Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

'Jood' is het nieuwe cool

'Jood' is het nieuwe cool

Door Bram

Ik wil net gaan slapen als ik opeens 'n berichtje krijg van 'n vriend: "We hebben morgen eerste uur vrij! Jood!" Ik zal wel aan het dromen zijn, want hij zal me heus niet zomaar uitschelden. Ik leg mijn telefoon opzij en draai me lekker om.

Maar de volgende morgen blijkt dat ik niet gedroomd heb. Een beetje verbaasd lees ik het appje terug. Iets later open ik Twitter en ik word plotseling doodgejood. Alles wat positief is, is plotseling 'jood'. Wat heb ik gemist?

Blijkbaar is de trend begonnen op scholen in Zuid-Holland, zo schrijft 't Nederlands Dagblad. Ook het Meldpunt Taal signaleerde het woord 'jood' als 'opvallende uitspraak', en taalkundige Marc van Oostendorp wijdde er zelfs 'n column aan. Hier moet dus iets aan de hand zijn.

Negatieve lading

'Jood' is nooit eerder gebruikt als een specifiek positief woord. Sterker nog, vroeger had 't woord nogal 'n negatieve lading: als je keihard 'jood' over straat riep, dacht iedereen dat je voor Ajax was óf ze schrokken zich 'n hoedje. Sinds 1940-1945 lag 't natuurlijk nogal gevoelig, logisch ook: je beledigt er een hele bevolkingsgroep mee. Maar, dat is nu veranderd. 'Jood' is het nieuwe 'cool'.

'Jood' is niet meer negatief, maar opeens positief. Taalkundigen staan voor een raadsel. Zou het een tegenbeweging zijn met als doel 'jood' positief te laten klinken? Of zou het een verbastering zijn van het al langer gebruikte 'yo'? Of is het misschien een afkorting van idioot?

Alles is jood

Ik ga in ieder geval lekker met de trend mee. Geen SWAG, YOLO, chill, of cool meer. Uitval is nu jood, witte chocolade is jood, mijn vrienden zijn jood, 'Wie is de mol' is helemaal jood en Ajax... Nou ja, Ajax was altijd al jood.

Want als we deze trend met z'n allen lekker doordrukken, verliest 'jood' misschien wel écht zijn negatieve ondertoon. Mooi voorbeeld van een win-win situatie dus. Ik vind deze trend in ieder geval helemaal jood.

Gepubliceerd op 15 februari 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Kim

Kim

Maakt het dan nog uit of je jood of Jood schrijft?

11 jaar geleden

H.

H.

wat een bullshit

11 jaar geleden

W.

W.

Dit is serieus het domste stop-woordje dat ik ooit gehoord heb...

11 jaar geleden

R.

R.

zucht..... wat is onze generatie toch raar....

11 jaar geleden

Bram

Bram

Ik schaam me inderdaad ook wel eens voor onze generatie... Maar wat deze trend betreft, een beetje positiviteit in het leven mag toch ook wel? ;)

11 jaar geleden

P.

P.

Erg geforceerd en onzinnig. Ga maak dan je leven nuttig en ga alles gras vinden ofzo. Witte chocolade is gras, koeken zijn gras, maar ook deze fiets is te gras voor woorden O.o

Waar slaat het stukje 'Jood' op ?

10 jaar geleden

F.

F.

Erg geforceerd en zal gauw in een slechte smaak vallen.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.