Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

MaS: backstage bij de burgemeester

MaS: backstage bij de burgemeester

Vergeet even die Maatschappelijke Stage waarbij je plantsoentjes moet harken, babyluiers moet verschonen of bejaardenbillen moet wassen. Dat kan leuker, echt.

Tessa Dik (17) heeft tijdens haar MaS geen baby- of bejaardenbips gezien: zij liep een half jaar mee met de burgemeester van haar woonplaats. Vet!

De burgemeester van Roosendaal, Jacques Niederer, stelde uit zichzelf één stageplek beschikbaar om jongeren te laten zien wat gemeentepolitiek inhoudt. Leerlingen van een middelbare school in Roosendaal mochten loten en Tessa werd tot haar grote verbazing geselecteerd. "Ik schrok eerst toen school me in de zomervakantie belde, maar was wel superblij. Zo'n kans mag je niet vergooien."

Lintjes knippen

Het half jaar daarna ging Tessa 34 keer bij de burgemeester langs. "Uit een hele lijst met activiteiten die de burgemeester heeft, mocht ik kiezen welke me leuk leken. Dat waren vooral de recepties en openingen."

Van school mocht ze niet zomaar lessen skippen voor haar MaS, maar dat was ook niet echt nodig. "Ik had vier middagen per week vrij, waardoor ik met heel veel dingen mee kon."

Tessa ontdekte dat het burgemeesterschap anders was dan ze had verwacht. "Ik dacht dat het vooral een publieksfunctie was, een beetje lintjes knippen. Nu weet ik dat een burgemeester een hele duidelijke voorbeeldfunctie heeft. Hij heeft ook ontzettend veel verantwoordelijkheid en kan 's nachts opgebeld worden omdat er een grote brand is of zo. Hij is altijd aan het werk," zegt Tessa met een bijna bezorgde klank in haar stem.

Boring Roosendaal

Ook denkt Tessa nu wat positiever over haar woonplaats. "Ik dacht dat Roosendaal een nogal saaie gemeente was, waar weinig gebeurde op politiek gebied. Niets bleek minder waar. Er zijn hier veel mensen die een doel hebben, er zijn ideeën en ambities binnen de gemeente en er wordt heuse politiek bedreven."

Tessa klinkt aan de telefoon erg vlot, en zonder dat ik veel vragen hoef te stellen vertelt ze haar verhaal. Ook dat komt door haar stage. "Ik heb er communicatieve vaardigheden opgedaan: al op mijn eerste dag moest ik pers te woord staan. Daar leer je wel van."

Winners & losers

"Verder heb ik ontdekt dat een probleem altijd heel veel kanten heeft. Er zijn meerdere winnaars en verliezers en voordat je een besluit neemt, moet je dat goed beseffen," zegt Tessa.

"In gesprekken met andere mensen stelde ik me altijd even voor, zodat iedereen wist wie ik was. Dat leidde tot een hoop boeiende gesprekken, en iedereen reageerde altijd positief op m'n stage. De reacties van mijn klasgenoten waren wisselender: sommigen vroegen elke week hoe het gegaan was en gingen soms zelfs mee. Anderen vonden die hele politiek maar saai."

Tijdrovend

Als ik Tessa vraag naar de nadelen van haar stage, heeft ze als een heuse politicus haar antwoord al klaar. "De tijd die het kostte, was een nadeel. Maar goed, ik had genoeg tijd en mijn schoolwerk leed er niet onder."

Wil ze sindsdien later de politiek in? "Ja en nee. Ja, omdat je er leert om naar veel verschillende kanten van een probleem te kijken. Nee, omdat politici spelletjes spelen en niet eerlijk zijn. Ik heb liever dat mensen eerlijk zijn."

Geen politicologie

Toen Tessa oud-minister van Financiën Gerrit Zalm op een stagedag ontmoette, vroeg hij haar wat ze wilde gaan studeren. Haar antwoord: misschien politicologie. Gerrit Zalm zei toen: "dat zou ik niet doen. Kies een studie met een kern, zoals Economie of Rechten. Als je thuishoort in de politiek kom je er vanzelf terecht."

Wijze raad tijdens een MaS, die Tessa braaf opvolgt: volgend jaar begint ze aan de studie Economie en Bedrijfseconomie.

v.l.n.r. Tessa, de burgemeester en Gerrit Zalm

Gepubliceerd op 24 mei 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.