Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Social media-terreur in boekvorm

Social media-terreur in boekvorm

Scholieren die elkaar via sociale media het leven zuur maken: als docent Nederlands en vertrouwenspersoon op een middelbare school hoorde Juultje van den Nieuwenhof er een hoop verhalen over.

Heavy shit, maar wel inspirerend. Tijdens tussenuren, 's avonds en in het weekend schreef ze binnen anderhalve maand het boek Delete. Over vijf normale jongeren die hun docent vanwege groepsdruk steeds verder te grazen nemen op internet.

Maar vooruit, Delete is een fictieve thriller, eentje waarbij de zaak écht compleet uit de hand loopt. Maar ook gewone scholieren zijn niet altijd digi-engeltjes, vindt ze.

Verschrikkelijke verhalen

"Je hoort als vertrouwenspersoon gewoon heel veel verschrikkelijke verhalen over wat er zich bij kinderen thuis afspeelt," vertelt Juultje. "De laatste jaren hoor je ook wat er op het gebied van sociale media fout kan gaan. Dat vond ik een heel interessant uitgangspunt. Natuurlijk is het boek niet gebaseerd op iets wat ik echt heb gehoord, want ik ben niet voor niets vertrouwenspersoon."

Maar ook al kan ze waargebeurde situaties niet zomaar neerpennen, ze helpen haar toch. "Ik voer heel veel gesprekken met jongeren, dus weet heel goed hoe zij zich voelen in bepaalde situaties. Ik heb die ervaringen wel gewoon kunnen gebruiken om me echt in te leven in de personages, ook al kon ik ze niet letterlijk in het boek verwerken."

Docenten op social media

Docenten en leerlingen als vrienden op social media zijn niet echt ’n handige combi. Daar weet Juultje alles van. "Ik heb wel gezien dat als je als docent niet voorzichtig met social media omgaat, je in de problemen kunt komen." Op de school waar Juultje lesgeeft, is sinds kort een socialemediaprotocol. Leraren en leerlingen mogen niet met elkaar bevriend zijn op Facebook, zodat school en privé niet samenvloeien.

Daarvoor gebeurde dat wel: docenten reageerden dan op posts van leerlingen en andersom. "Ik vind dat absoluut niet goed, dat moet gescheiden blijven. Het is gewoon riskant,'' vindt Juultje. ''Leerlingen kunnen bijvoorbeeld heel makkelijk foto’s van jouw facebookpagina halen en daar gekke dingen mee doen: ergens anders plaatsen bijvoorbeeld, of rare teksten eraan toevoegen."

Haar foto bewerkt

Zelf heeft ze ook een keer zoiets meegemaakt. Juultje: "Scholieren hadden een vakantiefoto van mijn Hyves-pagina gehaald en daar tekst aan toegevoegd. Een hele onschuldige foto trouwens: ik zit gewoon met een glas drinken in mijn handen. Opeens stond die foto op een of andere fotopagina, als je mij opzocht op Google kon je ‘m zo vinden. Er stond een nogal seksueel getinte opmerking onder, en dat vond ik best wel shocking. Het was niet eens naar bedoeld, maar dan nog zit ik er natuurlijk niet op te wachten."

Toch heeft Juultje het boek niet geschreven om scholieren te behoeden voor het dekselse kwaad dat social media heet. "Ik wil ook absoluut niet een wijsvingertje opsteken of schoolmeesterachtig overkomen,’’ zegt Juultje. "Ik wil wel laten zien dat social media heel erg kan vervlakken, omdat alles op afstand gebeurt. Zo lijkt het net alsof iedereen gewetenlozer wordt. Daarnaast vind ik het gewoon interessant wat er gebeurt met groepsdruk, macht in de verkeerde handen in combinatie met de juiste middelen.''

Delete winnen? Scholieren.com geeft tien exemplaren weg! Vul hieronder je gegevens in om kans te maken op het boek. De actie loopt tot en met maandag 11 maart. 

Gepubliceerd op 28 februari 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

G.

G.

Ik zocht vanmorgen nog naar het boek 'Delete' in de bieb, helaas heeft de bieb hem nog niet... Daarom doe ik graag mee met de actie, want ik ben heel erg benieuwd naar dit boek!

Liefs,
Geertje

11 jaar geleden

I.

I.

Heel erg bedankt, ik ben erg blij met het boek!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.