Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De beste scholen van 2013

De beste scholen van 2013

Door Merel

De verscherpte exameneisen lijken effect te hebben gehad op de kwaliteit van onderwijs. Dat blijkt uit de nieuwe lijst met goed en slecht scorende scholen die onderwijssocioloog Jaap Dronkers jaarlijks publiceert in de Volkskrant.

In vergelijking met vorig jaar zijn veel scholen enorm verbeterd. Ook de achterstandswijken doen het goed.

De vwo-afdeling van het Montaigne Lyceum in Den Haag stijgt in één jaar tijd met 4,5 punten van een 5,5 naar een 10, op de schaal van Dronkers. De professor, die werkzaam is aan de Universiteit Maastricht, stelt de lijst al zestien jaar op. 

Goede scholen, slechte scholen
Maar er zijn ook genoeg scholen waar het minder goed gesteld is met het onderwijs. De vier meest belabberde vwo's in Nederland zijn volgens Dronkers het IJburg College, de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert in Amsterdam, het Parcival College in Groningen en - niet geheel verrassend - het Ibn Ghaldoun in Rotterdam. 

Scholen die het juist heel goed doen zijn onder andere de Mondia Scholengroep Vlissingen, de Thorbecke Scholengemeenschap te Zwolle, en het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. Zij krijgen, samen met zo'n negentig andere scholen, een dikke 10 van Dronkers. Voor de complete lijst met beste en slechtste scholen op alle niveaus, klik hier.

Achterstandswijken

Een andere opvallende conclusie die Dronkers trekt is dat de omgeving waarin een school zich bevindt helemaal geen invloed hoeft te hebben op de prestaties van de school. Er zijn veel scholen in achterstandswijken die het net zo goed doen als andere scholen, sommige zelfs beter. Andersom scoren de scholen uit 'goede milieus' soms belabberd.

Dronkers publiceert daarom ook een speciale lijst met goed presterende scholen in achterstandswijken en de 'posh' scholen die het niet goed deden.

Exameneisen

Dat er zoveel scholen zijn die opvallend hogere resultaten boeken dan vorig jaar, heeft volgens Dronkers te maken met de onlangs verscherpte exameneisen. "Veel scholen hebben zich extra ingespannen om daar aan te voldoen, met als bijkomend effect dat hun leerlingen minder onvoldoendes halen dan voorheen," zegt hij in de Volkskrant.

Dronkers baseert zijn eindoordeel voor een groot deel op het gemiddelde van de eindexamencijfers van een school. Daarnaast krijgt een school 'bonuspunten' als een leerling beter presteert dan werd verwacht, bijvoorbeeld in vergelijking met het advies aan het eind van de basisschool, of in verband met hun sociale achtergrond.

Ook vergelijkt Dronkers cijfers van het schoolexamen en het Centraal Examen. Presteert een leerling in vergelijking met al die factoren juist slecht, dan levert dat minpunten op.

Kritiek

Hoewel Dronkers dus beweert dat hij de 'toegevoegde waarde' van een school meerekent, vinden veel mensen toch dat het eindexamencijfer te zwaar weegt in zijn beoordeling. De vraag is natuurlijk hoeveel belang wij (moeten) hechten aan zo'n lijst. Zou jij overwegen van school te veranderen, als blijkt dat de jouwe een drie krijgt? 

Weten hoe jouw school scoort? Klik dan hier

Gepubliceerd op 26 november 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

E.

E.

oeh fab mijn school n dikke 10 hihi

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.