Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Even teruglezen: de chat met Sander Dekker

Even teruglezen: de chat met Sander Dekker

Door Roos

Woensdagmiddag 3 april om 17:00 uur ontving Scholieren.com hoog bezoek. Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs nam plaats in de chat. Het was druk, Sander stond op scherp en de scholieren ook. 

Sander vroeg ongeduldig om de eerste kwestie, waarna een groots vragenvuur los barstte. Het sociaal leenstelsel, onbevoegde leraren en hoogbegaafdheid in het onderwijs waren de \'hot topics\"\'in de chat. 

Dat Sander vroeger zelf in de schoolbanken goed heeft opgelet, bleek wel uit de volgende reactie:
Grieke_7300: \"Jammer dat er hoge eisen worden gesteld, zonder dat de kwaliteit van onderwijs en leerlingenzorg verbeterd...\"
Sander Dekker: Grieke_7300: \"Verbeterd of verbetert? Bij jou op school is het wel heel slecht gesteld!\"

Maar er werden niet alleen vragen gesteld door scholieren, Sander was ook erg benieuwd naar jullie mening. Zoals Nina_5021 al aangaf: \"U bent erg positief en staat open voor ideeën. Laat het doorschijnen in de wetsvoorstellen alstublieft!\" Er werden zelfs al voorzichtig plannen gemaakt voor een nieuwe chat, of misschien een interview met een blogger van Scholieren.com. 

Wil jij de hele chat nog een rustig nalezen? Scroll dan nog wat verder naar beneden, daar vind je de hele chatlog.

Chatlog

Welkom op Scholierenchat!
Roos: Hij is er! Welkom Sander!
wouwouwou_1728: Welkom meneer Dekker
Sander Dekker: Hello there!

Sander Dekker: Waar blijven de vragen?
Welkom Sander, in de chat! Wie heeft er een leuke vraag voor onze staatssecretaris van Onderwijs?
KimEinder_2101: Meneer Dekker, wanneer wordt er nou concreet een besluit genomen over de toekomst van de studiefinanciering?
Nina_5021: En het OV niet te vergeten?
Sander Dekker: Wat mij betreft zo snel mogelijk! Mijn collega Jet Bussemaker is daar druk mee bezig.
KimEinder_2101: maar is dat een kwestie van weken? maanden?
Sander Dekker: Er ligt al een eerste opzet bij de Tweede Kamer. Het is nu ook zoeken met andere politieke partijen of en hoe we een breed draagvlak voor de plannen kunnen krijgen. Daar gaat wel wat tijd overheen. Inzet is dit jaar nog een wetsvoorstel richting de Kamer.
KimEinder_2101: Dit jaar, oké. Maar is dat niet supervervelend voor de lichting die NU eindexamen doet? Ik bedoel, als ze na het behalen van hun diploma op gap-year gaan, bijvoorbeeld een jaar in het buitenland gaan studeren, riskeren ze hun recht op studiefinanciering te zijn verloren als ze terug in Nederland zijn en willen gaan studeren...

Sander Dekker: Maar hoe kijken jullie aan tegen het sociaal leenstelsel?
Wout: Ik vind het niet zo super. Ik snap dat Nederland moet bezuinigen, maar als je EN de stufi eruit gooit EN het ov (waardoor ze dus eigenlijk verplicht op kamers moeten) dan ontneem je wel kansen van jongeren.
Kim _3722: Ik weet nog niet helemaal wat ik er van moet denken. Ik denk dat investeren in je studie een investering in jezelf is. Maar het weerhoudt mij er wel van om de wereld in te trekken, op kamers te gaan wonen en lekker in Amsterdam te gaan studeren.
Nina_5021: Ik ben het met Wout eens! Overigens zit je na je studie met een schuld, welke misschien minimaal is, maar je zult hem moeten afbetalen.
wouwouwou_1728: Ik vind dat ik als leerling van een middelbare school nog niet genoeg ben geïnformeerd over het sociale leenstelsel. Er is namelijk weinig informatie verspreid via de website van de overheid en de pers. Betekent dit dat wij als studenten binnenkort alle studiekosten moeten lenen van de overheid tegen een enorm lage (het liefst natuurlijk geen) rente van de overheid of van een bank? Want dat betekent dat studenten aan het eind van hun studie met een hoge schuld zitten en dus wanneer zij eenmaal een baan hebben de eerste jaren alleen maar bezig zijn met aflossen.
Wout: Opzich is er best wel voldoende informatie over hoe het misschien in elkaar zou kunnen gaan zitten. http://www.tweedekamer.nl/kamers¬tukken/dossiers/studiefinancier-ing_sociaal_leenstelsel.jsp
Kim _3722: Wout, dat zal zeker kloppen. Ik ben dan ook een persoon die alles op gaat zoeken om duidelijkheid te krijgen. Maar als ik alleen al naar mijn klasgenoten kijk, weet ik dat er vrijwel niemand is die daar de moeite voor wil doen! Terwijl ook zij gaan studeren.
Miekje_4682: @wouwouwou Je lost af naar draagkracht, meen ik.
Sander Dekker: Maar het mooie van het sociaal leenstelsel is juist dat we daarmee kansen hebben om extra te investeren in de kwaliteit van het onderwijs.
Sander Dekker: En Miekje heeft gelijk dat je na je studie alleen terug hoeft te betalen als je dan ook meer gaat verdienen. Dat is in de meeste gevallen overigens ook zo. Misschien dus wel zo eerlijk.
Wout: Je hebt niets aan goed kwaliteit aan het onderwijs als alleen de elite kan gaan studeren.
henkie_8807: Als alleen de elite studeert dan komt kwaliteit vanzelf wel inderdaad, Wout :)

Miekje_4682: Ik denk overigens wel dat zo\'n leenstelsel mensen meer motiveert om beter hun best te doen op hun studie. Het is natuurlijk wel een beetje jammer dat mensen het in het verleden hebben verkloot voor andere mensen die wel serieus bezig zijn met hun studie.
Hidde van Konin: @Miekje_4682: maar een langstudeerboete motiveert mensen ook om hun studie op tijd af te maken. En daarmee dupeer je niet de studenten die wél gewoon op tijd hun studie afmaken.
Miekje_4682: @Hidde Daar heb je een punt, ja. Maar daar heb je wel weer uitzonderingen op, natuurlijk; er zijn ook mensen die de langstudeerboete moeten betalen terwijl er sprake is van langstuderen door overmacht. Daar moet dan wel een goede regeling op komen, en dan ga je weer te maken krijgen met grensgevallen en dergelijke.
Sander Dekker: Het wordt inderdaad belangrijk om al op je middelbare school goed na te denken over je vervolgstudie.
Nina_5021: Ik denk dat je daarmee mensen ook afstoot om überhaupt te gaan studeren, aangezien veel mensen het niet breed hebben en misschien wel in de bijstand zitten. Die mensen zitten niet te wachten op een schuld en zullen dus ook niet gaan studeren. En als het helemaal doorschiet zitten we straks met laag opgeleide mensen en wordt de werkloosheid alleen maar groter.
Sander Dekker: Ik vind Nina wel heel somber. Wie gestudeerd heeft gaat doorgaans fors meer verdienen. Een BA of MA diploma is wat dat betreft ook echt een investering in je toekomst.
Imre_8233: Maar ook hogeropgeleiden krijgen steeds vaker te maken met werkloosheid, en ik weet dat je dan niet hoeft terug te betalen (of in ieder geval naar draagkracht) maar toch..
Miekje_4682: @Imre Ja, iedereen heeft nu natuurlijk te maken met werkeloosheid, of je nou hoog of laag geschoold bent. We zitten nu gewoon in een tijd dat het helemaal prut met peren is in de werkomgeving.

Lennart_6214: Ik wil heel graag studeren bij de LUC in Den Haag. Door het extra instellingsgeld dat ik daar moet betalen kan ik het zelfs met maximaal lenen niet betalen. Wat moet ik doen?
Sander Dekker: Met het sociale leenstelsel worden de mogelijkheden om te lenen straks verruimd. Ook handig als je ook LUC in Den Haag wilt studeren.
Lennart_6214: Het is dus mogelijk om meer geld te lenen? Mooi!

Imre_8233: Was u niet heel erg blij dat u gewoon kon studeren, zonder te eindigen met een schuld van +30.000 euro

Sander Dekker: Mag ik een ander thema aansnijden? Ik ben benieuwd of er in deze chat nog leerlingen zitten die straks een technische opleiding gaan doen.
wouwouwou_1728: Jazeker, ik ben van plan om informatica te gaan studeren
anoniem_6207: ik misschien ik weet het nog niet
Wout: Nee, dat ga ik niet doen. Daar liggen mijn interesses niet.
thls_2439: Technische opleidingen zijn duurder dus vrees dat dat er zeker niet in zit ;)
wouwouwou_1728: thls_2439: Volgens mij zijn daar ook weer wat regelingen voor om dat te compenseren.
Sander Dekker: thls_2439: Maar met een technische opleiding heb je ook enorme kans op goede baan en ga je vaak flink verdienen!

henkie_8807: Er ligt op dit moment een belangrijke taak bij de instellingen maar zeker ook de overheid, om het kiezen van een technische opleiding of studie te stimuleren. Wat doet de overheid hierin om dit te stimuleren?
Anoniempje_2858: volgens mij hebben ze veel techneuten nodig, dus waarom maken ze die opleidingen dan niet gwn wat goedkopenr??
Sander Dekker: henkie_8807: Ik ben juist erg benieuwd waarom leerlingen wel/niet voor zó\'n opleiding kiezen.
henkie_8807: @dhr Dekker: Dat weet ik wel. Enkele weken geleden heb ik op een open avond aan 3 VMBO uitgelegd waarom ik mijn werk doe, het verdient goed, het is afwisselend, het is makkelijk en het is leuk. Geen enkele van die kids wisten dat helaas.
wouwouwou_1728: Sander Dekker: Ik kies voor deze opleiding omdat het mij erg leuk lijkt om deze studie te doen en daar mijn werk van te maken. (Informatica) Ook schijnen er veel banen in de ICT sector te zijn die ook nog eens redelijk goed verdienen.
thls_2439: Ga ik nu veel meer verdienen met die technische opleiding of over 10 jaar als ik mijn diploma heb. Ik vrees dat je dat laatste niet zo zeker kunt weten
Hidde van Konin: De overheid kan nog zoveel stimuleren, maar een technische studie moet bij je passen. Denk ik. Zo zie ik mijzelf - als 100 procent alfa - écht geen technische studie doen.
Anoniempje_2858: het lijkt me wel heel leuk, maar het ligt je of het ligt je niet..
Wout: Idem dito als Hidde.
Kyria_4099: Ik heb niet voor een technische opleiding gekozen omdat ik het niet interessant vond. Ik was absoluut niet slecht in bèta vakken, maar ik ben gaan doen wat ik leuk vond en dat is talen.
Sander Dekker: Hidde van Konin: Dat kan ik me goed voorstellen. Maar in het buitenland kiezen veel meer leerlingen voor techniek dan in NL. Ik kan me toch niet voorstellen dat daar hele andere verhoudingen alfas/betas bestaan.

KimEinder_2101: Ik denk dat er op middelbare scholen weinig wordt gedaan om leerlingen te interesseren voor een technische studie. Om over het vak informatica maar te zwijgen.
henkie_8807: Dat betekent dus dat de scholen, overheden, MBO/HBO/WO-instellingen niet genoeg doen. NaSk is saai, Informatiekunde is saai, Wiskunde is saai.
Sander Dekker: henkie_8807: Dus er valt veel te halen met betere voorlichting? Gewoon laten zien wat je met zo\'n opleiding kan en welke banen in het verschiet liggen?
Kyria_4099: Misschien dat het ook op een andere manier spannend gemaakt moet worden. Of jonger worden aangeboden.
Wout: Kijk wat er wordt gedaan met die promotie voor het leger. Geschikt/ongeschikt. Volgens mij slaat zo\'n soort campagne erg aan.
henkie_8807: Inderdaad. Actievere rol voor scholen en betere voorlichting.
wouwouwou_1728: henkie_8807: Daar ben ik het niet geheel mee eens. Dat iets saai is, is subjectief. Wel ben ik van mening dat de voorlichting mogelijk verbeterd kan worden
Nina_5021: Betere voorlichting is sowieso een must. Op dit moment moet ik vrijwel alles zelf opzoeken.
wouwouwou_1728: Wout: Eens
Lusi_2291: Er wordt al een hoop aan voorlichting gedaan, maar die is zo amateuristisch/niet productief dat het nauwelijks effect heeft.
Sander Dekker: OK. Thanks voor de reacties. Nu jullie weer een vraag?

hminkema: Beste staatssecretaris, ik wil een school kiezen waar zo veel mogelijk echte docenten werken. Dus die bevoegd zijn. Vindt u niet dat scholen dat eerlijk moeten vertellen? Waarom mogen ze dat verzwijgen?
Sander Dekker: hminkema: Helemaal mee eens. Zijn veel docenten op jouw school dan onbevoegd?
Nina_5021: Hier wel. Vooral de leraren aan de bovenbouw.
scheikundeleraa: beter een goede docent dan een bevoegde docent
Sander Dekker: scheikundeleraa: Nog beter: goed én bevoegd!
wouwouwou_1728: scheikundeleraa: Inderdaad, ik had vorig jaar een scheikundedocent die nog op de docentenopleiding zat, maar wel erg goed is. Dit jaar heb ik een ervaren docent die naar mijn mening slechter is dan bovenstaande persoon.
Sander Dekker: wouwouwou_1728: Interessant. Maar die leraar was wel in opleiding - dus bezig om zijn/haar bevoegdheid te halen. Dat vind ik minder een probleem dan leraren die onbevoegd zijn en zich niet bijscholen.
hminkema: Ja, op mijn school is ongeveer een kwart van de leraren onbevoegd. Of bevoegd voor een ander vak. Of voor een ander niveau. Dat duurt al heel lang. Niemand hoeft het te weten.
Miekje_4682: Er lopen inderdaad meer onbevoegde docenten rond dan je zou verwachten. Heel veel studenten die een docentenopleiding doen, maken namelijk hun studie niet af, wanneer ze een baan aangeboden krijgen.

Hidde van Konin: @hminkema: iets totaal anders, maar hoe definieer je een \'echte\' docent? Iemand die met passie voor z\'n vak iedereen enthousiast weet te maken kan alsnog onbevoegd zijn. Wat mij betreft weegt dat eerste zwaarder!
hminkema: Ja, er zijn ook mensen die kunnen autorijden zonder rijbewijs. Maar laten we het rijbewijs toch maar niet afschaffen. En ook gewoon de rijbewijsplicht handhaven. Verkeersveiligheid.
Nina_5021: hminkema: haha, goed voorbeeld!
Miekje_4682: @hminkema Ja, als ze bij docenten nou ook eens zo consequent te werk gingen als bij rijbewijzen!
Sander Dekker: hminkema: Haha! Maar ook veel andere beroepsgroepen geldt dat: advocaten, architecten, artsen. Waarom dus niet voor leraren?
Hidde van Konin: @hminkema: een auto is een zwaar voorwerp en kan mensen doden. Een docent niet, voor zover ik weet. Zonder wapens, dan ;-)
Grieke_7300: @hidde van konin Sommige docenten wel, gelukkig geen ervaring mee.
Alderik: Hidde van Konin: Is het ontnemen van geestelijke ontwikkeling door onbevoegde docenten niet ook een vorm van doden? ;-)
Sander Dekker: Hidde van Konin: Maar een leraar die slecht is kan wel de schoolloopbaan van jongeren verknallen.
Grieke_7300: @sander dekker Natuurlijk kunnen slechte leraren dat, maar wordt leraar worden zo niet nog onaantrekkelijker? Er komen weinig privileges bij voor de docenten.
hminkema: Mijn (praktische) vraag is dus: hoort openheid over (on)bevoegdheid niet ook tot de publieke verantwoording van elke school?
scheikundeleraa: Kiezen scholen zelf voor onbevoegde docenten in hun team? Lijkt me een noodvoorziening

Sander Dekker: Gelukkig zijn de meeste leraren wél bevoegd. Vraag me trouwens af of op jullie school ook aan leerlingen wordt gevraagd wat zij vinden van leraren?
Zeyad: ja soms
Wout: Ja, we moesten laatst enquêtes invullen.
scheikundeleraa: Op het HermanJordan in Zeist zitten leerlingen in de sollicitatiecommissie
Hidde van Konin: @Sander Dekker: bij ons op school wordt ieder jaar (door middel van een online enquete) onder alle leerlingen de meningen over docenten gepeild.
Sander Dekker: scheikundeleraa: Interessant! En goed ook!
Miekje_4682: @Sander Ja, via online peilingen per docent.
wouwouwou_1728: scheikundeleraa: Wauw, geweldig idee! Zou dat niet voorgedragen kunnen worden aan directiebonden of misschien zelfs het ministerie?
Hellooo_3234: Ik zou eerst bij het sollicitatiegesprek van nieuwe docenten zijn, omdat wij uiteindelijk degene zijn die les van ze krijgen. Plan is helaas niet doorgegaan, maar het idee was leuk.
luuk_1787: Sollicitatiecommisie die bestaat uit leerlingen lijkt me een uitstekend plan! ideetje om iets mee te doen zeg ik!
Sander Dekker: Thanks voor de info! Goed dat leerlingen ook betrokken worden bij evaluatie van het onderwijs en docenten. Zo hoort het!

Grieke_7300: Ik ben wel benieuwd, hoe staat u tegenover nieuwe typen scholen? Bijvoorbeeld democratische en sociocratische scholen. Laatst was er een democratische school in Amersfoort afgekeurd door de inspectie.
Wout: Ja, sociocratische scholen zijn interessant. Wou dat dat er in \'mijn tijd\' al was.
Hidde van Konin: Sander Dekker: dat vraag ik mij ook af!
Sander Dekker: Grieke_7300: als de inspectie een school afkeurt, zit het vaak flink mis met de kwaliteit...

Grieke_7300: @sander dekker Nog een vraag. Onlangs is Brightlights op de poten gezet: een project dat hoogbegaafden moet stimuleren \'hun ding te doen\'. Op school is er genoeg aandacht voor leerlingen die achterlopen, maar niet voor hoogbegaafde leerlingen. Dus dan bedoel ik zowel goedscorende hoogbegaafde leerlingen als minderscorende leerlingen.
Grieke_7300: Wordt er in de toekomst meer rekening gehouden met hoogbegaafden?
Hidde van Konin: Grieke_7300: ik denk dat er procentueel gezien veel minder hoogbegaafden zijn, en scholen denken in cijfertjes. Efficiency-denken pur sang.
Sander Dekker: Grieke_7300: helemaal mee eens! Sommige leerlingen hebben een extra steuntje in de rug nodig om mee te komen. Andere leerlingen juist iets meer uitdaging om er het maximale uit te halen. Kortom, onderwijs is maatwerk!
Demi _9151: ja vind ik ook!
KimEinder_2101: Maar hoe dan?
wouwouwou_1728: Grieke_7300: Klopt, ik merk over het algemeen dat aan alle minderscorende leerlingen het meeste aandacht wordt gegeven. Dat blijkt ook uit internationale cijfers, aangezien Nederlanders gemiddeld hoog opgeleid zijn. Toch is Nederland niet op veel gebieden gespecializeerd. Misschien dat er meer aandacht moet komen voor de talenten van jongeren / kinderen in plaats van de tekortkomingen?
Sander Dekker: wouwouwou_1728: Je haalt me de woorden uit de mond!
Sander Dekker: Volgens mij moeten we beide doen: 1) zorgen dat kwetsbare leerlingen niet door het ijs zakken; 2) zorgen dat bovengemiddelde leerlingen zich ook maximaal uitgedaagd voelen.
Grieke_7300: @ sander dekker: En op welke manier hoopt u zoiets te realiseren?
Hidde van Konin: Goed plan, maar op dit moment lukt dat ook niet. Hoe kan zo\'n plan in de toekomst dan wel slagen? Wat staat er nu nog in de weg om deze extra ondersteuning/uitdaging te realiseren?
Miekje_4682: Ik meen dat er wel scholen zijn die speciaal zijn ingericht voor hoogbegaafde kinderen.
Sander Dekker: Miekje_4682: Klopt. Er zijn zogeheten Leonardoscholen. En in het VO Leonardoklassen. Vaak met extra vakken als Chinees en zo...
Grieke_7300: Miekje: Ja, bijvoorbeeld Leonardo-onderwijs. Maar dat vind ik ook zo apart, hoogbegaafde leerlingen behoren ook juist te functioneren in een \'normale leeromgeving\'
Sander Dekker: Grieke_7300: ook eens. Wat mij betreft ontstaat er ook in het VO meer ruimte om binnen klassen te differentieren. Dat vraagt dus om meer flexibiliteit. Jullie nog ideeen?

Sander Dekker: Iemand hier op het forum toevallig in zo\'n klas/ op zo\'n school?
Jason VVD_3280: Sander Dekker: Nee, op de basisschool hadden wij Eureka. Ook meer verdieping in bepaalde onderwerpen
Grieke_7300: @ sander dekker Een goede vriendin van mij, en zij is erg tevreden erover.
Sadye_5859: ze geven bij mij chinees en zaken voor hoogbegaafde leerlingen
Grieke_7300: @Jason VVD Op de basisschool heb ik ook altijd een speciale begeleiding gehad, waarbij je lekker Spaans en Japans kon leren. Maar als je dan naar een \'normaal vwo\' gaat, is dat opeens weg. En het is ook niet mogelijk. Jammer.
Hidde van Konin: Meer ruimte voor ondernemende leerlingen! Briljant plan: http://www.scholieren.com/blog/1¬550/scholen-moeten-jonge-ondern¬emers-helpen
Sander Dekker: Hidde van Konin: Leuk plan! Laat zien dat jongeren niet alleen op school, maar ook daarbuiten mooie dingen kunnen ondernemen. En NL kan goede ondernemers altijd goed gebruiken. Motor van onze economie!
Grieke_7300: @Sander Dekker Meer aandacht naar de leerling als individu lijkt me sowieso een punt, maar goed, dat is breed gezien. Het zou fijn zijn als die (bijgeschoolde :)) leraren leerlingen die uitdaging zoeken eruit weten te pikken.
Sander Dekker: Grieke_7300: Het zou dus goed zijn als basisscholen en scholen voor VO hun aanbod beter op elkaar afstemmen.
Demi _9151: ja!
wouwouwou_1728: @Grieke @Sander Lijkt me dus inderdaad meer flexibiliteit t.o.v. de leerlingen
Grieke_7300: @Sander Dekker Precies, dat zou ideaal zijn.

Alderik: Een ander onderwerp: Wat zijn uw prognoses voor de eindexamens van dit jaar? De schattingen (op basis van examenlichting 2011) waren dat er met de nieuwe eisen weer velen zouden zakken. Staat u ook achter de reactie van van Bijsterveldt: \'Misschien zakken er wat meer, maar dat is niet erg?\'.
wouwouwou_1728: Ja, goed idee
Nina_5021: Die reactie slaat nergens op. Alsof het haar niks interesseert.
hminkema: Het aantal gezakte leerlingen viel toch juist reuze mee? Ondanks de \'strengere regeling\'?
hminkema: De aanvankelijke voorspelling van OCW was dat er wel 14% van de leerlingen zou zakken.
Sander Dekker: Alderik: Vorige jaar waren de eisen ook al verscherpt. En resultaat: examenuitslagen waren verbeterd! Maw, we moeten de lat in het onderwijs hoog durven te leggen! Leerlingen kunnen vaak veel meer dan we denken!
ruigroze_6858: ja maar toch zijn leraren niet gauw tervreden over je
hminkema: Dat is toch ons vak, @ruigroze, om \'niet gauw tevreden te zijn\' over onze leerlingen? :-)
Sander Dekker: ruigroze_6858: En dat is misschien maar goed ook! Ik vind dat we leerlingen moeten uitdagen en best hoge eisen mogen stellen.
Grieke_7300: @sander dekker: Jammer dat er hoge eisen worden gesteld, zonder dat de kwaliteit van onderwijs en leerlingenzorg verbeterd...
Sander Dekker: Grieke_7300: Verbeterd of verbetert? Bij jou op school is het wel heel slecht gesteld!
Grieke_7300: Verbetert. Sorry. ;) En toch een acht voor Nederlands en stukjesschrijver.
Hidde van Konin: Sander Dekker: haha.
Sander Dekker: Grieke_7300: Vooruit dan. Zand erover! :)

Nina_5021: U bent erg positief en staat open voor ideeën. Laat het doorschijnen in de wetsvoorstellen alstublieft!
Sander Dekker: Nina_5021: Wat zou je waar willen zien?
Sadye_5859: ik eis nog steeds betere opgeleide leraren die gewoon hun werk doen. Zo geven ze het goed aan de leerlingen door ( de lesstof) en zakken minder mensen.
Nina_5021: Meer luister van de overheid naar de leerlingen toe.
Nina_5021: Dat er niet alleen met de \'grote mensen\' wordt gepraat maar dat er ook echt met de leerlingen wordt gepraat die dit zelf ondervinden en ervaren.
Dus vaker chatten! :)
Nina_5021
: Inderdaad!
Nina_5021: Of scholen bezoeken!
Kim _3722: Ja, Nina, prima plan! Meneer Dekker, u bent van harte uitgenodigd om eens een bezoekje te brengen aan onze school :-)
Sadye_5859: en mijn school. die heeft het zeker nodig

wouwouwou_1728: Wat ik merk (ik zit in 5 vwo, vol aan het voorbereiden) is dat de leraren zich nu puur focussen op wat er in de examens komt en wat de trend is in de vragen die gesteld worden. Ik denk dan ook dat het beter is om de eisen anders op te stellen en de vragen zo te maken dat deze ook meer in de praktijk toegepast kunnen worden, zodat je er later nog wat aan hebt.
makinicole_8335: @wouwouwou_1728 ja, dat herken ik! maar ook al in de onderbouw
Sander Dekker: wouwouwou_1728: Maar die examenvakken zijn ook niet onbelangrijk!
Sander Dekker: Maar voor leerlingen die meer in hun mars hebben is bovenop de examenvakken natuurlijk heel veel mogelijk!

Hidde van Konin: Misschien een leuk idee: een interview met Sander Dekker op Scholieren.com. Ik ben erg benieuwd wat er in die ivoren torens in Den Haag wordt gedaan voor ons, de scholieren!
Sander Dekker: Moet helaas aftaaien! Dit was ontzettend leuk! Voor herhaling vatbaar!
Dat vinden wij ook!
Sander Dekker:
Hidde van Konin: altijd welkom!
KimEinder_2101: Goed idee, een interview op Scholieren.com. Middelbare scholieren zijn de beste interviewers.
KimEinder_2101: Dat blijkt wel uit deze chat... :-)
Sander Dekker: KimEinder_2101: leuk idee!
KimEinder_2101: Mooi, daar gaan we u aan houden. Heel erg bedankt voor de chat!
makinicole_8335: Goed idee Hidde! En hartelijk bedankt.
Sadye_5859: geniaal idee.
hminkema: Ook u hartelijk dank.
Hidde van Konin: Nog een hele fijne avond!
wouwouwou_1728: Hartelijk dank meneer Dekker!
Sadye_5859: en hartelijk dank!
Kim _3722: Hartelijk dank voor deze interessante chat!
Alderik: Bedankt!
Grieke_7300: Dag en bedankt!
Sander Dekker: Tot chats!
luuk_1787: nog veel plezier met het onderwijs verbeteren! doeeg! :D
Sander, ontzettend bedankt voor het beantwoorden van de vele vragen van scholieren!

 

 

Gepubliceerd op 4 april 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

W.

W.

Ja, geslaagd, jammer dat hij soms geen antwoord heeft of dat hij ontwijkend antwoord.

11 jaar geleden

W.

W.

antwoordt*

11 jaar geleden

G.

G.

Echt zwaar kut, heb ik het weer net gemist hè.

11 jaar geleden

S.

S.

mogen wij dan ook vragen aandragen voor het interview?

11 jaar geleden

Kim

Kim

Lijkt me een goed idee, zeker! Ik stel voor dat we een blogje schrijven voordat we 'm gaan interviewen. De leukste vragen uit de reacties zullen we vervolgens aan Dekker gaan stellen.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.