Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

'Mijn arm is zowat vergroeid met mijn camera'

'Mijn arm is zowat vergroeid met mijn camera'

Door 7Days

Scholieren.com en 7Days hebben een nieuwe huisfograaf: Leonie van den Ende (17). Zij is door de jury unaniem verkozen tot winnares van de fotografiewedstrijd. Ze gaat onder meer nieuws vastleggen en blogs van beeld voorzien. "Ik hoop dat ik mensen kan opvrolijken met mijn foto’s."

Door Sandra Geeve

Hoe ben je te werk gegaan voor deze opdracht?

"Eerst heb ik een mindmap gemaakt. Daarin heb ik alles opgeschreven wat ik bij het wedstrijdthema 'Het is niet wat het lijkt' kon verzinnen. Zo ben ik gekomen op de foto’s van mijn honden, het zelfportret en de foto van de jongen en het meisje."

Hoe heb je geleerd te fotograferen?

"Drie jaar geleden vond ik op zolder een oude camera van mijn vader. Ik mocht 'm gebruiken en uitproberen. Ik heb mezelf geleerd te fotograferen door allerlei instellingen en lenzen uit te proberen. Mijn vader vindt het erg leuk dat ik er zoveel mee bezig ben. Inmiddels heb ik gespaard voor een eigen spiegelreflexcamera, die heb ik nu."

Heb je al eerder foto’s in opdracht gemaakt?

"Mijn moeder runt een hondenuitlaatservice. Voor haar heb ik foto’s gemaakt voor de website en voor hondenevenementen. Soms vragen mensen mij of ik een portret van hun hond wil maken. Verder heb ik voor een open dag op school foto’s gemaakt. Het was geweldig om met mijn camera om de hoek van het scheikundelokaal een foto te schieten en precies het moment te vangen van een jongen die verwonderd keek toen hij een proefje deed."

Maak je wel eens bizarre dingen mee als je fotografeert?

"Ja, ik ben wel eens heel erg geschrokken. Ik was aan het fotograferen op een talud, aan de zijkant van de weg. Er lag water en het was glad. Ik liep naar voren terwijl ik door mijn lens keek en toen gleed ik uit. Door de val schoot mijn lens van de camera zo het water in. Het was ook nog eens die van mijn vader. Maar hij was gelukkig alleen bezorgd over mij."

Neem je je camera over mee naartoe?

"Zoveel mogelijk. Ik kan wel zeggen dat mijn arm vergroeid is met mijn camera. Maar als ik met vrienden wegga, laat ik hem ook weleens thuis. Anders blijf ik vaak stilstaan omdat ik weer iets moois zie wat ik wil fotograferen terwijl mijn vrienden door willen lopen. Dat werkt niet."

Wat is de mooiste foto die je ooit gemaakt hebt?

"Tijdens Animal Event heb ik een gave foto gemaakt van een hond. Bij behendigsheidsoefeningen zijn de dieren alleen maar gefocust op het parcours. Maar deze hond keek ineens zo de lens in."

Wat wil je met je foto’s bereiken?

 "Ik hoop dat ik mensen kan opvrolijken. Of dat mijn foto’s een andere emotie oproepen."

Je eerste klus voor 7Days is de jubileumdag in Walibi, komende zondag. Hoe bereid je je daarop voor?

"Van een bevriende fotograaf heb ik als tip gekregen altijd twee camera’s mee te nemen. Als er dan eentje stukgaat, kom je nooit zonder te zitten. Daarnaast zorg ik dat mijn geheugenkaart leeg is en neem ik drie lenzen, een regenhoes en eten mee. Je moet altijd goed voorbereid zijn, want je weet maar nooit..."

Hieronder de foto's die Leonie instuurde:

"Dit zijn mijn twee honden Mitch en Pepsi. Ze zijn net broer en zus. Mitch is de oudste en die gaf ik het commando om onder de deken te gaan liggen. Het doet me denken aan een jongen en meisje die worden betrapt door ouders en dan zeggen dat het niet is wat het lijkt."

 

"Met dit zelfportret wil ik laten zien dat de buitenkant niet altijd is wat-ie lijkt. Soms ben ik bijvoorbeeld verdrietig of somber terwijl dat niet te zien is."

 

"Op deze foto staan twee van mijn vrienden. Ik wil hiermee laten zien dat een relatie veel emoties met zich meebrengt en dat het soms verwarrend kan zijn. Daarom houdt zij hem met haar armen een beetje op afstand."

"Dit is de vrije foto die ik buiten het thema mocht maken. Ik heb ’m gemaakt tijdens een hondenwedstrijd. Er was echt communicatie tussen de hond en de persoon in de rolstoel. Dat wilde ik vastleggen. Dat vind ik ook het mooiste om te fotograferen, de situatie zoals die is en dat dat een emotie oproept bij de kijker."

Gepubliceerd op 19 april 2013

REACTIES

Kim

Kim

Welkom bij de crew, Leonie!

11 jaar geleden

H.

H.



Dat. Welkom!

11 jaar geleden

L.

L.

Bedankt voor het hartelijk welkom!

11 jaar geleden

J.

J.

Vette foto dat zelfportret!

11 jaar geleden

M.

M.

Zo te zien een terechte winnaar, mooie plaatjes zeg!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.