Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Spaans voor kleuters? Si!

Spaans voor kleuters? Si!

Door Merel

Elke Nederlandse middelbare scholier spreekt Engels. Door Carly Rae Jepsen, 16 & Pregnant, Call of Duty en oh ja, door school. Maar met onze Duitse taalkennis is het - los van dat rare Limburgse dialect - al heel wat slechter gesteld. Laat staan Frans, en wie zei daar Spaans?

Vreemde talen spreken is verrekte handig. Niet alleen om die bruinogige Don Juan aan de Spaanse costa te versieren of in Parijs de weg naar de dichtstbijzijnde H&M te vragen, maar ook voor 'later'. Als je die ene vette stageplek in Milaan wilt regelen, of solliciteert naar een hoge functie in een succesvol internationaal bedrijf. 

De oplossing

En zeg nou zelf, die paar jaar Frans op de middelbare helpen je misschien nog wel naar de "sale à l'Avenue des Champs-Élysées?", maar verder spreken de Fransen geen enkel woord d'Anglais. Er is dus meer nodig dan een paar uurtjes per week luisteropgaven maken in de onderbouw.

Gelukkig is er een manier waarop je heel gemakkelijk, snel en pijnloos een vreemde taal kunt leren. Het kost je bijna geen moeite en je hebt geen huiswerk, proefwerken of luisteropgaves nodig, je hoeft eigenlijk niks te doen. Het gaat vanzelf. Te mooi om waar te zijn? Voor ons helaas wel. Er is namelijk één voorwaarde: je moet jong beginnen.

Kleuters leren een vreemde taal vele malen sneller dan middelbare scholieren. Ik spreek uit ervaring: toen mijn ouders met mij naar Sri Lanka verhuisden toen ik drie was, ging ik ineens naar een Engelstalige school. En hoewel ik in het begin regelmatig gefrustreerd uit school kwam omdat ik me, praatgraag als ik was, niet verstaanbaar kon maken - iets waar ik nog vaak aan herinnerd word door mijn moeder - kletste ik binnen een maand of drie vrolijk en vloeiend mee. Geen huiswerk of bijles voor nodig.

Tweetalig basisonderwijs

Maar er is iets raars aan de hand. Dit is namelijk geen nieuws. Het is al jaren bekend dat het leren van een vreemde taal jonge kinderen heel gemakkelijk afgaat. Er zijn zelfs bewijzen dat het de communicatieve vaardigheden in het algemeen bevordert. Waarom zijn dan nog niet alle basisscholen tweetalig? Gewoon vanaf de kleuterklas de helft van de lessen in het Engels. Waarom zijn er alleen middelbare tweetalige scholen, terwijl we allemaal weten dat het leren daar al een stuk langzamer gaat? Waarom maken we het onszelf zo moeilijk? 

Ik zeg: tweetalig basisonderwijs, en vanaf groep drie krijgt iedereen Frans en Duits. Of Spaans, Italiaans, zelfs Chinees voor mijn part. Waarom wachten tot we dertien zijn? Had ik maar in groep drie al de vervoeging van Franse werkwoorden op -ir geleerd, dat had me later heel wat uurtjes achter WRTS bespaard. 

The happy end

Gevolg: met een beetje bijhouden spreken eindexamenkandidaten hun talen tien keer zo goed als nu, en het liefst drie of vier tegelijk. Elke Nederlander spreekt sowieso perfect Engels, dat niet beperkt is tot het Call-Me-Maybe-vocabulaire. De drempel om naar het buitenland te gaan wordt een stuk lager, de banen liggen voor het oprapen en we zijn allemaal gelukkige wereldburgers in hart en nieren.

Wie stemt voor?

Merel niet de enige die voorstander is van het zogenaamde vroeg vreemdetalenonderwijs. Steeds meer basisscholen beginnen in de lagere klassen met het lesgeven in een vreemde taal, en ook het aantal tweetalige middelbare scholen neemt toe, blijkt uit cijfers van het Europees Platform.

Gepubliceerd op 16 oktober 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

:.

:.

VOOR!

11 jaar geleden

Kim

Kim

Mooie plannen.

11 jaar geleden

Bram

Bram

Tsja, zie maar eens tweetalige basisschoolleraren te vinden...

11 jaar geleden

Kim

Kim

@Bram: alle juffen en meesters verplicht op bijles. Hihi.

11 jaar geleden

M.

M.

@Bram

Klopt, maar als dat eenmaal lukt heb je over 20 jaar dat probleem al niet meer! Dan kan iedereen tweetalig onderwijs geven als het goed is :p

11 jaar geleden

H.

H.

ombeschoft

11 jaar geleden

W.

W.

Geweldig idee, maar laten we eerst de problemen aanpakken op het gebied van rekenvaardigheden. Dat die niet nog verder zakken.
Daarnaast, hiervoor leraren vinden is enorm moeilijk, zoals al werd gezegd.
Maar prachtig idee!

11 jaar geleden

L.

L.

Absoluut voor!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.