Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Fietsavontuur in de stad

Fietsavontuur in de stad

Door Merel

Sinds ik in augustus van een Limburgs gehucht naar de grote stad Utrecht verhuisde, is veel veranderd. In winkels kan ik niet meer vrolijk "haije" roepen zonder nagestaard te worden en niemand wil hier over carnaval praten. Aan één ding zal ik echt nooit wennen: fietsen in de stad.

Zodra ik thuis wegfiets beland ik in een drukke straat die de binnenstad met de universiteit verbindt, waar 24/7 hordes fietsers aan je voorbij trekken. Zie daar maar tussen te komen zonder dat de Eastpaks je om de oren vliegen.

Het was toch rood?

Honderd meter verderop knal ik bijna op mijn voorganger omdat ik een wegversmalling onder het viaduct niet zag aankomen en kan ik nog net remmen voor een op rood springend stoplicht. Oeps, ik was al laat.

Ineens zie ik hele volksstammen aan fietsers voorbij zoeven. Hè, maar het is toch rood?! Ik snap er niks van. Snel spring ik ook maar op mijn zadel, om midden op het kruispunt te beseffen dat ik de laatste ben en de koplampen van buslijn 4 me van wel héél dichtbij aanstaren...

Driewielers in verkeer

Met bonkend hart fiets ik over de bruggetjes van het Wilhelminapark als ineens een kind op een driewieler de weg oversteekt. Net op tijd wijk ik uit, maar daardoor slip ik wel de resterende drie meter van het spekgladde bruggetje omlaag. Ik vloek binnensmonds. In Limburg nemen driewielers geen deel aan het verkeer.

Ik ben er bijna, alleen nog even de spoorwegoverga... *klingelingeling* Nééééé! Niet nu! De trein laat op zich wachten. Tien, zestig, honderd seconden. Geen trein te bekennen, maar de slagbomen blijven dicht. Na lang aarzelen manoeuvreer ik maar met een perfecte slalombeweging tussen de gesloten slagbomen door, de rails over, naar de overkant.

Voor het eerst voel ik me niet langer de Limburgse dorpeling in de grote stad. Ik voel me een rasechte Utrechter.

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, dé weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Merel aan de beurt. En we werken wel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 8 februari 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Jorieke

Jorieke

Herkenbaar.

11 jaar geleden

D.

D.

Ik woon al mijn hele leven in Utrecht en dit is erg herkenbaar. Je moet in de binnenstad meer op gevoel dan op regels fietsen. Komt er niets aan? Door rood! Komt er wel wat aan? Wacht even. Da's wel zo aardig voor de busreizigers. ;)
Mijn tip: Doe waar jij je het prettigst bij voelt. Ben je bang dat bus 8 je zo overrijdt? Wacht gewoon. Da's fijner dan aangereden wild spelen.

11 jaar geleden

Bram

Bram

Das toch ook wat, twee keer in de zelfde 7days ;)

11 jaar geleden

B.

B.

ik woon al mijn hele leven in haarlem, en hier is dit ook zo herkenbaar :) de weg naar school is een soort hindernis baan en je moet gewoon de hele tijd vooruit kijken en door fietsen en hopen....

11 jaar geleden

Kim

Kim

Een tijdje terug nam ik me voor om me een maand lang in Amsterdam aan alle verkeersregels te houden. Maar ik ben vroegtijdig gestopt omdat mensen het niet begrepen.

Als ik op het fietspad stopte voor het zebrapad om mensen over te laten steken, snapten ze het niet en bleven ze staan wachten tot ik voorbij was gefietst. Ja, zo kom je natuurlijk nergens.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.