Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Kunst moet weer kunst zijn

Kunst moet weer kunst zijn

Door Nora

Niks geen stokpoppetjes en papier-maché: toen ik in de kleuterklas zat, wilde ik als een ware Da Vinci de menselijke anatomie bestuderen. In groep 4 wilde ik tekenen zoals Édouard Manet en Grant Wood. Met de stripfiguren in mijn rekenschrift probeerde ik Andy Warhol na te doen.

Op mijn negende riep mijn omgeving dat ik naar de kunstacademie moest gaan. En ik schreeuwde vrolijk mee. Maar inmiddels is van mijn kunstzinnige ambitie weinig meer over.

In groep acht koos ik de meest culturele en creatieve middelbare school in de omgeving. Het enige wat ik wilde, was creatief zijn. Tekenen, schilderen, schrijven en fantaseren.

Alleen in je eigen tijd

Op die middelbare school werd ik echter al snel verzocht om wakker te worden uit mijn kunstzinnige droom. Creatief zijn doe je maar in je eigen tijd. Alhoewel ik het eerste anderhalf jaar nog een vrijzinnige Michelangelo kon spelen, ging het daarna bergafwaarts. De steevaste tienen veranderden in negens - oh nee! -, daarna achten, zevens... Op dit moment sta ik een vijf voor kunst.

In de derde klas begon de hel met perspectieftekenen en ander technisch gerommel. In plaats van creatief te mogen zijn, krijg je een opdracht voor je neus geschoven waar je het maar mee moet doen. Punten scoor je door zo goed mogelijk de opdracht te volgen, in plaats van je eigen gang te gaan. Met klodders verf smijten en roepen dat je Jackson Pollock bent, levert geen applausje meer op, maar een gele kaart.

Toch maar rechten

In de tijd op de middelbare school is mijn liefhebberij voor kunst (maken) dan ook minder geworden. De kunstacademie is in ieder geval geen optie meer. Ik kan natuurlijk niet met alle zekerheid zeggen dat het de schuld is van het schoolvak kunst, maar het heeft me in ieder geval gedemotiveerd. Tekenen doe ik steeds minder en de dingen die ik maak, zijn steeds minder speciaal. Dan toch maar rechten studeren.

"De bedoeling van kunst is het stof van het dagelijks leven van onze ziel vegen," zei Picasso ooit. En daar heeft hij volgens mij gelijk in. Kunst was voor mij even alle wiskundesommetjes en Franse woordjes in een denkbeeldige prullenbak mikken, en puur genieten. Het enige vak waar je compleet je eigen gang kon gaan, het vak dat je dag weer goed kon maken. Ook een van de weinige vakken waarop je niet wordt afgerekend op hoe goed je informatie in je hoofd hebt gestampt.

Schoolvak 'kunstig kunst'

Daarom pleit ik voor een vak 'kunstig kunst'. Geen stroeve opdrachten, maar de creatieve geest zijn gang laten gaan. Gooien met verf en kliederen met tekenmateriaal. Op die manier zal er meer talent boven komen drijven. Het is immers jammer als een potentiële Rembrandt z'n tijd moet besteden aan pottenbakken.

Gepubliceerd op 18 februari 2013

REACTIES

H.

H.

mee eens

11 jaar geleden

J.

J.

Je noemt het creatief, maar wat je beschrijft lijkt neer te komen op het nadoen van je artistieke helden in plaats van het nadoen van de leraar. Zoveel origineler is dat nou ook weer niet. En ik snap ook niet waar die sneer over de plastische kunsten nou voor nodig is.

11 jaar geleden

P.

P.

Ik ben het helemaal met je eens, die troep die we bij ons op school leren met het vak `K&C` (kunst en cultuur) leren gaat totaal niet over kunst of tekenen, natuurlijk moet je ook wel andere dingen doen als knutselen en perspectief tekenen maar ik zit er nu 2 jaar en ik heb nog geen enkele tekening gemaakt, DIT MOET ANDERS !

11 jaar geleden

O.

O.

Helemaal gelijk.
Onze lerares staat alleen toe dat we gehandicapten tekenen en na twee jaar hiervan word ik er zelf gehandicapt van.

11 jaar geleden

R.

R.

Het zou misschien beter werken als men je vijf keer een bepaalde techniek (bijv. perspectief) aanleert en je als ''toets'' zelf mag verzinnen wat je maakt zolang je er maar de geleerde techniek(en) in gebruikt. Dat zou ik althans veel leuker vinden dan alsmaar huizen, steden of kerken te tekenen waar ik niks mee heb. Geef mij maar liever een ruimteschip!

11 jaar geleden

Nora

Nora

@Jeroen Geen sneer, meer een roep van onvrede. Het lijkt me duidelijk dat veel leerlingen hun creativiteit beter kwijtkunnen in een tekening of schilderij dan in een asbak.

11 jaar geleden

S.

S.

Ik ben hier helemaal mee eens! Toen ik op m'n middelbare kwam dacht ik bij het horen van 'Kunst & Cultuur' aan expressie en je gedachten en fantasie de vrije loop te laten gaan, maar in plaats daarvan krijg je netjes een stappenplan toegereikt die je moet afwerken om vervolgens de opdracht die je gekregen hebt goed te maken. Jemig, waar is de echte kunst gebleven...

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.