Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ik kon het wèl. Verdomme.

Ik kon het wèl. Verdomme.

Daar zaten we dan. Mijn ouders en de twaalfjarige ik, in het kantoor van de afdelingsleider. Ik wilde dolgraag naar de havo.  Helaas gooide één onderdeel van de citotoets roet in het eten.

Dat ik mijn citoscore qua Nederlands en Engels het vwo adviseerde en me een havo-advies gaf voor mijn studievaardigheden, maakte niet uit. Nee, die punten voor rekenen wezen erop dat ik veel beter op mijn plek zou zijn op het vmbo.

Maar ik wílde helemaal niet naar het vmbo.

"Havo niks voor jou"

Ja, met wiskunde en rekenen kon ik inderdaad niks, maar op de havo mocht je dat later gewoon laten vallen. En die eerste drie jaar zou ik me er wel gewoon doorheen worstelen. Of zo. Alleen, ''we moesten wel rekening houden met de status en dus het slagingspercentage van de school.'' Tuurlijk.

Want de havo zou veel te moeilijk voor me zijn, volgens de wiskundeleraar. ''Ga toch lekker vmbo doen joh, niets mis mee. Die havo is niks voor jou. Hoef je er in ieder geval niet zoveel voor te doen. En trouwens, er zijn ook hele leuke MBO-opleidingen hoor! Kun je vast ook gaan schrijven of zo.'' VMBO zou het worden dus. De zomervakantie naderde, en samen met één vriendinnetje zou ik er naar toe gaan. Totdat ik in juli werd opgebeld. Of ik alsnog havo wilde komen doen.

En zo geschiedde, dat ik toch bij mijn vriendinnen in een brugklas havo/vwo terechtkwam. Of wiskunde verschrikkelijk was? Ja natuurlijk. Mijn wiskundecijferlijst stond, ondanks het harde werken, vol drieën en vieren. Maar ik had het er voor over. In de vierde zou mijn leed verzacht worden met een fijn, wiskundeloos C&M-profiel. Ik had het toch niet voor mijn opleiding nodig.

De hel brak los

Een average bladzijde uit mijn wiskundeschriftTotdat ik het profielkeuzeblad voor me had liggen, met alle opleidingen van Nederland ernaast. Ik wierp er een blik op, en zag dat ik met mijn droomprofiel C&M vrij weinig opleidingen zou kunnen doen. En daarom koos ik - tegen alle adviezen in - een E&M-profiel met wiskunde. De hel brak los.

Tuurlijk, het was een goede keus om zo'n belangrijk vak te kiezen, maar je moet er ook wat mee kunnen. En dat kon ik ook wel: m'n eerste cijfer in de vierde voor wiskunde was een drie keer tellende 1.6 voor het examenonderwerp kansberekening. Auwtsj.

Fuck you

Gelukkig ging ik wel over met een vijf (een hele prestatie, nietwaar?). Een week voor de examens vroeg ik mezelf in godsnaam af hoe ik zo'n verschrikkelijk vak had kunnen kiezen, maar terug kon ik natuurlijk niet meer. Ik ging het gewoon doen, en hopelijk kon ik mijn zenuwen met wat Valdispert een beetje in bedwang houden.

Twee weken geleden werd ik gebeld door mijn mentrix. Ik was geslaagd met een 5.7 (voldoende!) voor wiskunde. Een dikke FUCK YOU naar al die mensen die zeiden dat ik het niet zou kunnen. Je weet wat ze zeggen: the greatest thing in life is doing things people say you can't do.

Gepubliceerd op 1 juli 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

F.

F.

Jaren geleden deed ik staatsexamen voor de mavo. Je mocht toen kiezen voor c- en d-niveau. c was makkelijker dan d en ik wilde natuurlijk alles op d. Ik was alleen niet zo goed in Engels, dus dat moest ik maar op c doen, vond iedereen. Nou, dus niet. Ik eigenwijs, en na het schriftelijk examen bleek ik een 4.6 te hebben. Iedereen smalend: "zie je wel". Maar ik wist dat als ik voor mijn mondeling een 6.5 had, het genoeg was. Dus ik zorgde ervoor dat mijn kennis zo goed mogelijk was, maar nog veel belangrijker: dat ik zo beleefd mogelijk was op het mondeling. Het idee was: de examinatoren zien het cijfer ook en zei kunnen me laten zakken of laten slagen. Ik kreeg mijn 6.5. Gemiddeld 5.55. Eén fout meer op mijn schriftelijk óf een iets minder goede indruk op mijn mondeling waren funest geweest, maar nu kon ik een dikke middelvinger opsteken. Fuck you: alle vakken geslaagd en alle vakken op d niveau.

Moraal van het verhaal van Jorieke en mij: als JIJ het wilt, dan moet je ervoor gaan. Laat je niet gek maken door anderen, maar probeer het gewoon. Het is geen garantie voor succes. Je kunt je neus stoten. Maar zelfs dan nog kun je zeggen dat je er echt alles aan hebt gedaan. Kortom: wees eigenwijs. Wees stronteigenwijs! Als je echt wilt, ga ervoor!

11 jaar geleden

H.

H.

Goed gedaan Jorieke!

11 jaar geleden

R.

R.

woow! bij wiskunde is het meestal zo dat als iemand het niet snapt, kan hij hard of heel hard werken, maar dan snapt hij er alsnog niet heel veel van (zoals ik), maar jij zet gewoon een 1,6 om in een 5,7. respect!

11 jaar geleden

F.

F.

<basis advies....
eerste jaar basis gedaan,
2de jaar KAder
3de jaar TL
4de jaar - Geslaagd voor TL

Join the club

11 jaar geleden

L.

L.

Wat kun je dan trots op jezelf zijn he! Het zou leuk zijn als ze hier op het voortgezet onderwijs ook nog iets van zouden leren.... Helaas niet!

11 jaar geleden

N.

N.

Op de basisschool had ik BB en KB advies, nu ga ik dik over naar 5 havo! (Overigens zegt iedereen wél tegen mij dat ik het kan, maar dat ik gewoon te lui ben.. True)

11 jaar geleden

.

.

"Ja, met wiskunde en rekenen kon ik inderdaad niks, maar op de havo mocht je dat later gewoon laten vallen."

Volgens mij ligt het eerder aan jouw instelling.

11 jaar geleden

N.

N.

respect

11 jaar geleden

S.

S.

Ik kom van Speciaal onderwijs met een reken achterstand van 3 jaar. naar MBO-3 (6e keer wiskunde examen geslaagd) en nu VAVO havo met wiskunde B.. het is een drama en de leraar bood me van de week nog aan om me te schrappen van de lijst nu het nog kon. Maar ik heb zo'n beetje dezelfde instelling, Wat nou kan ik niet? Kan ik wel en ga nog slagen ook! (resultaten moet ik nog zien natuurlijk)

11 jaar geleden

I.

I.

ik zit in mavo 4 en wil volgend jaar graag naar havo 4 maar ik kan alleen profiel E&M kiezen ik heb namelijk geen duits meer volg mijn cijfers zijn allemaal rond 7.5 of hoger behalve mijn wiskunde ik sta nu een 6.6 maar ik heb moet door je verhaal gekregen om het toch te doen .

11 jaar geleden

I.

I.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.