Scholen willen hotpants verbieden

Scholen willen hotpants verbieden

Door Merel

Verschillende middelbare scholen in Nederland denken erover om kledingstukken zoals naveltruitjes, hotpants en crop tops te gaan verbieden, omdat ze te veel blote huid laten zien.

De meeste leerlingen zijn het daar echter niet mee eens. 69% van de scholieren vindt kledingvoorschriften op school geen goed idee, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag en 7Days.

Nu de zomer eindelijk was losgebarsten, grijpen vooral meisjes massaal hun kans om alle donkere hoekjes in hun kledingkasten uit te mesten en alle zomer-items van vorig jaar weer naar boven te halen. Maar niet iedereen is daar blij mee.

Brief

De middelbare school CSG Prins Maurits in Middelharnis stuurde vorige week alle ouders een e-mail: hierin vroegen ze hen om goed op te letten op de kleren die hun kinderen aantrokken de naar school. Een week eerder waren er al verschillende meisjes naar huis gestuurd omdat hun broekjes te kort waren. Hoofddeksels en piercings zijn op CSG Prins Maurits sowieso uit den boze.

Maar niet alle scholen zijn zo streng. In het onderzoek van EenVandaag en 7Days zegt 39 procent van de leerlingen dat er op hun school kledingvoorschriften gelden. De overige 61 procent geeft aan dat er geen regels zijn, of weet er in ieder geval niet vanaf.

Billengrens

Uit het onderzoek, gehouden onder 1176 middelbare scholieren, blijkt ook dat leerlingen zelf een stuk toleranter zijn dan scholen. Van de meisjes vindt 31 procent dat er grenzen gesteld moeten worden aan kleding op school, bij jongens is dat zelfs maar 19 procent.

Marjolijn (15), een leerling op CSG Prins Maurits, vertelt tegen 7Days dat ze zelf wel korte broekjes draagt, maar niet zo kort dat het niet kan. "Voor mij ligt de grens bij of je billen te zien zijn".

Jesse (13) zit op het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam. Wat hem betreft hoeven er geen kledingregels te komen op school. "Zolang er maar geen racistische dingen op kledingstukken staan", zegt hij in 7Days.

Teenslippers en hoofddoeken

Maar wat kan dan wel en wat niet? De volgende items moeten volgens de ondervraagde scholieren best kunnen in de les:

Slippers: 93%
Gescheurde kleding: 87%
Hotpants: 85%
Kort rokje: 80%
Hoofddoek: 75%
T-shirt met aanstootgevende tekst: 56%
Naveltruitje: 53%
Petje: 36%

Grappig: jongens en meiden verschillen nogal eens van mening over bepaalde kledingstukken. Zo vinden de meeste meisjes (69%) zichtbaar ondergoed echt een no go, terwijl de meeste jongens (51%) dat best vinden kunnen. Ook vindt het merendeel van de jongens het geen probleem om tegen een blote buik aan te kijken: 65% vindt naveltruitjes bij meisjes prima. Van de meiden zelf is maar 41% het daarmee eens.

Schooluniform

Negen procent van de leerlingen zegt wel eens aangesproken te zijn op hun kleding door een personeelslid van school, en iets meer dan één op de vijf scholieren (21%) heeft wel eens opmerkingen gehad van ouders voor ze de deur uit gingen.

Toch neemt de grote meerderheid het probleem dus niet zo serieus. 69% vindt speciale regels voor kleding op school overbodig, en een oplossing als schooluniformen valt dan ook niet in de smaak bij 72% van alle ondervraagde scholieren.

Ga jij wel eens in een superkort broekje naar de les? Of hanteert jouw school speciale regels voor kleding?

Gepubliceerd op 21 juni 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Kim

Kim

Intrigerend te weten dat die lelijke wijde, maar schijnbaar toch gekrompen shirtjes een naam hebben. Crop tops. Crop. Top.

Het doet me denken aan Crocs, maar dat is vast niet de bedoeling.

10 jaar geleden

Jorieke

Jorieke

Crop tops zijn leuk Kim! En wow, dat broekje. Fascinerend.

10 jaar geleden

H.

H.

Als het warm is trek je een t-shirt of sleeveless t-shirt met een korte broek aan. Als je zoiets als in het plaatje draagt dan wil je aandacht. Niks mis mee toch?

Ik kan me voorstellen dat als een jongen enorme spieren heeft en het snikheet is, dat die wel de neiging heeft om met een sleeveless t-shirt rond te lopen.

Oog-voer voor zowel de man als vrouw.

10 jaar geleden

F.

F.

Ik vind het niet kunnen dat meisjes zulke korte broeken aandoen. Je gaat naar school om wat te leren en niet om je als een slet te kleden of te gedragen x

10 jaar geleden

L.

L.

Dat jij er nou voor kiest om met extra doeken over je lichaam te lopen, wil niet zeggen dat wij in zweterige kleding moeten gaan zitten als er tropisch benauwde temperaturen voorspelt zijn tot 38 graden! Zolang er geen borsten en billen 'uithangen' is het gewoon best, en ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele opmerkingen van anderen. Opmerkingen..géén handelingen. Niets nodigt uit tot aanrakingen van vreemden. Sommige leraren zeggen da ze meisjes hebben aangerand 'want ze nodigden het uit.' Zo ook bij mij, ik had een strak (maar bedekkend) truitje aan. Dat was NIET mijn schuld, HIJ was de pedofiel, HIJ luisterde niet naar mijn 'NEE.'

Dus hoedanook, zolang het volgens de wet geldt (geen tepels en kruis zichtbaar) is het honderd procent acceptabel. Je bent 2/3e van je jeugd op school, dan zou je je dáár moeten aanpassen? Hoe ontwikkel je je zelfbeeld dan?

10 jaar geleden

A.

A.

"Slet" is relatief; misschien vind de een te strakke spijkerbroek al 'slet' en de andere pas wanneer je iemands halve kont ziet bij hotpants. Je kan prima leren in korte broekjes en croptops.



Ik vind dat de leerlingen wel zelf moeten kunnen kiezen wat ze willen dragen, zolang je maar geen gevaar of te veel aanstoot voor anderen vormt.

10 jaar geleden

J.

J.

Ik vind dat het gewoon moet kunnen om hotpants en crop tops te dragen, zolang ze gewoon niet té kort zijn. Dus je moet gewoon niet je billen kunnen zien als je hotpants aan hebt, en bij een crop top is tot je onderste ribben ook wel de grens voor mij.

10 jaar geleden

W.

W.

er gaan kinderen dood op het moment en mensen zeuren over een *** broekje... rare wereld

10 jaar geleden

S.

S.

Ik vind het allemaal gewoon kunnen als iemand een bepaalde kledingstijl heeft moet dat persoon zich gewoon kunnen uiten.
als een meisje bijv. in hotpants naar school wilt komen i.v.m. het weer dat 29 graden is dan is dat wel begrijpelijk.

10 jaar geleden

R.

R.

Ik vind dat mensen best korte kleren aan kunnen naar school als het warm is maar sommige van die hotpants zijn gewoon zo kort dat ze niet sexy meer zijn. Eerder sletterig. Jammer dat veel mensen dat zelf niet doorhebben.

10 jaar geleden

R.

R.

Leven en laten leven zou ik zeggen. Je moet mensen lekker hun gang laten gaan wat kleding betreft. Je kan moeilijk problemen hebben met het feit dat mensen weinig kleding aanhebben, tenzij je je daardoor ongemakkelijk gaat voelen of zoeits. Het probleem licht dan eerder bij jou dan bij de persoon die die kleding aantrekt.

10 jaar geleden

F.

F.

Joggingsbroeken en teenslippers. Genoeg redenen om naar huis gestuurd te worden (volgens onze afdelingsleider).

10 jaar geleden

Nienke

Nienke

Ergens vind ik dat het laten zien van huid best moet kunnen; we hebben ten slotte allemaal een lichaam en niemand hoeft er last van te hebben als iemand deze met trots laat zien. Een ander deel van mij vindt het informeel tegenover leraren om zo weinig netjes te bedekken, dus ben ik er niet helemaal over uit. Als ik dan al van mening zou zijn dat korte broekjes niet kunnen, is dat in ieder geval niet omdat 'jongens dan afgeleid raken'. Dat is ten slotte hun eigen probleem, en is nergens voor nodig. Het is onzin dat je er niets aan kan doen dat je staart omdat je je nou eenmaal aangetrokken voelt tot het vrouwelijke geslacht.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.