Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Online tijdschrift voor hoogbegaafden

Online tijdschrift voor hoogbegaafden

Door 7Days

Afgelopen vrijdag werd een nieuw online magazine gelanceerd. De doelgroep: hoogbegaafde jongeren. De stukken op Brightlights.nl gaan over wetenschap, literatuur, games en muziek.

Ze worden stuk voor stuk geschreven door hoogbegaafde scholieren. Zoals Marijke (14).

Door Govrien Oldenburger

"Ik denk dat dit tijdschrift bij mijn interesses past," zegt Marijke. "Ik lees nu vooral NRC Next, maar er zijn niet echt tijdschriften die ik interessant vind." Daar moet BrightLights verandering in brengen.

In contact komen

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) wil meer aandacht besteden aan excellente leerlingen. Daarom liet het onderzoeken waaraan hoogbegaafde jongeren behoefte hebben. Ze bleken vooral in contact te willen komen met elkaar, om interesses en ervaringen te delen. Ook zijn ze geïnteresseerd in informatie over hoogbegaafdheid, zo vertelt projectleider Rolf Schreuder. Het leek hem een goed idee een online tijdschrift te ontwikkelen met deze twee aspecten erin.

Hoogbegaafde scholieren werd gevraagd mee te denken. "We hebben in kleine groepjes nagedacht over de vorm, inhoud en naam van het tijdschrift," vertelt Schreuder. De artikelen in BrightLights gaan over literatuur, poëzie, games, muziek en tekenen. Maar wat onderscheidt deze site nou uiteindelijk van andere sites? "De teksten kunnen wat langer zijn," zegt Schreuder. "Want hoogbegaafden zijn niet bang voor veel tekst. Ook wordt er soms gedetailleerder ingegaan op onderwerpen."

Hoogbegaafde redactie

En de stukken worden geschreven door negen hoogbegaafde scholieren. Ook Marijke schrijft elke maand twee artikelen, is de afspraak. "Ik denk dat veel hoogbegaafde jongeren andere hoogbegaafden willen ontmoeten," zegt ze. "Je loopt toch tegen andere dingen aan dan andere scholieren."

Zo vindt ze de lessen soms saai en is er best een groot leeftijdsverschil met haar klasgenoten. Marijke is veertien en zit in de vierde van het gymnasium. "Soms word je daar wel op aangekeken," zegt ze. Haar ervaringen wil ze best delen met mensen in dezelfde situatie. Maar ze heeft eigenlijk vooral vrienden die niet hoogbegaafd zijn. Schrijven voor BrightLights is daarom een leuke bijbaan, denkt ze. "En het is weer eens wat anders dan in de supermarkt werken." 

Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die sinds vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: wij bieden jullie een selectie van het nieuws uit 7Days en zij verblijden hun abonnees met sublieme schrijfsels van onze bloggers!

Gepubliceerd op 1 oktober 2012

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.