'Ik wil gewoon winnen'

'Ik wil gewoon winnen'

Door Tim

Het zal je maar gebeuren. Je bent nog geen jaar oud en wordt zo ziek dat je nieren niet meer werken. Met spoed word je naar het ziekenhuis gebracht. Het had niet veel gescheeld of je had niet meer geleefd.
Dit is het verhaal van de 15-jarige havo-scholier Lars, die leeft met een donornier.

Hoe hij die donornier kreeg, weet Lars niet meer precies. Zijn ouders kunnen zich daarentegen nog goed herinneren welk proces ze moesten doorlopen.

''Toen Lars ziek werd en in het ziekenhuis belandde moest hij direct aan de nierdialyse, een manier om de afvalstoffen van het lichaam te kunnen wegspoelen. Hij volgde een speciaal dieet en lag elke nacht aan een buikvliesdialyseapparaat. Tot het moment dat er voor Lars een Duitse donornier beschikbaar kwam. Lars was toen inmiddels vier jaar oud.

De enige informatie die Lars en zijn ouders hebben over hun donor, is dat het een jongen van 17 jaar was. "De transplantatie is gelukkig goed gegaan," vertelt Lars, die nu in 4 havo zit. "Ik slik nog steeds twee keer per dag medicijnen die afstoting van m'n donornier moeten voorkomen. Helaas hebben die medicijnen wel wat vervelende bijwerkingen. M'n afweersysteem wordt onderdrukt, waardoor ik iets gemakkelijker en langer ziek ben dan 'normaal'. Ook heb ik al twee behandelingen tegen staar ondergaan, waardoor ik óók twee nieuwe ooglenzen heb."

World Transplant Games

Wat misschien wel het meest stoere aan Lars is, is dat hij een fanatieke sporter is. Hij is wedstrijdzwemmer en heeft al drie keer mogen meedoen aan de World Transplant Games, een soort tweejaarlijkse Olympische Spelen voor sporters die een donororgaan hebben ontvangen. Daarvan heeft hij al die keren eremetaal in z'n koffer mee mogen nemen.

''Dit jaar in het Zuid-Afrikaanse Durban mocht ik in de categorie voor vijftien- tot en met zeventienjarigen vijf medailles meenemen. En er doen heel veel sporters aan mee, zo'n 1800 (ter vergelijking: de Olympische Spelen hebben er 'maar' 8000). Helaas krijgt het evenement maar weinig aandacht van buitenaf. Dat is jammer want het is natuurlijk een goede reclamespot om donoren te werven!'' En die zijn volgens Lars enorm belangrijk. "Wist je dat een donor zeven levens kan redden met vitale organen?''

Winnen

Lars mag dan enorm graag willen winnen op een evenement als de World Transplant Games, maar ook in normale zwemcompetities wil hij laten zien wat hij kan en wat hij waard is.

Lars blijft immers een normale scholier die elke dag op de fiets naar school gaat en straks een biertje kan drinken op een feestje. Al zal hij meer met mate moeten drinken dan zijn leeftijdsgenoten, omdat zijn medicijnen het effect van alcohol versterken. ''Eigenlijk voel ik me geen patiënt. Alleen wanneer de ziekenhuiscontroles eraan komen word ik herinnerd aan het feit dat ik een donornier in m'n lijf heb.''

Van maandag 14 t/m zondag 20 oktober 2013 is het weer Donorweek. In deze week staat heel Nederland in het teken van orgaan- en weefseldonatie. Er zijn namelijk nog steeds veel orgaandonoren nodig. Weet jij al of je donor wilt worden? Geef dat aan op deze site.

Gepubliceerd op 15 oktober 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

Mooi geschreven Tim!

10 jaar geleden

J.

J.

Dit is dus de reden waarom ik donor ben.

10 jaar geleden

F.

F.

Goed bezig Lars!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.