Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Stressen om langstudeerboete

Terwijl veel laatstejaars al slapeloze nachten hebben om de eindexamens, maken ze zich nóg ergens druk over: hun studiekeuze.

Komend jaar gaat er namelijk een nieuwe studiemaatregel in: als je langer dan een jaar uitloopt met je studie, moet je 3000 euro per schooljaar extra dokken. 

Tel daar de nieuwe examenregel (gemiddeld moet je een 5.5 of hoger halen voor je centraal examens) en zeg maar dag tegen je nachtrust.   

Andere studiekeuze

Volgens een onderzoek van NOS op 3 onder 900 scholieren maakt 1 op de 10 scholieren zelfs een andere studiekeuze door de nieuwe maatregel. Ze realiseren zich namelijk dat ze NU METEEN de juiste studiekeuze moeten maken, om zo geen studietijd te verliezen. 

Scholieren kiezen nu eerder voor een 'minder moeilijke studie' en zullen minder snel twee studies combineren. Havisten stromen liever door naar het vwo, in plaats van zich in te schrijven voor een hbo-opleiding.

Tussenjaar

Ook is de keuze voor een tussenjaartje nu nog aanlokkelijker. Dat doet onze blogger Tjeerd bijvoorbeeld ook. ''Om nu iets te kiezen is best moeilijk en ik weet nog niet precies wat ik wil later. Als ik nu een jaar andere dingen doe, kom ik waarschijnlijk op een briljant idee van wat ik wil," vertelde hij laatst bij Slam!FM.

Examentraining populair

Mede door die strengere exameneisen volgen steeds meer scholieren een examentraining. Volgens het NOS heeft dit jaar 44% van de eindexamenkandidaten een training gevolgd. Het populairst zijn de trainingen voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde: volgend jaar mag je nog maar voor één van die vakken een onvoldoende halen.

Gepubliceerd op 14 mei 2012


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}