Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Derde arrestatie examendiefstal

Door Anne

Een derde leerling is gearresteerd in verband met de gestolen eindexamens. Dat meldt het Openbaar Ministerie van Rotterdam op haar website. De 18-jarige jongen zat op de Rotterdamse middelbare school Ibn Ghaldoun, waar hij dit jaar havo-examen deed.

Zaterdag en zondag zijn al een 18-jarige jongen en een 19-jarig meisje opgepakt, ook eindexamenkandidaten van dezelfde school. Inderdaad: de school waar ook het vwo-examen Frans was gestolen.

De leerlingen van het Ibn Ghaldoun werden vrijdag voor het politie-onderzoek gevraagd hun vingerafdrukken af te geven en een vragenlijst in te vullen. Ook de vandaag aangehouden jongen heeft dit -vrijwillig!- gedaan.

Zijn vingerafdrukken wezen naar eerder gevonden sporen in het onderzoek. Wat voor sporen dit precies zijn, houdt het OM geheim, maar ze kunnen "duidelijk in verband worden gebracht met de diefstal van de examens". Als reactie op de overeenkomende sporen heeft de politie de Rotterdammer aangehouden als verdachte.

Doorverkopen

Welke examens er gestolen zijn, is nog niet bekend gemaakt. De vorige twee scholieren worden ervan verdacht meerdere examens voor het vwo, havo en vmbo hebben gestolen, schreef het OM. Dat is dus sowieso één examendiefstal per niveau, maar mogelijk zijn het er meer. Van alledrie de leerlingen vermoedt de politie dat ze de toetsen hebben doorverkocht aan medescholieren. Dit wordt op dit moment verder onderzocht.

Rechter-commissaris

De al opgepakte twee leerlingen worden morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris om te bepalen of ze langer vast moeten blijven zitten. Het onderzoek met de rechter gaat nu nog enkel om de diefstal. De verdenking van het doorverkopen van de toetsen komt later pas aan bod.

Maar wat voor consequenties heeft dit voor de andere examenkandidaten op het Ibn Ghaldoun, in Rotterdam en omstreken en in de rest van Nederland? De Onderwijsinspectie hoopt dinsdag te kunnen bepalen of het examens (wellicht deels) ongeldig verklaard. Het College voor Examens bepaalt vervolgens hoe het dan verder moet.

Moeten de examens over?

Zo is het niet ondenkbaar dat het examen voor scholieren die mogelijk met de gelekte examen in aanraking zijn gekomen, dat opnieuw moeten maken, en de rest van Nederland niet. De kans dat alle kandidaten één of meerdere examens over moet doen, is volgens het LAKS en de schoolbesturenkoepel VO-raad vooralsnog erg klein. Voorlopig is nog niets uit te sluiten, maar of het echt zover komt, is nu dus nog maar de vraag.

Eén ding lijkt zeker: als de arrestanten deze diefstal en verspreiding echt op hun kerfstok hebben, kunnen ze natuurlijk fluiten naar hun diploma.

De politie is druk bezig met hun onderzoek.Voor al het laatste nieuws rondom de gestolen eindexamens houdt Scholieren.com je op de hoogte!

Meer weten over de examendiefstal? In ons nieuwsdossier uitgelekte examens kun je alles nog eens rustig nalezen.

Gepubliceerd op 10 juni 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}