Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Roddelfacebook voor de hele school

Roddelfacebook voor de hele school

Ik ben Justine. En ik ben boos. Boos over een lange lijdensweg die sommige facebookpagina's kunnen veroorzaken.

Oké, het gaat niet over aids of kanker. Maar wel over iets anders gruwelijks waar mensen aan dood kunnen gaan: pesten. En over een nieuwe, onzinnige trend waarmee pesten soms uitgevoerd wordt.

Laatst wierp ik een snelle blik op m'n iPhone toen een paar vriendinnen in onze groepswhatsapp druk in gesprek waren: "Wow, moet je je voorstellen dat dit je overkomt... Ik zou echt huilen". Geen idee waar ze het over hadden, maar ik werd nieuwsgierig.

Groepsfacebook om te roddelen

Ik opende snel de app en kwam tot een ontdekking waar ik heel pissig van werd: een leerling van onze school, iemand met klaarblijkelijk veel te veel vrije tijd, had een "Gossip Girl"-facebookpagina aangemaakt voor onze middelbare school. Daarop kunnen leerlingen anoniem hun 'roddels en geruchten' pleuren zodat ze voor de hele wereld te zien zijn. Hell. To. The. No.

Als er één ding is dat me absoluut nijdig maakt, is het wel pesten. Elke vorm van pesten, that is. Been there, done that. Ik heb er zelf geen leuke herinneringen aan overgehouden, maar toentertijd (we hebben het over vijf of zes jaar geleden) hadden we dit soort websites nog niet.

Likers zijn mede-pesters

Toen verliep pesten allemaal via-via of recht in je gezicht. Ook niet fijn, maar in ieder geval minder erg dan waneer de hele wijde wereld op een webpagina kan lezen hoe andere mensen jou voor slet of vreetzak uitmaken. En op het internet verdwijnt dit soort informatie nooit helemaal, dus je bent al helemaal genaaid.

Dat iemand zo'n pagina aanmaakt, is natuurlijk al misselijkmakend. Je start zo'n pagina om exprss medeleerlingen te kwetsen door het verspreiden van geruchten die onwaar zijn (of wel waar, maar dan zijn ze net zo schadelijk). Maar de mensen die de pagina gelijk liken onder het mom van "is grappig joh" of "zo blijf je nog up-to-date!" mogen wat mij betreft beschuldigd worden van mede-pesten. Zo is het toch net alsof je dat hele idee van geruchten verspreiden en mensen kwetsen gewoon steunt?

Zelfmoordpoging

Misschien vind je me gestoord om deze pagina te koppelen aan zelfmoord. Maar het is een feit dat in Nederland opvallend veel jonge mensen zelfmoord hebben gepleegd of dat hebben geprobeerd vanwege pesten. Je kunt je afvragen of pesten de enige reden is dat deze kinderen zelfmoord als uitweg zagen, maar dat is een andere discussie.

Feit is dat al deze kinderen inderdaad gepest werden, op welke manier dan ook, en dat is uiteraard nooit op positieve wijze aan hun zelfmoordpoging te koppelen. Het is hoe dan ook een feit waar iets aan gedaan moet worden.

Daarom rapporteerde ik de schoolroddelpagina gelijk als spam. Doe jij dat ook, of like je mee?

Gepubliceerd op 5 maart 2013

REACTIES

Z.

Z.

En dan is het ook nog mijn school

11 jaar geleden

E.

E.

Helemaal mee eens! Ik ben ook gepest, en het is gewoon belachelijk wat sommige mensen in hun hoofd halen om anderen te kwetsen!!! Hopelijk snapt iedereen na het lezen van deze column waar ze mee bezig zijn...

11 jaar geleden

S.

S.

Totaal mee eens! Pesten is gemeen en getuigen die niks zeggen zijn net zo schuldig! Roddelen is laf en anoniem pesten is al helemaal laf!
Heb je je al eens bedacht dat iedereen wel eens roddelt over anderen? De een doet dat wellicht met vervelendere intenties dan de andere, en sommigen denken beter na voordat ze iets over iemand zeggen en zeggen geen nare dingen. Maar roddelen, dat doet iedereen.

11 jaar geleden

Lotte

Lotte

Triest zeg, die pagina. Hoop dat de oprichter je artikel leest en zich de ogen uit zijn of haar kop schaamt.

11 jaar geleden

N.

N.

Metteen gezegd dat het iemand die ik ken lastig valt.
Wellis waar ken ik niemand van die pagina,maar pesten daar kan ik niet tegen. Daarvoor ben ik te lang gepest geweest.

11 jaar geleden

A.

A.

Stel je niet zo aan.

11 jaar geleden

I.

I.

Steek zelf je tijd in iets anders dan je hier druk om maken

11 jaar geleden

#.

#.

helemaal mee eens pesten is ....
echt niet leuk!!!!!
op welke manier dan ook!!!!!

11 jaar geleden

#.

#.

en weet je, wie deze pagina stom of triest vindt
is gewoon zielig en triest!!!!!!!
pesten kan echt niet meer!!!!

11 jaar geleden

H.

H.

Goed plan! ik maak meteen zo'n pagina aan! (grapje natuurlijk)

11 jaar geleden

R.

R.

Goed artikel! Ik ben het volledig met je eens.
Het enige probleem is denk ik dat pesten nooit volledig voorkomen kan worden. Het is iets wat in onze natuur zit. Al van jongs af aan als kleine kinderen kijken we naar 'wat zij hebben en ik niet'. Dit kan zich negatief ontwikkelen, kinderen worden onzeker/jaloers etcetera en worden zogeheten 'pesters'. Onderliggende redenen voor pesten kunnen dan zijn om de aandacht op iemand anders te wenden (onzeker), om (denkbeeldige) 'macht' te krijgen en aanzien (lees: angst, vaak verkeerd geïnterpreteerd als respect). Ik zeg hier niet dat de pesters het slachtoffer zijn, maar dat we beter moeten kijken naar hun beweegredenen en deze bij de bron aanpakken in plaats van het kind van school te sturen of te schorsen (dit is een hele oppervlakkige oplossing). Daarnaast moeten we aan de andere kant kijken of we de weerbaarheid van de 'gepeste' kunnen verbeteren? Trainingen in zelfvertrouwen, zelfwaarde en zelfontplooiing kunnen hieraan bijdragen. En hoewel ik geweld zeer zeker afzweer, geloof ik dat bepaalde vechtsporten ook kunnen zorgen voor verbetering bij de gepeste, al is het alleen maar dat ze er wat meer zelfvertrouwen door krijgen en kunnen denken van 'Hey, en wat dan als hij/zij mij slaat? Ik kan mooi wel karate en hij/zij niet!'.

Ten slotte denk ik dat iedereen wel eens is gepest, including me. Problemen bij dit soort dingen ontstaan als je je er wat van aantrekt of als je bij toekomstige beslissingen er rekening mee wilt houden. Dan gaat het fout. Kinderen zijn natuurlijk nog erg kwetsbaar en makkelijk te beïnvloeden, en pesten kan een grote impact hebben als een kind op jonge leeftijd al wordt gepest. Dit soort pesterijen kunnen leiden tot latere trauma's van het kaliber 'Oh, mijn eerste werkdag en als ze me maar aardig vinden en als ze maar niet over me roddelen'.

Daarom is het belangrijk denk ik dat vanaf jonge leeftijd kinderen al van de ene kant wordt aangeleerd niks aan te trekken van wat andere mensen over hun zeggen, en van de andere kant kinderen wordt geleerd hun eigenwaarde niet te ontlenen aan de externe wereld, maar dat deze in hun zit en altijd aanwezig is.

11 jaar geleden

K.

K.

Ik vind je gewoon heel, maar dan ook heel erg zielig als je vóór pesten bent. Je moet er gewoon mee stoppen oke? Je doet er iniedergeval veel mensen plezier mee. KAP er gewoon mee. Hoe zou jij het vinden als er zo tegen jou werd gedaan? Niet leuk dus kap er gewoon mee. & zo'n facebook pagina als je die aanmaakt ben je gewoon echt een imbeciele rot debiel.

11 jaar geleden

P.

P.

Mooi geschreven! Wel jammer dat de makers van zo'n facebookpagina nog van die kinderhersentjes hebben. Ze snappen het niet en daarom denken ze dat het leuk is.

Mocht je last hebben van pesterijen dan kun je eens kijken op pestbriefje.com

11 jaar geleden

J.

J.

ja je moet die pesters gwn helemaal de kk schelden. goed artikel.

11 jaar geleden

E.

E.

Mensen die hier in de reacties zeggen: ''stel je niet zo aan'' en ''Steek zelf je tijd in iets anders dan je hier druk om maken'', hebben jullie enig gevoel van medeleven? Ik vind dit een mooi stuk, en iedereen zou wel eens wat meer tijd mogen steken in het melden of voorkomen van pesten! En wat is er uberhaupt aanstellerig aan deze boodschap? Het is respectloos om dat te zeggen over pesten, want pesten is geen aanstellen!

11 jaar geleden

Y.

Y.

Ik like mee!

11 jaar geleden

A.

A.

Woa, woa. Wacht, wat?
Waar slaat dit nu weer op! Ben ik even blij dat ik van deze school af ben gegaan. Dit gaat wel erg ver.
Heb het trouwens ook meteen gerapporteerd, dit is niet normaal meer.

11 jaar geleden

R.

R.

Laag niveau zeg, verschrikkelijk. Inderdaad gerapporteerd, wat een kinderachtig gezeik.

11 jaar geleden

F.

F.

echt ontzettend zielig van degene die die facebookpagina heeft gemaakt. zo VRAAG je gewoon om mensen te gaan pesten! ik hoop dat ze die pagina snel verwijderen!
x floor
ps dit is voor alle mensen die gepest worden/zijn: die pesters zijn dik, lelijk irritant of hoe ze je ook noemen, niet jij!!! sterkte! x

11 jaar geleden

S.

S.

Meestal als iemand gepest wordt op school doen de docenten niet veel of helemaal niets. Ze laten het maar gebeuren of doen zelfs mee! Zeggen dat het slachttoffer zich aanstelt totdat...het over is. Dan krijgen ze er spijt van maar is het te laat. Dan kun je de tijd niet meer terug draaien.

11 jaar geleden

D.

D.

Ik like mee. Snap eerlijk gezegd niet waar je je zo druk over maakt....

11 jaar geleden

Y.

Y.

Justine, het is een mooi artikel. Echter vind ik de koppeling met zelfmoord overdreven. Niet omdat het niet gebeurt, maar omdat het niet zou moeten. Pesten is verschrikkelijk, daar ben ik het totaal mee eens, maar om daardoor zelfmoord te plegen is onnodig. Ik ondersteun pesten niet. Ik kan je ook niet vertellen hoe erg het is om gepest te worden, want ik ben namelijk nooit gepest geworden. Life is priceless ! En om daar een einde aan te maken omdat je gepest wordt uit niet hoe erg je gepest werd naar mijn mening. Het is meer een uiting van zwakte.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.