft in te zetten. We moeten een cultuuromslag maken in het onderwijs. Het is goed dat we oog hebben voor zwakkere leerlingen, maar er lopen zoveel talenten rond op scholen. Ons gelijkheidsideaal is goed, maar is in het onderwijs uit de hand gelopen. Daar moeten we vanaf: het idee dat alle leerlingen gelijk zijn is onzin! Iedereen heeft zo z'n talenten."

Scholieren in Utrecht bij Stem van Talent

Gepubliceerd op 29 november 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.