Agenda's vernietigd om peaceteken

Agenda's vernietigd om peaceteken

Door Merel

Op de christelijke scholengemeenschap Pieter Zandt moesten drieduizend leerlingen vorige week hun schoolagenda's inleveren. In de agenda's staat een foto van een shirt met een 'peace sign' erop, een teken dat volgens de school onder andere gelinkt kan worden aan christenvervolging.

Op het Pieter Zandt gebruiken alle leerlingen dezelfde agenda: die wordt zelf gemaakt en ontworpen door leerlingen bij het vak tekenen. Er staan allerlei handige dingen in, zoals telefoonnummers en roosters van de school. 

Dit jaar moest de splinternieuwe agenda echter na enkele dagen alweer ingeleverd worden. Op één van de afgebeelde foto's was namelijk een jongere te zien die een t-shirt droeg met het vredesteken erop.

Nare dingen

"Tegenwoordig kennen de meeste jongeren dit symbool als teken van vrede, relaxed zijn en vredelievendheid," vertelt bestuursvoorzitter Johan van Putten. "En dat is iets wat wij natuurlijk ook zijn, vredelievend. Helaas bestaat er ook een associatie met een hoop nare dingen, zoals de christenvervolging en de doodrune." 

Want wat betekent het peace-teken dan nog meer? Tegenwoordig wordt het teken bijna alleen maar geassocieerd wordt met hippies en de jaren zestig, maar het kent een langere geschiedenis. In de tijd van de Romeinse keizer Nero zou de apostel Peter met zijn hoofd naar beneden gekruisigd zijn, waarna het teken bekend werd als Nero's kruis. In de Tweede Wereldoorlog gebruikte Hitlers nationaal-socialistische partij het symbool onder andere op grafstenen van SS-officieren. Niet echt zo vredelievend dus, dat peace-teken.

foto: flickr, SigNote Cloud

Veel klachten

Bestuursvoorzitter van Putten: "Ik heb het teken in  eerste instantie over het hoofd gezien, maar vorige week kregen we opeens klachten van ouders." Hoeveel klachten er precies kwamen wil hij niet zeggen, maar "daar gaat het  niet om. Ik heb de klachten op grond van hun inhoud beoordeeld." Ondanks het feit dat de leerlingen waarschijnlijk niks kwaads in het teken zien, heeft de directie dus toch besloten dat zij "hier als christelijke school geen verantwoordelijkheid voor willen dragen."

Nieuwe agenda

De leerlingen reageerden niet erg enthousiast. Van Putten: "Het is natuurlijk erg pijnlijk als het eindresultaat van een project waar veel tijd in is gestoken na een paar dagen in de vuilnisbak belandt. Bovendien hadden veel leerlingen hun agenda's al gepimpt, en voorzien van dingen als adressen en foto's. Maar we hebben ons uiterste best gedaan om de situatie zo goed mogelijk uit te leggen." Ook stuurde de school een brief naar alle ouders.

Alle leerlingen kregen maandag wel gratis een nieuwe agenda. "Die is gezien de tijdnood natuurlijk erg eenvoudig", vertelt Van Putten. "Maar zo hebben de leerlingen extra veel ruimte om huiswerk op te schrijven!" Of ze daar nou zo blij mee zijn...

Gepubliceerd op 9 september 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

H.

H.

Ronduit belachelijk, haal gewoon die foto eruit als ze er een probleem mee hebben.

10 jaar geleden

Kim

Kim

Zei hij echt 'gepimpt'? Held. Al vraag ik me af of hij wel weet dat het woord 'pimp' meerdere betekenissen heeft.

10 jaar geleden

A.

A.

We zouden likes op comments mogelijk moeten maken op Scholieren.com



+1

10 jaar geleden

F.

F.

Reageren op geruchten. Geen onderzoek doen. Dom en voor een school heel erg slecht. Onderwijs ook de ouders en voed de angst niet.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.