Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Gratis boek: De Donkere Kamer van Damokles

Gratis boek: De Donkere Kamer van Damokles

Gratis dingen zijn fijn. Daarom is de actie Nederland Leest in de maand november ook zo chill: dan wordt het boek De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans gratis weggegeven op bibliotheken en scholen. Gratis! Voor niets! Nul euro!

Elk jaar wordt er tijdens Nederland Leest een gratis boek weggegeven. De donkere kamer van Damokles is populaire shit onder scholieren: in onze ranglijst van meest gelezen boeken staat-'ie op de 32e plaats en alleen afgelopen schooljaar zijn er al 56.367 uittreksels van gedownload.

Landverrader of verzetsheld

Het boek is een echte oorlogs- en verzetsroman: het gaat over sigarenhandelaar Henri Osewoudt. Hij ontmoet een verzetsman (Dorbeck) die hem allerlei gevaarlijke opdrachten geeft. Hierdoor wordt Henri gevangen genomen, weer vrijgelaten en pleegt hij moorden.

Na de bevrijding keert iedereen zich tegen Henri: ze vinden hem een landverrader. En plotseling leidt geen enkel spoor meer naar verzetsman Dorbeck. Heeft Henri hem wel ooit ontmoet, of is hij gewoon zelf verantwoordelijk voor al z'n daden?

Realistische schrijfstijl

Wat vinden scholieren nou van het boek? We hebben inmiddels 69 verslagen in onze database staan, dus genoeg meningen. Karen bijvoorbeeld, die schrijft dat het boek haar aan het denken heeft gezet. "De vraag blijft: bestaat Dorbeck, of niet?"

Wouter vindt bovendien dat het boek makkelijk te lezen is, omdat de schrijfstijl van het boek sober en realistisch is. Daar is trouwens niet iedereen het mee eens: een paar leerlingen klagen over het "ouderwetsche woordgebruik".

Verfilming

Niet alleen onder scholieren is het een populair boek: De donkere kamer van Damokles eindigde in 2007 op de vijfde plaats tijdens de verkiezing van het populairste Nederlandse boek aller tijden. Da's behoorlijk wat natuurlijk.

In 1963 kwam er een verfilming met de titel Als twee druppels water. De film mocht jarenlang niet worden vertoond omdat de investeerder Freddy Heineken dat 'om privé-redenen' ineens niet meer wilde, maar sinds zijn overleden in 2002 wordt de film gewoon weer uitgezonden. En is-'ie ook gewoon te vinden op YouTube

Goede keuze?

De adjunct-directeur van het CPNB (de organisatie die elk jaar het weggeefboek uitkiest) is ook erg tevreden met deze keuze. Aan de telefoon met het NRC zegt hij dat het boek "ergens over gaat" en bovendien "een geweldige thriller" is. 

Maar niet iedereen is blij: een directielid van uitgeverij Meulenhoff twitterde 'Waarom geen moderne schrijver, om jonge lezers te winnen?' Het boek is namelijk gepubliceerd in 1958 en de schrijvers is allang dood. Het directielid denkt dus dat 't boek jongeren juist helemaal niet aanspreekt. Dat valt volgens onze ranglijst wel mee, maar de uitslag van onze poll sluit er bij aan: tot nu toe zegt meer dan de helft van de jongeren het boek niet eens te kennen...

Heb jij 'm al gelezen? Zo ja, wat vond je ervan?

Gepubliceerd op 23 april 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

E.

E.

Ik heb 'm gelezen en ik had een hekel aan de hoofdpersoon. Pas ergens de laatste paar bladzijden begon ik 'm een beetje sympathiek te vinden, de rest van het boek hoopte ik nog dat iemand 'm dood zou schieten. Dat was niet heel bevorderlijk voor mijn inlevingsvermogen in het boek. :O

11 jaar geleden

S.

S.

@Em.: aan de andere kant. Als je hoopt dat een hoofdpersoon wordt doodgeschoten, dan doet het wel wat met je.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.