Mijn school is mijn school niet meer

Mijn school is mijn school niet meer

Hidde

Een diepe teleurstelling maakt zich van mij meester als ik door de schoolgids voor het aankomende schooljaar blader. De excursie naar Parijs in het eerste jaar vervalt, er wordt geen alcohol meer geschonken op schoolfeesten en tot overmaat van ramp vervalt ook de strippenkaart, waarmee je een aantal uur per jaar vrij kon nemen.

Onder druk van de Onderwijsinspectie en controleverslaafde ouders verliest mijn school, UniC in Utrecht, al zijn eigenheid.

In 2009 koos ik voor een school die zichzelf 'eigenzinnig' noemt. Een school die persoonlijke ontwikkeling belangrijker vond dan hoge gemiddelden op het eindexamen. Een school die inzag dat laptops boeken kunnen vervangen. Een school waar leerlingen en docenten respect voor elkaar hadden.

Normalisering

De laatste tijd zie ik 'mijn' school veranderen in een school als alle andere. This is not what I signed up for!

Het begon onschuldig bij de start van mijn tweede schooljaar. Toen mochten we ineens niet meer zelf bepalen wanneer we pauze hielden. Tegenvallende eindexamenresultaten en een negatief oordeel van de Onderwijsinspectie maakten de school bang zijn eigen ding te blijven doen. En waar angst regeert, wordt de vrijheid ingeperkt. En daarmee ook creativiteit. Terwijl je op mijn school júíst leert om je eigen ding te doen, in plaats van saaie jaartallen te stampen die je binnen tien seconden ook op Wikipedia kunt opzoeken.

De vrijheid - die zo kenmerkend was voor mijn school - wordt ons stukje bij beetje afgepakt. De 'normalisering' van UniC is sinds een jaar of twee in een stroomversnelling geraakt. Er worden steeds meer regels opgelegd en we hebben inmiddels boeken en huiswerk gekregen.

Gepest

Met die veranderingen trekt de school ook een ander publiek. Tegenwoordig wordt er - terwijl we eerst one big happy family waren - gepest op onze ooit zo veilige school. Men steelt spullen van elkaar. Tegenwoordig vertellen ouders op ouderavonden hoe báng ze wel niet zijn dat hun kind geen goede cijfers haalt/geen vwo kan doen/mislukt in het leven.

Dit jaar gaat de school rigoreus verder met het snoeien in de eigen identiteit: toen ik de schoolgids van 't aankomende schooljaar zag verloor ik definitief al mijn vertrouwen in de terugkeer van UniC's 'UniCiteit'.

En dan heb ik het niet over dingen als het verdwijnen van de traditionele excursie naar Parijs in het eerste jaar, het algehele alcoholverbod op schoolfeesten of het rookverbod rondom de school. Nee. Natuurlijk word ik daar ook niet gelukkig van, maar dat is niet wat mij zo droevig stemt.

Wat mij  wél verdrietig maakt is dat onder druk van de Inspectie de strippenkaart, waarmee je een bepaald aantal uren per jaar vrij kon nemen, verdwijnt. Hiermee ontneem je leerlingen de mogelijkheid om meerdere, waardevolle buitenschoolse activiteiten te ondernemen. Zo werk je als school spijbelen in de hand.

Het kan wél

Wat rest zijn een paar goede docenten en enthousiaste leerlingen die weten dat het wél kan: een school waar iedereen in vrijheid kan leren wat hij of zij waardevol vindt, op de manier die voor hem/haar het beste werkt.

Maar een grote omslag ga ik als laatstejaars scholier niet meer meemaken. Mijn school is mijn school niet meer. Mijn school is een school als iedere andere. Alleen dan met het woordje 'eigenzinnig' in het logo.

Gepubliceerd op 16 september 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

A.

A.

Klinkt als een bekend verhaal voor meerdere scholieren; mijn school was echter altijd al normaal :) Verder erg goed geschreven.

10 jaar geleden

D.

D.

Ja want het is super vervelend om wel te denken aan je examen in plaats van spelen in de klas .. .... altijd al een luie school gevonden.

10 jaar geleden

R.

R.

voorgekauwd lesmateriaal en docenten die uitgestippeld hebben wat je moey doen? Dat vind ik lui. Een school die openstaat voor ideeën van leerlingen, ze eigen les materiaal laten maken door zélf op onderzoek uit te laten gaan en kinderen steunen en motiveren in het doen wat ze willen door er tijd aan te geven en ze er zelf rrn plan voor laten maken? Eeehh ik kan me niet voorstellen wat daar 'lui' aan is. Mooi stuk trouwens hidde, je hebt helemaal gelijk.

10 jaar geleden

S.

S.

Hoe bedoel je lui? Jullie luister iedere dag naar en docent die een verhaal ophangt. Je alle informatie geeft en dan vervolgens opdrachten maken uit een boek waar nog een keer alle informatie in staat. Wij moeten zoeken om bij de juiste informatie te vinden maar omdat wij dit op een andere manier doen zijn wij lui???

10 jaar geleden

R.

R.

Mijn unic (dat van 2005-2010) is al helemaal niet meer wat het nu is. Jammer, want we hebben veel mooie dingen gedaan in het oude gebouw op de Kanaalweg en de tijdelijke locatie in het oude Bruine Lyceum. Ik denk dat de vraag voor een nieuwe school niet alleen maar moet zijn hoe zorgen we ervoor dat we de resultaten behalen die we moeten behalen maar: Hoe behalen we de resultaten die we moeten behalen zonder concessies te doen met betrekking tot onze eigen visie, normen en waarden.

10 jaar geleden

R.

R.

@hidde Werkt daar toevallig Mr. Jovic? Hij was ooit mijn Engels docent op lek en linge xD.

10 jaar geleden

M.

M.

ik zit ook op UniC. weet het niet. denk dat je met het noemen van de voornaam meer kans hebt. de gewoonte om je leraren met de voornaam te noemen is er nog wel.

ik heb trouwens ook op L&L gezeten. dus weet dat het voor anderen misschien wat ontevreden overkomt. vergeleken met een doorsnee school is het bij ons nogal, tja, anders. maar voor mij werkt deze manier prima en ik zie tot nu toe verre van problemen in mijn resultaten als 4e-jaars. helaas is er voor mensen als mij voor wie deze manier van werken ideaal is, steeds minder ruimte. dat is erg jammer. vooral als al eerder gebleken is dat een normale school niet zo goed bij je in de smaak valt en je speciaal hebt gekozen voor een school die bekend stat voor zij eigenzinnigheid. voor mij is het nog wel uit te houden tot mijn eindexamen, omdat veranderingen maar geleidelijk gaan. ik zal de afgeschafte dingen en nieuwe regels niet leuk vinden, maar het lijkt me vooral jammer voor de mensen na mij die de grotere gevolgen gaan merken.

10 jaar geleden

D.

D.

Mr. Jovic werkt sinds dit jaar op het Rembrand in Veenendaal.

UniC blijft altijd een domeinschool, maar je moet je blijven beseffen dat als school ze nog in ontwikkeling zijn. Hoe fijn het ook als leerling is, vallen er altijd vraagtekens te zetten bij resultaten en kwaliteit, ook door de inspectie. Die strippenkaart was puur een mechanisme om om te gaan met het grote aantal uren dat de leerlingen op school maakte. De school kwam ruim boven de norm en konden daarom leerlingen vrije uren geven. Dat dat niet meer kan, hoeft geen teken te zijn van verlies van kwaliteit.

Ik denk dat UniC nog steeds een duidelijke unieke opzet van het onderwijs kent, en met het grote aantal stagaires een unieke omgeving zal houden. Zeker als je dit vergelijkt met andere scholen, zoals bijvoorbeeld het Lek en Linge. De ambities van scholen zijn verschillend en uiteindelijk moet je zelf bedenken wat je belangrijk vindt; vrijheid, high tech onderwijs, diepgaande kennis van stof, etc.

Bedenk echter wel dat UniC nooit Iederwijs is geweest. Het is een school met een duidelijke identiteit op het gebied van samenwerkend, contextrijk leren. Regels zijn niet de muren, maar de kaptstok waar je je vrijheid aan dankt. Want vrijheid is niets waard als je je examen niet haalt.

10 jaar geleden

G.

G.

Wat grappig, ik zit op het Rembrandt in Veenendaal. Nog zo'n school die bekend staat om zijn aandacht voor individuele ontwikkeling en talentbegeleiding. Helaas is dit voor mij tegengevallen, toen ik op school kwam verwachtte ik een bom aan creativiteit, maar het bleek een redelijk 'normale' school te zijn. Nu proberen ze echter de titel 'cultuurprofielschool' weer waard te maken.

10 jaar geleden

A.

A.

"vrijheid is niets waard als je je diploma niet haalt". Ik (ouder) denk dat we ons moeten afvragen wat zo'n diploma nog waard is. Voor mij persoonlijk is het slechts een bewijs dat de leerling braaf de gewenste antwoorden heeft geleerd en op het juiste moment heeft kunnen ophoesten. Dat heeft weinig met onderricht te maken; het is meer africhten. Vrijheid is je eigen unieke (Unice!) creativiteit optimaal kunnen/leren gebruiken Ik zie dat binnen de huidige diploma- en inspectie-eisen niet gebeuren. Wellicht zijn die aan vernieuwing toe (wat mij betreft afschaffing)

10 jaar geleden

K.

K.

Wth.. zelf bepalen wanneer je pauzes mag hebben? Uren opnemen met een strippenkaart? Goed dat die overbodige luxe dan verdwenen is, school hoort niet leuk te zijn. Voer het dan landelijk in :P

10 jaar geleden

H.

H.

ik pleit er niet voor om dit landelijk in te voeren, maar ben wel van mening dat diversiteit mogelijk moet zijn binnen 't onderwijssysteem. Ik wil kunnen kiezen voor een bepaald soort onderwijs en in mijn geval was dat het nieuwe leren. Maar zoals je kunt lezen wordt ook mijn school steeds traditioneler. En da's jammer.

10 jaar geleden

A.

A.

Wij maken veel meer uren, vandaar dat wij de optie hadden om zelf een beperkt aantal uren vrij te nemen.

10 jaar geleden

E.

E.

Jammer he , die controle drift van bovenaf , alle dat koppen snellen van wat er boven het maaiveld uitsteekt, het haalt de creatieve geesten onderuit , die mensen die veel voor een land kunnen betekenen , die het vorm geven , komen zo niet meer ( via school) tot bloei . Ik hoop dat hun veerkracht eindeloos is , dat mensen die weten dat ze HET kunnen, het ook doen , no matter what , dat deze mensen in zichzelf blijven geloven , en blijven vasthouden aan hun ideaal , zonde dat jouw school zijn identiteit inlevert , ze zijn helaas niet de enige school die dat doet , raar waar vind ik dat wel .
Ik maak me erg bezorgd over de gang van zaak om en rond onderwijs in en door scholen .

10 jaar geleden

D.

D.

zijn jullie trouwens niet veel te jong voor dit soort cynisme? Op de scholen waar ik heb gewerkt, heb ik juist docenten gezien die vol goede moed de knappe koppen probeerden aan te sporen om wat te doen met hun talenten. Meisjes naar de techniek, jongens druk met maatschappelijke problemen, of dat talent dat ze hebben. Ruimte creëren waar ze dit in kunnen ontwikkelen.



Maar ook altijd bezig zijn met het einddoel: een goed ontwikkelde jongere met een brede kennis en maatschappelijk besef. Vrijheid klinkt zo mooi, maar vrijheid kost ook wat. UniC is hier een voorbeeld van. Niet elke leerling kan hier terecht; de school vraagt heel veel van zijn leerlingen. De mogelijkheid om met vrijheid om te kunnen gaan, zelf te plannen en niet de hele dag op de laptop spelletjes te zitten spelen. Daar heeft elke jongere moeite mee, zelfs in V5 of V6. En dan krijgt een docent een keuze: komt deze jongere zijn examen door? Hij tekent fantastisch, maar zonder HAVO diploma komt hij geen kunstacademie in. Er zijn leerlingen die die vrijheid aan kunnen, maar er zijn er genoeg die niets meer doen als ze alle vrijheid krijgen. Onderwijs is uiteindelijk ook voor die leerlingen en je kan niet op iedereen maatwerk zetten. Dat verpest een school : "Waarom mag Jan wel met zijn mobiel foto's maken buiten school en moet ik mijn Engels huiswerk doen?" Waarschijnlijk zit je dan zelf aan dat Engels, en niet buiten

10 jaar geleden

E.

E.

En toch zie ik , als ex-docent, nog steeds een hoop leuke dingen gebeuren binnen dit raamwerk op UNIC. Jullie zijn daar slim genoeg (zowel docenten als leerlingen) om je eigen stempel te blijven drukken en je vrijheid op te zoeken.

10 jaar geleden

L.

L.

unic moet gewoon unic blijven en de leerlingen die dit niet aankunnen merken dit maar vanzelf. ik had zo mijn eigen redenen om voor deze school te kiezen. een aantal hiervan zijn al niet meer van toepassing door de veranderingen, maar er is voor mij genoeg over om te zien dat unic nog steeds unic kan blijven. maar dan moet er wel veel energie in gestoken worden.

10 jaar geleden

J.

J.

Erg herkenbaar. Mijn school stond bekend als vrij en los, maar vanwege gedonder met ouders is nu het lik-op-stuk beleid ingevoerd. Dit houdt in dat we in de pauzes geen leraren mogen opzoeken (bijvoorbeeld om een opdracht in te leveren). Te laat in de les? Volgende dag om 8 uur terugkomen, ook als je het eerste uur vrij bent. Huiswerk niet af? Klokuur nablijven en je huiswerk maken tot je het af hebt. Eruit gestuurd? Voor elke keer een klokuur nablijven.

Enzovoort. Ik herken mijn eigen school niet meer. En ik zit er pas 2 jaar!

10 jaar geleden

L.

L.

ik denk dat het probleem van onze school niet is dat het helemaal veranderd is, maar dat wij als leerlingen zien dat het bergafwaarts gaat. wij zijn bang dat het inderdaad tot zoiets uitloopt. jammer dat dit bij jou school het geval is geweest.

en als reactie op vorige berichten: sommige leerlingen kunnen wel degelijk omgaan met vrijheid binnen school. niet iedereen natuurlijk, maar daarom heb je in nederland de keus om je eigen school te kiezen. ik wil dat mijn school anders blijft. dat is waarom ik voor unic koos.

10 jaar geleden

T.

T.

Ik herken het nu al en ik zit pas één schooljaar op UniC. UniC ís hard werken en dat deze vrijheid ons ontnomen wordt, is al meteen opgemerkt, door zelfs de eerstejaars van vorig jaar, waaronder ik. Ik mag misschien niet een al te grote mening hebben over de 'veranderingen', maar als zelfs wij het merken, gaat er denk ik toch iets fout op onze, mijn school.

10 jaar geleden

O.

O.

In de tweede zitten en roepen dat je hard moet werken :')



Ach, misschien zit er dus toch een goede kant aan al die veranderingen, want mijn LJ2 bestond uit kloten, videos kijken, gamen en alles 3 weken tegen het einde van het jaar inleveren om "nog net over te mogen".

10 jaar geleden

E.

E.

Het jammere is dat veel veranderingen zijn doorgevoerd (van vier dagdelen naar 6 lesuren, wisselen van lokalen zoals op andere scholen en geen pauze zelf meer inplannen) omdat de examencijfers niet goed waren. En waarom waren deze niet goed? Simpel: UniC neemt te veel leerlingen aan die niet op UniC passen. Leerlingen die UniC zien als een luilekkerland onder de dekmantel "school" kom ik vaak tegen. Dit zijn de leerlingen die continue facebooken, films kijken en snel naar hun werk switchen als een docent eraan komt. Omdat het op UniC dan ook nog eens door de grote klassen erg makkelijk wordt gemaakt om af te kijken tijdens de toetsen in de boven en middenbouw, dan kan je ook verwachten dat je tegenvallende examencijfers tegenkomt bij een groter aantal leerlingen.

Maar voor die leerlingen die wel hun huiswerk zelf maken ondanks dat er geen controle is, die hun pauze netjes op een kwartiertje hielden en een spelletje op hun laptop spelen nadat ze eerlijk zelf hebben beoordeeld:"deze laatste 20 minuten is mijn concentratie foetsie, werken zit er echt niet meer in", is/was UniC een hartstikke leuke school waar je meer leert dan jaartallen en formules. UniC was dan pas echt uniek.

10 jaar geleden

O.

O.

ook al klinkt het misschien een beetje kut, een beetje structuur kan eigenlijk wel goed zijn voor deze school. ook al was de vrijheid leuk, ook al was het fijn om de mogelijkheid te hebben om de hele dag niks te doen. de resultaten waren gewoon heeeeel erg slecht, de meeste mensen kunnen die vrijheid gewoon niet aan. ik kan me zo nog herinneren dat een paar jaar geleden 35 leerlingen in de 4 havo bleven zitten, die klas had 70 leerlingen. ook al zijn mensen die de vrijheid wel aankunnen, de meerderheid kan dat gewoon niet.

10 jaar geleden

E.

E.

Ik ben het eens met wat je in dit artikel allemaal zegt qua verandering van de school. Ik vind alleen dat je niet de school de schuld moet geven van deze veranderingen. Het alcoholverbod komt natuurlijk doordat de wet naar 18 gaat, en zo bijster veel 18+ers lopen er nou niet rond op een middelbare school. Over het reisjesbeleid heb ik afgelopen jaar een gesprek gevoerd met de docenten. Zij hadden zelf graag Parijs gehouden, maar de inspectie heeft hun praktisch gedwongen om deze uit het programma te halen. Dit geldt voor nog meer veranderingen. Het klopt dus wat je zegt in je artikel, maar de slogan zou (naar mijn mening) moeten zijn: De inspectie laat mijn school mijn school niet meer zijn.

10 jaar geleden

H.

H.

daar ben ik het helemaal mee eens. Kijk eens naar m'n tweede alinea. "Onder druk van de Onderwijsinspectie en controleverslaafde ouders verliest mijn school, UniC in Utrecht, al zijn eigenheid." ;)

10 jaar geleden

L.

L.

Waatt?? Ik zat tot vorig jaar op unic en ik mis het heeel erg! Ze zeiden dat als ik wou ik altijd terug mog komen, wat ik dus ook van plan was omdat ik alles hoe het er was misde, maar dat nu echt Alles wat unic nog een beetje unic maakte verdwijnt dan is er niks speciaals en kan ik dus gewoon op mijn normale schooltje blijven...
Super goed geschreven!

10 jaar geleden

Pim

Pim

Klinkt herkenbaar. Er is geen nieuwe rector o.i.d. aangetreden die de oude visie niet deelde? Dat zou de snelle verandering nog makkelijker verklaren...

10 jaar geleden

M.

M.

Hai Hidde net als jij stemt het me droevig dat Unic veranderd onder druk van... het is niet de enige school in Utrecht trouwens. Ik vomd het, als ouder van een leerling van het eerste uur, het een werkelijk unieke school en ondanks een hoop beginners gelazer en her en der teveel vrijheid, ben ik altijd vierkant. dubbel en dwars, geheel en al, achter de school kunnen blijven staan: tot voor twee jaar geleden. Zoals je schrijft angst haal de uniciteit van Unic af en tja Hidee tof dat jij het nog kon meemaken en op naar nieuwe tijden. Als jij burgermeester word hoop ik van harte dat je tevens wat invloed kunt uitoefen op het CITO dat werkelijk geheel onderwijs wereld in haar greep houd en vernieuwingen niet ondersteund....

vriendelijke groet en succes in je laatste jaar

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.