Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

'Niet iedere school is Ibn Ghaldoun'

'Niet iedere school is Ibn Ghaldoun'

Hidde

Alexander Pechtold vindt dat de politiek zich te vaak laat leiden door incidenten. Volgens de D66-leider moeten we oppassen dat we geen wetten gaan maken op basis van incidenten zoals bij het Ibn Ghaldoun, scholengroep Amarantis of Hogeschool Inholland.

Dat zegt de leider van de zelfbenoemde onderwijspartij D66 in een interview met Scholieren.com. Ik sprak 'm in Utrecht op de vierde dag van zijn Onderwijstour, waarmee hij samen met zijn collega Paul van Meenen langs onderwijsinstellingen door het hele land tourt.

Pechtold: "Het grootste probleem voor het onderwijs is het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Het valt mij op dat als op één school examenfraude plaatsvindt, meteen alle kluizen en gesealde enveloppen verbeterd moeten worden. Typisch Nederland." Ook in het geval van Hogeschool Inholland, waar "één docent in een hoekje van het lokaal diploma's stond uit te delen", gebeurde dit volgens Pechtold.

Vertrouwen

Hij vindt dat politiek Den Haag schoolbesturen veel meer zou mogen vertrouwen. Volgens hem is met het herfstakkoord, waardoor schoolbesturen al in december dit jaar een vrij te besteden miljoenenbedrag ontvangen, een stap in de goede richting gezet.

Blogger Hidde in gesprek met Alexander Pechtold. Foto: Chris Heijmans


Eerder deze maand peuterde Pechtold miljoenen los bij het kabinet. Zijn eis, meer geld naar onderwijs, werd daarbij ingewilligd. Goed nieuws: al in december wordt een groot deel van het geld overgemaakt naar een potje dat scholen tot op een zekere hoogte vrij mogen besteden. Zo kan een school zelf beslissen of ze dat geld willen gebruiken voor bijvoorbeeld kleinere klassen of het invoeren van digitaal onderwijs.

Volgens de D66-leider is het belangrijk dat een school zelf kan bepalen wat ze met het geld wil doen. Zo wordt voorkomen dat het geld naar de verkeerde dingen gaat. "Als wij daar allemaal eisen aan stellen is het grootste gevaar dat wij geld geven voor A, terwijl de school in kwestie een probleem heeft met B." Maar natuurlijk heeft Pechtold zelf óók ideeën waar hij het geld graag naartoe ziet gaan. Zo zou D66 graag investeren in het opleiden van leraren, digitaal onderwijs, praktijkonderwijs... "Ga zo maar door."

Gouden kranen

Bang dat het geld naar dure leaseauto's of gouden kranen in de docentenkamer gaat is hij niet. Volgens hem kunnen scholen de verantwoordelijkheid prima aan. "Wat meer vertrouwen vanuit Den Haag dat het geld goed besteed wordt mag ook wel."

De kwaliteit van ons onderwijs is dus over het algemeen prima op orde, meent Pechtold. Zo slecht hebben wij, Nederlandse scholieren, het helemaal niet. "Als je kijkt naar internationale vergelijkingen doen wij het helemaal niet zo slecht. Maar scholieren van nu staan wel voor uitdagingen, zoals de toenemende druk om steeds sneller te moeten weten wat je wil." Dat vindt de D66'er een zorgelijke ontwikkeling. Hij vergelijkt het met zijn eigen schoolperiode, die hij als "erg leuk" beschrijft. "Zelf heb ik wel eens een keuze gemaakt waar ik achteraf spijt van had. Zo heb ik een half jaar lang rechten gedaan, maar dat beviel niet."

Als we incidenten als incidenten zien en inzien dat we 't helemaal niet zo slecht hebben, komen we dan tot de conclusie dat we enorme zeurkousen zijn? Pechtold beantwoordt de vraag diplomatiek. "Misschien moet we als maatschappij opletten dat we ook eens de zonnige kant van dingen inzien."

Gepubliceerd op 31 oktober 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.