Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

2013: geen troost voor gymnasiasten

Door Kim

UPDATE: DE INFO HIERONDER KLOPT NIET MEER HELEMAAL. Het LAKS heeft de demissionair onderwijsminister Marja van Bijsterveldt ervan kunnen overtuigen dat deze regel nog een jaartje uitgesteld moet worden.

In 2012 is al het onderstaande dus nog niet van toepassing, maar vanaf 2013 wél. MEER INFO LEES JE HIER.

Een nieuwe regel voor gymnasiasten: als je door Grieks of Latijn zakt voor je eindexamen, kun je voortaan geen atheneumdiploma meer krijgen als troostprijs.

Vroeger kon dat in bepaalde situaties wel, maar helaas: het College voor Examens kent geen genade meer.

Toen...

Tot en met vorig schooljaar bestond deze superchille escape route namelijk voor sommige gymnasiasten: als je gezakt was door een onvoldoende voor Grieks en/of Latijn.

Als je dat vak náást een 'gewoon' volledig atheneumvakkenpakket had gevolgd (dus Grieks of Latijn als extra vak), dan kon je het gewoon laten vallen als je een onvoldoende bleek te hebben gehaald. Wat dan overbleef was een schitterende atheneumlijst vol voldoendes, en dito diploma.

Deze troostprijs gold trouwens alleen voor scholieren op een scholengemeenschap, waar dus ook echt atheneum wordt aangeboden. Zat je op een school met alleen maar gymnasiasten, dan was je sowieso de sjaak en moest je later via staatsexamens of de vavo alsnog je gymdiploma proberen te halen.

... en nu

Aber jetzt: met ingang van 2012 is deze regeling gewijzigd. Zit je op een scholengemeenschap, dan moet je voor aanvang van het centraal examen kiezen of je a) voor een echt gymnasiumdiploma opgaat, of b) voor een atheneumdiploma opgaat (dat kan wel een atheneumdiploma met extra Latijn en/of Grieks zijn).

Zet je in op een gymnasiumdiploma maar faal je op Latijn of Grieks, dan ben je dus gewoon écht gezakt. Zonder mogelijk atheneumdiploma als troost. Tip van het LAKS: denk goed na wat je kansen zijn en hoeveel een gymnasiumdiploma je waard is. Als je zakt, kost het je alleen maar tijd en geld...

Gepubliceerd op 24 april 2012


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?