Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

15 examens gejat: op Ghaldoun alles over

In totaal zijn er 15 eindexamens gestolen op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Dat maakte de Onderwijsinspectie dinsdag bekend. 

Van één examen wisten we dat natuurlijk vooraf al (vwo-Frans). De 14 overige gestolen examens zijn op het Ibn Ghaldoun ongeldig verklaard. Dat betekent dat leerlingen van die school die examens opnieuw moeten maken.

Kandidaten van andere scholen moeten nog even afwachten, maar waarschijnlijk blijven hun toetsen gewoon geldig. 

Van het vmbo is maar één examen gestolen: het examen economie. De meeste gestolen examens waren van havo-vakken: aardrijkskunde, Arabisch, Frans, geschiedenis, Engels, maatschappijwetenschappen, wiskunde, Nederlands en natuurkunde. Van het vwo waren de examens Frans, M&O, biologie, scheikunde en wiskunde A ontvreemd.

Wat als je niet op het Ibn Ghaldoun zit? 

Voorlopig adviseren wij: probeer je niet al te veel zorgen te maken. De schoolinspectie kan dinsdag nog niet uitsluiten dat er ook landelijk examens ongeldig zullen worden verklaard, maar vooralsnog lijkt die kans vrij klein. En mócht het gebeuren, dan gaat dat natuurlijk niet ten koste van een eventuele herkansing. 

- Leerlingen van vmbo-k en vmbo b hoeven zich sowieso geen zorgen te maken. Van deze schoolniveaus lijken geen examens te zijn gestolen. Zij horen volgens planning woensdag van school of ze zijn geslaagd. 

- Voor leerlingen van vmbo-g en vmbo-t zonder economie geldt precies hetzelfde: zij krijgen woensdag gewoon de uitslag.

- Leerlingen van vmbo-g en vmbo-t met economie moeten iets langer wachten. De inspectie bepaalt woensdag in de loop van de dag of het examen landelijk opnieuw moet. Als dat niet hoeft, dan kan de school de examensuitslag meteen doorbellen aan de leerlingen. 

- Alle leerlingen van de havo verkeren nog even in onzekerheid. Er zijn namelijk ook examens van kernvakken gestolen, die voor iedereen verplicht waren. Woensdag besluit de inspectie wat er met de gemaakte gestolen examens gebeurt. Blijven die in de rest van Nederland gewoon geldig, dan is er niks aan de hand. Volgens planning krijgen havisten dan gewoon donderdag de uitslag. 

 

- Voor vwo'ers zonder scheikunde, biologie, wiskunde A en management en organisatie is er vooralsnog niets aan de hand: hun examens lijken niet te zijn gestolen. Nog altijd horen zij donderdag of zij zijn geslaagd. 

- Voor vwo'ers met scheikunde, biologie, wiskunde A en/of management en organisatie is het nog even afwachten: zij hebben inderdaad een gestolen examen gemaakt. De onderwijsinspectie bepaalt woensdag of die examens wel of niet ongeldig worden verklaard. Zo niet, dan krijgt iedereen donderdag gewoon de uitslag. 

Wat als ik een gestolen examen heb gemaakt? 
Vooralsnog: geen paniek. De kans dat jouw examen ongeldig wordt verklaard, lijkt erg klein. Tenzij je op het Ibn Ghaldoun zit natuurlijk, dan moet je alle gestolen examens van jouw vakkenpakket sowieso opnieuw maken. 

Voor alle andere leerlingen geldt: geen paniek, wacht woensdag rustig af. Waarschijnlijk is er niets aan de hand en krijg je gewoon de examenuitslag. Mocht je toch een of meerdere examens over moeten doen, dan kan dat mogelijk in het tweede tijdvak (volgende week). Zo ver is het echter nog lang niet. 

Wel duidelijk is dat leerlingen van het Ibn Ghaldoun niet genoeg hebben aan het tweede tijdvak. Omdat je normaal gesproken namelijk maar één examen mag herkansen, vallen veel afnamemomenten op hetzelfde tijdstip. Het College voor Examens zoekt nog naar een passende oplossing voor deze leerlingen. 

Onrust

Afgelopen zaterdag ontstond grote onrust nadat bleek dat naast het vwo-examen Frans mogelijk ook nog andere examens waren gestolen op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam.

Zondag werd bekendgemaakt dat twee leerlingen van 18 en 19 jaar oud zijn aangehouden. Een dag later meldde het OM een derde leerling te hebben aangehouden naar aanleiding van het vingerafdrukkenonderzoek. Eén volwassen man van 22 (geen leerling of medewerker van de school) was in mei al aangehouden en vrijgelaten, al is hij nog steeds verdachte. De drie anderen blijven voorlopig in de cel. 

Meer weten over de examendiefstal? In ons nieuwsdossier uitgelekte examens kun je alles nog eens rustig nalezen.

Gepubliceerd op 11 juni 2013


Alles over de examens in je timeline?