Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Man stoer, vrouw een hoer

Man stoer, vrouw een hoer

De man is stoer en de vrouw een hoer. Als je het mij vraagt klopt dit cliché wel een beetje. Niet omdat het zo is, maar omdat we er nog altijd zo mee omgaan. Wij vrouwen zijn er mede schuldig aan, want we zien een seksueel actief meisje al snel als slet. En zo houden we het cliché zelf in stand.

De meeste mensen kunnen zelf wel tot de conclusie komen dat er ongelijkheid bestaat tussen de seksuele vrijheid van een man en die van een vrouw.

Als ik het met vriendinnen heb over een meisje dat meerdere ongebonden seks- of zoenpartners heeft gehad, wordt daar al snel minachtend over gedaan. "Ja, dat is nou écht een goedkope slet", wordt er gezegd. Die uitspraak wordt nooit in twijfel getrokken. De rest, waaronder ikzelf in het verleden, knikt en beaamt dit. Want het is een schande als je je zo gedraagt. Je wordt bijna als maatschappelijke outcast gezien als je als vrouw of meisje je seksuele vrijheid erkent. Vooral door je geslachtsgenoten. Hoe durf je, vieze hoer/slet/goedkope del/nachtloopster/onzedelijk wijf?

Ongebonden seks

Ja, er wordt negatiever gedacht over vrouwen met veel sekspartners dan over mannen met een lange lijst aan veroveringen. Maar die ongelijkheid wordt dus ook grotendeels veroorzaakt door de vrouw zelf. En daarnaast meten sommige mannen met twee maten. Voor hen is een 'slet' in de eerste instantie een voordeel: fijn, kans op ongebonden seks!
Maar toch hoor je mannen ook vaak zeggen dat ze zo'n 'slet' niet als hun ideale huwelijkspartner zien. Ze willen eerder trouwen met een vrouw die nog de onschuld zelve is, dan eentje die al door half Nederland bewoond is. Dat ze zelf al de halve stad hebben gehad maakt hen dan verder niet uit. Welnee, is juist stoer, vinden ze zelf.

Maar dat is niet helemaal waar. Want zeg nou zelf, wij vrouwen vinden het toch niet direct aantrekkelijk als een man tientallen bedpartners heeft gehad? Als er in onze vriendinnengroep een bepaalde jongen de revue passeert die blijkbaar al met een bus vol meisjes zijn ding heeft gedaan, is het oordeel ook best hard. "Domme player. Wil ik niks mee te maken hebben!" En vervolgens gaat meneer en zijn potentiële kans bij een van m'n vriendinnen de prullenbak in.

Charmant en zelfverzekerd

Dat is natuurlijk wel een rationeel oordeel. Indirect vinden vrouwen een man die veel chickies hosselt stiekem wel aantrekkelijk, omdat deze vaak charmant en zelfverzekerd is. Maar waarom lijkt dit dan niet zo te zijn bij vrouwen? Waarom worden wij nog altijd betiteld als: geen 'wifey material'?

En niet alleen door de mannen, maar dus ook door andere vrouwen. Ergens is dat paradoxaal: we willen die echte 21e eeuws vrouwen zijn, met goede carrières, flink wat geld op de bankrekening, een mooie kledingkast en complete seksuele vrijheid, maar tegelijkertijd bewijzen we keer op keer dat we onszelf en anderen die seksuele vrijheid eigenlijk helemaal niet gunnen.

Als we die sletvrees dus écht willen doorbreken, moeten we hem zelf durven te negeren. En dat zie ik nog niet zo snel gebeuren.

Gepubliceerd op 30 november 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Je moet het als volgt zien:
Als een sleutel (de man) op veel sloten past, is dat een goede sleutel.
Maar als een slot (de vrouw) geopend kan worden door veel sleutels, is dat een slecht slot.

10 jaar geleden

Justine

Justine

Of: een slijper dat door heel veel potloden kan worden gebruikt is een goede slijper. Een potlood dat zich door veel slijpers laat slijpen is uiteindelijk niets meer waard. Kijk, ik kan ook vergelijkingen over geslachtsdelen maken! Maar ik weet niet of dat dat de juiste wijze is om dit onderwerp te bekijken :-)

10 jaar geleden

K.

K.

Je bent mooi

10 jaar geleden

Y.

Y.

Een meisje kan elke week seks hebben, een jongen moet heul erg zijn best doen om elke week te scoren.

10 jaar geleden

P.

P.

Niet als je swag vies genoeg is

10 jaar geleden

Justine

Justine

Ik denk niet dat het zo makkelijk in elkaar zit!

10 jaar geleden

Y.

Y.

Het kan mij vrij weinig schelen als een vrouw seksueel heel erg actief wilt zijn. Maar dan moet diezelfde vrouw niet later opkijken als ze geen man heeft die ze kan vertrouwen. Of helemaal geen man kan krijgen, want geen enkele man (die niet hopeloos is en een redelijk iq heeft) wilt een vrouw die 100 bed partners heeft gehad.

Als een man 100 bed partners heeft gehad lijkt me dat ook een slechte keuze voor een husband. Je hebt toch redelijk vaak dat een man vreemd gaat? Dan zeg ik maar: had je maar niet moeten kiezen voor de player die 100 vrouwen heeft gebed voordat hij jou ontmoeten.

Als een man 10 vrouwen in 2 weken heeft gebed word hij inderdaad gehuldigd, maar dat is gewoon jongens die jongens zijn.

Ik bedoel, mannen vinden het raar als een vrouw 100 bed partners heeft, maar ook vrouwen vinden dat. Dus waar is die dubbele moraal dan? Die is er niet, omdat een vrouw die meerdere bedpartners heeft door beide sexen als 'not done' wordt beschouwd.

10 jaar geleden

Casper

Casper

een vrouw met zoveel partners betekent dat ze juist heel ervaren is. Trouwen met die hap, de beste seks ooit voor de rest van je leven.

10 jaar geleden

K.

K.

Ik denk dat mannen stoerder worden gezien als ze veel vrouwen het bed in hebben gekregen, omdat de man toch als soort 'jager' wordt gezien. Hij heeft dus veel prooien te pakken gekregen. Terwijl vrouwen met veel bedpartners wordt gezien als een gewillig slachtoffer die zich wel erg makkelijk het bed in laat praten..

10 jaar geleden

Justine

Justine

Dat het zo gezien wordt kan inderdaad zo zijn, maar hoe moeten we dat dan veranderen?

10 jaar geleden

S.

S.

Justine, wat een goed verhaal. Ben blij dat je het een keer vermeld op het internet. En dan bedoel ik niet via Facebook, Twitter etc.

10 jaar geleden

Justine

Justine

Dankjewel! :)

10 jaar geleden

A.

A.

Omdat een vrouw die met veel mannen naar bed gaat niet per sé aantrekkelijk en charmant hoeft te zijn, maar alleen gewillig.

10 jaar geleden

Justine

Justine

Ik denk niet dat dat zo gemakkelijk is voor een vrouw. Zij moet namelijk ook de moed hebben om ongebonden seks te hebben, omdat zij daarmee riskeert ook als 'hoer', 'slet' of 'goedkoop' gemarkeerd te worden. En tegenwoordig is het ook niet meer zo dat de man altijd het initiatief neemt bij avances, dat doet de vrouw ook steeds meer en meer.

10 jaar geleden

E.

E.

Weet je dat dit precies is wat ik al vaak heb gedacht!! Dan wordt en meisje slet/ makkelijk genoemde terwijl ze dat niet alleen doet de ander is het dan ook maar nee hij is stoer en wordt juist eerder de hemel ingeprezen ipv zoals het meisje de grond ingestamt!!

10 jaar geleden

E.

E.

Justine, het verhaal is heel sterk geschreven. Ik ben zelf een jongen met een vriendin en haar kennende hoeft zij ook geen jongen die al een hele bus heel vaak zijn punt heeft geslepen. Ik denk dat je een heel interessant onderwerp naar boven hebt gebracht, dat zeker maar ik zat net zelf door je essay ook na te denken over hoe nou deze paradox niet bevreemd maar geaccepteerd wordt. Je brengt zelf het maatschappelijke aandeel heel klein naar voren maar ik denk dat de maatschappelijke controle een veel grotere rol speelt. Als je echt een gedegen conclusie zou willen schrijven had je gegevens van beide kanten groots moeten verzamelen (anoniem, valide) om generalisatie te voorkomen. Ik heb mijn PWS over iets heel anders geschreven maar was vooral gebaseerd op informatie verzamelen, ik weet je geschoolde achtergrond niet maar voor wat ik weet ligt dat op universitair niveau maar nog steeds onderzoek naar wordt gedaan. Je hebt een deur gevonden waar je doorheen wilt alleen volgens mij heeft die deur meerdere sloten alleen de bos sleutels is oneindig, het vinden van de juiste is het probleem. De maatschappelijke rol over het idee van seksuele vrijheid is denk ik in groepsverband in vergelijking met de persoonlijke mening (doordacht) helemaal niet zo paradoxaal. Zij die houden van ongebonden seks moeten levens zoals ze willen, zo heb je jongens en meiden, vrouwen nog mannen. Zij die dat niet hebben zijn er ook, alleen je kan zelf al bepalen wat maatschappelijk geaccepteerd is. Alleen heb jij nooit naar een jongen gekeken waarbij je dacht (of droomde), 'grr die zou ik eigenlijk wel doen'? Als beide partijen eerlijk waren zonder het maatschappelijk oordeel was je dan niet in achtervolging van je droom gegaan? (hangt er natuurlijk vanaf wie je bent en wat je wilt, ja nog nee). Dit is wat ik denk.. Volgens mij.. Maar heel interessant om te lezen, goed geschreven!

10 jaar geleden

E.

E.

En ja er zitten typ fouten in, negeer ze maar gewoon.. ;)

10 jaar geleden

D.

D.

Ik denk dat het op zich voor een vrouw makkelijker is om een slet te worden dan voor een man, maar dat ligt ook aan de mannen waarmee deze omgaat. Als een vrouw haar benen spreid is er meestal wel een man die daar gebruik van gaat maken, waar mannen vaak meer moeite moeten doen. Dit geeft trouwens wel de sletterigheid van veel mannen weer.
Als een vrouw een slet is omdat ze met veel verschillende personen seks heeft (gehad), is een vergelijkbare man ook een slet. Zo zie ik het. Maar tja, als zij dat willen, wie ben ik om het tegen te houden? Ik vind alleen dat je niet moet zeuren dat je geen stabiele relatie kan krijgen als je met elke jongen/man/meisje/vrouw het bed in duikt. Je oogst wat je zaait. (of andersom?)

10 jaar geleden

S.

S.

Kijk, +1

10 jaar geleden

D.

D.

Ik denk dat het op zich voor een vrouw makkelijker is om een sl*t te worden dan voor een man, maar dat ligt ook aan de mannen waarmee deze omgaat. Als een vrouw haar benen spreid is er meestal wel een man die daar gebruik van gaat maken, waar mannen vaak meer moeite moeten doen. Dit geeft trouwens wel de sl*tterigheid van veel mannen weer.
Als een vrouw een sl*t is omdat ze met veel verschillende personen seks heeft (gehad), is een vergelijkbare man ook een sl*t. Zo zie ik het. Maar tja, als zij dat willen, wie ben ik om het tegen te houden? Ik vind alleen dat je niet moet zeuren dat je geen stabiele relatie kan krijgen als je met elke jongen/man/meisje/vrouw het bed in duikt. Je oogst wat je zaait. (of andersom?)

10 jaar geleden

Justine

Justine

Ik ben het met je eens, zoals ik al schrijf, dat heel 'sletterige' mannen ook niet als goed relatie materiaal worden gezien. Maar ik denk dat er alsnog meer bezwaren zijn tegen een sletterige vrouw dan tegen een man. Bij de man is het meer geaccepteerd dan bij de vrouw. En ik denk niet dat dat te rechtvaardigen valt omdat 'een vrouw makkelijk haar benen spreidt'. Een vrouw zal namelijk ook het obstakel moeten overkomen om als slet te worden beschouwd, dat kost ook moeite en overweging, net zoals een man wellicht moeite zal moeten doen haar het bed in te krijgen.

10 jaar geleden

I.

I.

Ik ben het er uiteraard mee eens dat emancipatie moet worden nagestreefd, maar er moet wel onderscheid worden gemaakt op welk vlak. Mannen en vrouwen zijn nou eenmaal anders, dat is biologisch bepaald, mannen en vrouwen hebben andere kenmerken. Intelligentie is bijvoorbeeld niet afhankelijk van geslacht, maar spierkracht bijvoorbeeld wel. Daarom wordt er in de sport vaak onderscheid gemaakt tussen man en vrouw, omdat het Nederlands elftal van mannen bij bijvoorbeeld hockey veel beter is dan de vrouwen. Mannen zijn atletischer, da's logisch en biologisch te rechtvaardigen. En ik denk dat seksuele honger daar een van is. Mannen hebben een soort dierlijk instinct, een constante lust. Over het algemeen worden mannen ook als sterk en stoer beschouwd, je kunt zeggen 'oh oneerlijk!' maar het is nou eenmaal genetisch bepaald dat mannen meer spierweefsel hebben en minder soft zijn. Mannen zijn stoere jagers.
Vrouwen daarentegen hebben deze lusten veel minder (je hebt natuurlijk uitzonderingen...). Dit wetende komen veel meisjes tot de conclusie dat je een beetje 'makkelijk' bent als je je snel overgeeft, dan heb je aandachttekort.
Om kort te gaan, in denk dat dit denkbeeld gewoonweg biologisch is bepaald, en dat we er dus wel uren over kunnen discussiëren en filosoferen, maar daarmee verander je niks. De hedendaagse zogenoemde 'narrow-minded' gedachte is generatie na generatie overgegeven, en als je die wil veranderen, tsja, genetische manipulatie misschien? I'm just kidding, maar ik denk in ieder geval dat het niet zo zwart-wit is.

10 jaar geleden

Justine

Justine

@Irene: Ik denk dat je de oorzaak niet moet verwarren met rechtvaardiging. Biologische verschillen bestaan er tussen de vrouw en de man, dat is een feit. Vrouwen en mannen zijn simpelweg niet hetzelfde: maar dat betekent niet dat ze niet dezelfde rechten zouden moeten hebben. Ik geloof niet meer in het excuus: "De man is een jager, de vrouw moet zich laten verleiden, dus is het begrijpelijk dat vrouwen ongelijk worden behandeld". Als we zo blijven redeneren, komen we nooit uit deze ongelijkheid. Vrouwen die verkracht of aangerand worden, worden gelijk bestempeld als "hoer" of "slet", omdat ze een kort rokje aan hadden of aangeschoten waren en daardoor niet goed nee konden zeggen. Ik zeg: laten we ophouden met het gebruiken van traditionele smoezen en laten we de confrontatie aan gaan met deze vorm van seksisme.

10 jaar geleden

E.

E.

Om te zeggen dat die ''narrow-minded'' gedachte niet te veranderen valt, is nou juist waar de fout zit. Mensen die zeggen ''Het is gewoon zo, laat maar...'' dat zijn de grootste boosdoeners. Als je zo gaat redeneren zal er NOOIT wat veranderen. Bovendien is alles op die manier begonnen. 50 jaar geleden was het: ''Homoseksualiteit hoort gewoon niet, het is gewoon man-vrouw, dat is gewoon hoe het is.'' En kijk waar we nu zijn, een stuk verder. De maatschappij verandert, en diens mensen en behoeften ook. Mannen zijn wellicht atletischer gebouwd, maar vrouwen weer leniger, zo kun je overal wel wat op zeggen. Klein detail: de Nederlandse hockeyvrouwen zijn beter dan de hockeymannen. Overigens denk ik dat het bij mannen meer geaccepteerd is vanwege hun ''macho-cultuur''. Je kunt zeggen dat dit niet op iedereen van toepassing is, maar toch wel op veel mannen, al willen ze het niet toegeven. Het is toch wel gauw van ''Ik ga haar pakken, ik heb vanavond zes meiden ge ****'' etc. Ook door programma's als Jersey Shore e.d. wordt dit gepromoot, wat eigenlijk kwalijk is. Je ziet hierin ook dat de mannen meer seks hebben dan de meiden (90% van de keren althans) en dat is echt niet omdat de meiden moeilijker hun benen spreiden, hoor.

Anyways, laten we hopen dat dit ooit met deze seksistische sletvrees ook zover kan komen dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen man-vrouw, net als hopelijk bij alles. Leuk dat je dit onderwerp aangekaart hebt, Justine, ben blij dat jij er ook zo over denkt.

10 jaar geleden

S.

S.

http://www.youtube.com/watch?v=cOeKidp-iWo

10 jaar geleden

I.

I.

@Esmee @Justine: Ik vind homoseksualiteit eerlijk gezegd niet vergelijkbaar met het hebben van meerdere partners. Homoseksualiteit is een geaardheid, maar als jij elke vrijdag met een andere jongen zoent, is dat natuurlijk geen geaardheid, of wel soms?

Dus als ik het goed begrijp, ben je van mening dat er – gemiddeld gezien - geen genetisch verschil is in seksuele mentale drang en lust tussen man en vrouw, een ‘traditionele smoes’? Op deze manier schuif je deze realiteit een klein beetje opzij. Inderdaad, het probleem ligt deels bij de ingegraveerde visie van mensen dat meisjes sneller een slet zijn dan dat mannen een player worden genoemd. Vaak worden deze benamingen ook geproduceerd door het eigen geslacht.
Maar goed, dus het doel is om de visie jegens meisjes die veel seksistische lust hebben positiever te maken, of juist om de mannen die ‘veel vrouwen hebben gehad’ meer te verafschuwen. Dat zijn de doelstellingen. Dan is er gelijkheid. Hoe pak je dit aan? De mensen die dit negatieve oordeel over meisjes al klaar hebben, zullen dat oordeel ten eerste moeten bijstellen. Maar staan zij er open voor hun mening aan te passen? Ik denk het eerlijk gezegd niet. Waarom zouden ze, wat is de toegevoegde waarde daaraan? En daarnaast: ik denk dat die mening niet uit de lucht is komen vallen. Die algemene ‘ongelijkheid’ moet ooit zijn ontstaan. En daar kom ik weer terug op mijn biologische aspect. Begrijp me niet verkeerd, ik erken dat er seksistische ongelijkheid is. Maar het probleem ligt niet alleen bij de onrechtvaardigheid, maar ook de starheid, aangezien die visie is voortgekomen uit de genetica. Daar, dat is wat ik wilde zeggen.

Nog één puntje wat ik wil belichten, is de uitspraak dat vrouwen snel een slet worden genoemd als ze verkracht worden. Waar is dit opgebaseerd? Alsof het vreselijke nieuws dat iemand verkracht is altijd de reactie bij de luisteraars oproept: ‘wat een easy hoertje man!’. Dat is niet bepaald wat ik in de kranten als reacties heb gelezen. Ik vraag me af of jij misschien een specifieke situatie bedoelt, of zo?

P.S. (aan Justine): Je stukje over seksuele voorlichting is echt hilarisch, haha!
P.P.S. (aan Esmee): Je hockey-constatering is helaas onjuist. De Nederlandse hockeyvrouwen zijn inderdaad wereldkampioenen en de mannen niet, maar in hun EIGEN geslachtsklassement. Wanneer je de mannen tegen de vrouwen laat spelen, zijn de mannen echter wél beter. Daarom wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen categorie man en vrouw.

10 jaar geleden

I.

I.

Huh waarom kan ik niet reageren? Net 'n heel verhaal getypt...

10 jaar geleden

D.

D.

is kut voor je

10 jaar geleden

I.

I.

Dan maar in 2 delen haha.

@Esmee @Justine: Ik vind homoseksualiteit eerlijk gezegd niet vergelijkbaar met het hebben van meerdere partners. Homoseksualiteit is een geaardheid, maar als jij elke vrijdag met een andere jongen zoent, is dat natuurlijk geen geaardheid, of wel soms?

Dus als ik het goed begrijp, ben je van mening dat er – gemiddeld gezien - geen genetisch verschil is in seksuele mentale drang en lust tussen man en vrouw, een ‘traditionele smoes’? Op deze manier schuif je deze realiteit een klein beetje opzij. Inderdaad, het probleem ligt deels bij de ingegraveerde visie van mensen dat meisjes sneller een slet zijn dan dat mannen een player worden genoemd. Vaak worden deze benamingen ook geproduceerd door het eigen geslacht.
Maar goed, dus het doel is om de visie jegens meisjes die veel seksistische lust hebben positiever te maken, of juist om de mannen die ‘veel vrouwen hebben gehad’ meer te verafschuwen. Dat zijn de doelstellingen. Dan is er gelijkheid. Hoe pak je dit aan? De mensen die dit negatieve oordeel over meisjes al klaar hebben, zullen dat oordeel ten eerste moeten bijstellen. Maar staan zij er open voor hun mening aan te passen? Ik denk het eerlijk gezegd niet.

10 jaar geleden

I.

I.

Laatste poging, dan maar in 2 delen haha.

@Esmee @Justine: Ik vind homoseksualiteit eerlijk gezegd niet vergelijkbaar met het hebben van meerdere partners. Homoseksualiteit is een geaardheid, maar als jij elke vrijdag met een andere jongen zoent, is dat natuurlijk geen geaardheid, of wel soms?

Dus als ik het goed begrijp, ben je van mening dat er – gemiddeld gezien - geen genetisch verschil is in seksuele mentale drang en lust tussen man en vrouw, een ‘traditionele smoes’? Op deze manier schuif je deze realiteit een klein beetje opzij. Inderdaad, het probleem ligt deels bij de ingegraveerde visie van mensen dat meisjes sneller een slet zijn dan dat mannen een player worden genoemd. Vaak worden deze benamingen ook geproduceerd door het eigen geslacht.
Maar goed, dus het doel is om de visie jegens meisjes die veel seksistische lust hebben positiever te maken, of juist om de mannen die ‘veel vrouwen hebben gehad’ meer te verafschuwen. Dat zijn de doelstellingen. Dan is er gelijkheid. Hoe pak je dit aan? De mensen die dit negatieve oordeel over meisjes al klaar hebben, zullen dat oordeel ten eerste moeten bijstellen. Maar staan zij er open voor hun mening aan te passen? Ik denk het eerlijk gezegd niet.

10 jaar geleden

D.

D.

Kijk deze docu van 3Doc eens:
http://www.youtube.com/watch?v=991iXDFgYKE

10 jaar geleden

M.

M.

Een belangrijk concept hierachter, wat de meeste mensen zich niet realiseren, is dat een man elke dag miljoenen spermacellen aanmaakt. Een vrouw heeft daarentegen een beperkt aantal eiceen om zich voor te planten. Hierdoor ontstaat een primitieve maar natuurlijke reactie van mannen om zichzelf voor te planten. Vrouwen daarentegen zullen kieskeuriger moeten zijn. Dit speelt onbewust mee met hoe we met elkaar omgaan en hoe de verschillende sexen zich verhouden tot elkaar. Ook al zijn er tegenwoordig voorbehoedsmiddelen genoeg. Alsnog zit dit heel diep in onze wortels begraven.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.