Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

LAKS heeft 'goed gevoel' over examenperiode

Door Merel

De afgelopen drie weken waren niet alleen zwaar voor de 207.204 examenkandidaten, maar ook het team van de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS moest flink aan de bak.

Hoe hebben zij deze hectische tijd ervaren? Klachtencoördinator Sadjia Safdari vertelt over de vreemdste klacht, de rotste dag en de overwegend leuke ervaringen.

"We blikken met een goed gevoel terug op de examenperiode", vertelt Sadjia. "Het is tot dinsdagavond allemaal goed verlopen. Toen kwam natuurlijk het nieuws over het uitgelekte examen Frans, wat voor ons wel stressen was - maar aan de andere kant gaf het ook een adrenalinekick. Voor de rest is alles heel goed gegaan. De organisatie verliep goed."

Voordat de examens begonnen, vertelde het LAKS nog dat ze ongeveer 125.000 klachten verwachtten. "Dat was vorig jaar namelijk ook zo. Dit jaar zijn het er echter een stuk meer geworden. In totaal hebben we al meer dan 142.000 klachten binnengekregen!" 

Nederlands koploper

Met 20.027 ingediende klachten spant het vwo-examen Nederlands de kroon. De helft van de vwo'ers belde daarover naar het LAKS. "We hadden wel verwacht dat we veel klachten voor Nederlands binnen zouden krijgen, maar niet zo ontzettend veel" aldus Sadjia. "Havisten hebben daarentegen juist onverwacht weinig geklaagd over dat vak." Hetzelfde geldt ook voor natuurkunde op het vwo. "Daar hebben we echt verrassend weinig telefoontjes over gekregen."

En de raarste klacht? "Dat blijft toch wel die over een surveillant die leerlingen bespiedde met een verrekijker," lacht Sadjia. "Dat blijf ik zo gek vinden!"

Slopend

Interessant detail: Sadjia is zelf een vwo-scholier van 17. Maar wel met een enorme klus en enorm veel verantwoordelijkheden dus. Waren er geen momenten waarop ze dat helemaal niet meer zag zitten? "Haha, nee, dat gevoel had ik eigenlijk op geen enkele dag", zegt Sadjia. Ook niet als die verdomde telefoon wéér rinkelde? "Nou, ik vond de eerste week wel slopend hoor. Toen waren er veel dagen met relatief kleine vakken, zoals Arabisch en Turks. Op zo'n moment gebeurde er weinig interessants, en steeds als de media belden om te vragen of er nieuws was, moest ik ze teleurstellen. Dat vond ik wel moeilijk."

Hoe is de rest van het team eraan toe? "Vandaag is de laatste dag, dus we zijn nog bezig om de klachten van Frans te ontvangen en hebben nu eindelijk de tijd om alle gegevens van de afgelopen weken eens goed te filteren en analyseren. Maar je kunt merken dat iedereen moe is, ik zie veel kleine oogjes!"

Terug naar school

Tijd om uit te rusten hebben Sadjia en haar collega's echter niet. "Vanavond gaan we uit eten met z'n allen, en dan morgen gewoon weer naar school!" Niks geen lang weekend of vakantie, zoals de kandidaten zelf. "Ik heb drie weken verlof gekregen van school," zegt Sadjia, "dus ik heb ontzettend veel gemist. Tijd om dat allemaal in te gaan halen!"

Ondanks dat het een zware periode was, heeft Sadjia er zeker geen spijt van. "Ik kan iedereen aanraden om ook eens bij het LAKS te komen helpen, al is het maar voor een dagje. Het is echt een superervaring!"

Gepubliceerd op 30 mei 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?