Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Tweede correctie niet altijd correct

Hidde

Leraren houden zich bij de tweede correctie van examens niet altijd aan de regels. Slechts één op de drie docenten controleert het hele examen. Dat bleek donderdag uit een rapport van het Cito. Volgens de docenten komt dit door een gebrek aan tijd en weinig ondersteuning van de school.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker stuurde donderdag een brief naar de Tweede Kamer, waarin hij het rapport aanbood. "Tweederde van de tweede correctoren kijkt niet alle werken na en/of per kandidaat niet alle vragen." Dekker is helemaal niet tevreden met de uitkomsten van het onderzoek.

Hoge werkdruk

De correctoren zetten hun handtekening onder het door hen nagekeken werk en geven hiermee aan dat zij de correctie - volgens de wettelijke voorschriften - hebben uitgevoerd. Maar toch is dat dus vaak niet het geval. Examens met een zware correctielast worden minder zorgvuldig nagekeken. Daarbij moet je denken aan 'n vak als geschiedenis: het nakijken van 16 volgeschreven A4'tjes kost docenten enorm veel tijd.

De staatssecretaris is dan ook van plan de Inspectie van het Onderwijs te verzoeken om regelmatig te checken of de regels worden nageleefd. Ook wordt er gekeken naar mogelijke alternatieven voor het huidige systeem, waarbij de werkdruk voor docenten verlaagd wordt. Gemiddeld besteedt een docent nu 35 uur aan het corrigeren van het werk van gemiddeld 79 examenkandidaten. Ongeveer drie kwartier per examen, dus. Valt best mee: jij doet langer over het maken van jouw examen.

Op Twitter zijn er al hele discussies tussen docenten ontstaan. Sommigen herkennen het probleem, anderen vinden het onzin en schrijven dat zij de examens wél altijd helemaal nakijken.

Ook mijn geschiedenisdocent Jelmer Evers kijkt zijn correctiewerk altijd helemaal na. "Maar," zegt hij, "het kost mij zeker een uur per leerling. En dat is bijna niet te doen." Toch denkt ook Jelmer dat niet elke docent zo trouw corrigeert als hijzelf: volgens hem is er inderdaad "iets aan de hand" met de tweede correctie.

Invloed is klein

De tweede corrector werkt dus lang niet altijd volgens 't boekje. Maar wees gerust: de invloed van de tweede corrector op de uiteindelijke scores blijkt, volgens het Cito-rapport, klein. Hoezo? De eerste en tweede corrector overleggen (gemiddeld: vijftig minuten) en kiezen samen de beste oplossing.

Gepubliceerd op 30 maart 2013


Alles over de examens in je timeline?