Merel mist de middelbare

Merel mist de middelbare

Door Merel

Woensdagavond. Of zeg maar -nacht. Met mijn hoofd in mijn handen probeer ik mijn oogleden te overtuigen van hun eigen krachten. Een vage pisgeur dringt mijn neusgaten binnen en zo te horen heeft de buurman vrouwelijke visite.

In mijn schemerige studentenkamer probeer ik nog even verder te schrijven aan mijn essay. Maar al snel geef ik op. Weemoedig (en procrastinerend, oké) denk ik terug aan mijn middelbareschooltijd die ik afgelopen zomer verruilde voor een studentenleven. Wat een leven. Tijd voor een e-mail.

Van: een pathetische ex-middelbare scholier met zelfmedelijden

Aan: elke schoolhater in hart en nieren

Onderwerp: een liefdesverklaring aan de middelbare school

Diva’s, diva’s everywhere

Lieve scholier, geniet van het schoolleven zolang het nog kan. Want ik was op de middelbare school bijvoorbeeld zo trots op mijn unieke, gewaagde, show-stelende indie-broek, maar op de uni heb ik al minstens vijf dezelfde gespot. En het was niet eens een H&M’etje! Ik voel me ineens een ontzettende grijze muis. Er nog origineel uitzien is onmogelijk, want iedereen is cool en hip en intimiderend, en vooral heel erg ‘leuk’. Heel vermoeiend, leuke mensen.

Dus trek de aandacht, nu het nog kan! Doe lekker gek, en laat ze maar kijken ja. Ga je niet dood van.

Afstand

Vorig jaar huppelde ik na het gaan van de bel vrolijk van lokaal C11 naar B13, stopte onderweg voor een plaspauze, checkte een sms'je van mam, maakte een weekendpraatje met een vriendin, en zat als eerste weer op mijn stoel in de volgende les.

Tegenwoordig wurm ik me tussen klakkende hakken, aktetassen en druk pratende bellers door, mijn boek en laptop stevig tegen mijn borst geklemd, rondvliegende koffiespetters ontwijkend, om in vijf minuten tijd van gebouw Voltaire naar gebouw Newton te komen.  Eenmaal aangekomen stink ik naar zweet, heb ik dorst en moet ik heel nodig plassen.

Connecties

De middelbare school is hét roddelparadijs. Iedereen kent iedereen, dus als übernerd X met partybabe Y aan de haal is gegaan, is die wiskundeles op maandag meteen een stuk minder saai. Bovendien kun je (als je het een beetje slim aanpakt) vriendjes worden met de juiste mensen, zodat die conciërge je ‘voor deze ene keer’ laat gaan als je weer eens halverwege het eerste uur als een verzopen kat voor zijn neus staat.

Kantine

Koester de kantine! Tenminste, als je school die zelf verzorgt. Cateraarbedrijfmedewerkers op de uni zijn lang niet zo gezellig als authentieke kantinejuffrouwen. En de speciaal voor jou bereide broodjes en zelfgemaakte soep van laatstgenoemden smaken écht beter dan voorverpakte fabriekssandwiches.

Puberaal gedrag

Uithalen tegen de leraar, chagrijnen tegen de receptioniste en koppig je strafwerk niet schrijven. En dan lekker hard roepen “komt door de puberteit meneer!” De rest van de school terroriseren als bovenbouwer, alle handige hoekjes en sluiproutes van buiten kennen en altijd je vertrouwde vriend(inn)en-clan om je heen. Stiekem best een veilig gevoel.

Beetje jammer van al die boeken, leraren, vakken, proefwerken en huiswerk. Als ze die nou achterwege zouden laten, zou de middelbare school een waar paradijs zijn. Maar nu mag-'ie er bij nader inzien dus ook nog best wel wezen. Mark my words.

 Warme groetjes,

Een kersverse student vol zelfmedelijden.

Gepubliceerd op 6 oktober 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

V.

V.

Ugh, ik heb precies hetzelfde. Geef mij ook nog maar een jaartje middelbare school.

11 jaar geleden

M.

M.

Haha, zit je toevallig op het university college in utrecht? Die namen van de gebouwen komen me zeer bekend voor :)

11 jaar geleden

E.

E.

He ?? Ik snap het niet !! xx Elise

11 jaar geleden

M.

M.

@Marlous,

10 punten! ;D University College Utrecht it is (maar het is daar ook zo slecht niet hoor, haha :p)

11 jaar geleden

M.

M.

Zoals jij het beschrijft lijkt de middelbare school het paradijs. Haha, veel succes op de universiteit! x

11 jaar geleden

S.

S.

Dan zal ik nog een jaartje genieten, als het zo erg is. :D:D

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.