Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hidde (17) wil burgemeester worden

Hidde (17) wil burgemeester worden

Hidde

De burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen, stopt ermee. Gisteren solliciteerde ik, Hidde van Koningsveld, 17 jaar oud, naar zijn functie. En néé: dat is geen grap. Ik zie mezelf wel zitten op het stadskantoor, met die mooie ambtsketting om mijn nek.

Natuurlijk wordt het geen gemakkelijke race. Ik schat mijn kansen laag in. Ik moet het immers opnemen tegen bekende gezichten als Agnes Jongerius en Henk Westbroek. En ik blijf natuurlijk nog maar 17. Overigens vind ik mezelf daarmee niet te jong voor het burgemeesterschap. Levenservaring heeft niets met leeftijd te maken.

Liefde en passie

Mijn sollicitatiebrief begint als volgt: "Utrecht zit in mijn DNA. Als ik door de stad fiets, fiets ik door mijn herinneringen." De liefde en passie voor mijn geboortestad - waar ik de eerste zestien jaar van mijn leven gewoond heb - deed mij beslissen te solliciteren.

Om de stad en haar inwoners te dienen, om Utrechts unieke economische positie te handhaven, maar ook om te laten zien dat jongeren méér kunnen dan comazuipen en Project X-feesten organiseren.

Partijdinosauriër

Misschien kan ik juist vanwege mijn leeftijd verschil maken. Ik ben geen conservatieve partijdinosauriër maar progressief en jong. Of zoals ik vandaag veel te horen heb gekregen: "een frisse wind kan nooit kwaad!" En ook niet onbelangrijk: ik kan nog minimaal acht ambtstermijnen mee tot mijn pensionering.

Mijn drie speerpunten? Ik wil mij inzetten voor jongerenparticipatie, strijden voor kwalitatief goed onderwijs en ik wil een duurzame langetermijnvisie ontwikkelen. Door te investeren in de jeugd, investeer je in de toekomst. Het klinkt afgezaagd, maar er zit wel een kern van waarheid in. Alleen zo kunnen we de snel stijgende jeugdwerkloosheid in Utrecht afremmen en voorkomen dat er een 'verloren generatie' ontstaat.

Rood-wit hart

In tegenstelling tot veel van mijn medekandidaten sta ik boven de politieke partijen. Ik heb geen politieke kleur; enkel een rood-wit hart. Deze objectiviteit voorkomt dat ik verwikkeld raak in politieke spelletjes of achterkamertjespolitiek. Ik zal enkel doen wat goed is voor Utrecht.

Campagneposter: Joca van der HorstIk ben de 17-jarige bruggenbouwer. Ik sla bruggen tussen jong en oud. Tussen de prachtige historische binnenstad met zijn werven en de mooie nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. Ik ben de 17-jarige met een breed netwerk, zowel binnen als buiten Utrecht. Ik ben de 17-jarige frisse wind die de Utrechtse politiek nodig heeft.

En dat is waarom ik, Hidde van Koningsveld, op 1 januari 2014 die ambtsketting om moet krijgen.

College van burgemeester en wethouders, tot januari. Ik heb er zin in! Jullie ook?

Gepubliceerd op 22 september 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Q.

Q.

stoer en gedurfd hidde, ik gun het je van harte, maar ik vraag me af hoe je dit in hemelsnaam gaat combineren met school/studie en je sociale leven. verder wens ik je alle succes van de wereld, want het heeft natuurlijk wel wat, een burgemeester van 17. en op je cv staat het natuurlijk fantastisch. (en trouwens, als het je niet lukt kent heel nederland je wel als een ambitieuze jongen, dus nutteloos is deze poging zeker niet)

10 jaar geleden

G.

G.

Leuk geprobeerd, maar hoe zit het met de minimumleeftijd van 25 jaar?

10 jaar geleden

Joca

Joca

Ik heb de gemeentewet snel nagekeken. De leeftijdsgrens van 25 (23, voor raadsleden en wethouders trouwens) staat op Wikipedia en een site die verwijs naar de gemeentewet van 1851, maar de gemeentewet lijkt ondertussen te zijn veranderd op dit punt. Het is 18 voor raadsleden en voor wethouders, specifiek voor de burgemeester kon ik zo snel niet vinden. 18 lijkt afgaande op de rest wel het meest waarschijnlijk.



Maar ik ben benieuwd. Is er hier een verdwaalde student rechten die het zeker weet? ;-)

----------------------

Artikel 10

1. Voor het lidmaatschap van de raad is vereist dat men ingezetene van de gemeente is, de leeftijd van achttien jaar heeft bereikt en niet is uitgesloten van het kiesrecht.



Artikel 36a

1. Voor het wethouderschap gelden de vereisten voor het lidmaatschap van de raad, bedoeld in artikel 10, met dien verstande dat in artikel 10, tweede lid, onder b, voor «de dag waarop de gemeenteraad beslist over de toelating als lid tot de gemeenteraad» gelezen wordt: de dag waarop zij tot wethouder worden benoemd.

10 jaar geleden

D.

D.

Ik las het al op het internet en het eerste wat ik dacht, zeker met foto erbij, was dat het Hidde van scholieren.com was. Wat fijn dat het klopt. Je zult het sowieso beter doen dan Aleid. Daar ben ik zeker van. Jammer dat we niet (meer) mogen stemmen op burgermeesters.

10 jaar geleden

H.

H.

Slechter dan Aleid is het ook niet te doen natuurlijk

10 jaar geleden

C.

C.

Mijn zegen heb je, al woon ik niet in Utrecht!

10 jaar geleden

K.

K.

Heel veel succes Hidde! Je verdient het, ik denk echt dat je een redelijke kans hebt!

10 jaar geleden

Pim

Pim

Kick ass Hidde!

10 jaar geleden

G.

G.

Hidde, wil jij asap met mij contact opnemen, zie link
www.tedxyouthdelft.nl
What Tickles YOU!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.