Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Taakstraf door je chipszak

Taakstraf door je chipszak

Misschien zie je in de Groningse binnenstad straks overal scholieren in lelijke oranje vestjes met een grijpertje in de hand. De stad is al hun zwerfafval namelijk he-le-maal zat.

Wie daar z'n lege chipszak of blikje Red Bull op de grond gooide, kreeg tot voor kort een boete. Maar vanaf nu krijg je een Halt-straf en mag je een week lang papiertjes van de straat prikken.

Een taakstraf voor één keer de prullenbak missen? Wij belden de gemeente om het te checken.

Geen waarschuwing

De oude straf was al een fikse: zestig euro boete. Vorig jaar werd die 140 keer uitgedeeld, maar dat hielp niet. Hoe kan dat? Een woordvoerder van de gemeente Groningen vertelt: ''Jaarlijks veegt de gemeente ruim 2,3 miljoen kilo zwerfafval op. Scholieren die een boete kregen, voelden daar eigenlijk niks van omdat de ouders 'm betaalden. Kinderen hebben dat geld simpelweg niet. Daarom hebben we nu voor deze straf gekozen: wie vervuilt, mag komen opruimen.''

Streng zijn ze in Groningen zeker: een waarschuwing zit er niet in. Eén keer een kauwgompje op de grond en je moet meteen met je ouders op het matje komen bij bureau Halt. Normaal gesproken komen daar vooral jonge winkeldieven en bushokjesslopers. Na een pittig gesprek over je 'wangedrag' moeten je ouders kiezen: óf alsnog een boete, óf een taakstraf.

In dat laatste geval moet je een week lang op verschillende momenten de troep van je medevervuilers opruimen. Wel ligt de urennorm bij een vijftienjarige hoger dan bij een twaalfjarige, en topsportprikkers mogen ook niet eerder stoppen.

Geheimzinnig

Maar hoe worden 'misdadigertjes' nou opgespoord? ''Scholieren op straat worden in de gaten gehouden door BOA's, Buitengewone Opsporingsambtenaren. De ene keer zullen ze in burger over straat lopen, de andere keer in hun gewone uniform,'' aldus de woordvoerster.  Een beetje geheimzinnig klinkt het wel: ze wil niet zeggen hoe veel controleurs er in de stad rondlopen.

Groningen is niet de enige stad die taakstraffen inzet tegen troepterreur. Scholieren uit Etten-Leur en Dronten zijn sinds een half jaar de klos. Maar wat vinden de scholieren er zelf van? In Groningen moeten ze d'r vooral heel erg om lachen, blijkt uit deze reportage van RTL Nieuws...

Gepubliceerd op 12 september 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Kim

Kim

Op zich veel een betere straf dan een boete, maar devalueert dit niet de 'waarde' van een haltstraf? Vroegah betekende een Halt-straf dat je echt iets geflikt had, en was het best een serieuze waarschuwing. Als je nu iemand bedreigt en eenzelfde soort straf (hoewel meer uur natuurlijk) krijgt als iemand die z'n boterhamzakje niet in de prullenbak gooit of tien keer te laat komt, maakt dat een stuk minder indruk.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.