Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

De examens zitten er bijna op. Wij horen heel graag wat je van onze nieuwsvoorziening tijdens de examens vond. Laat 't weten!

PWS-experiment: weekje strengchristelijk

PWS-experiment: weekje strengchristelijk

Een profielwerkstuk over de Tweede Wereldoorlog of de economische crisis, dat kán natuurlijk origineler. Dat vonden ook Tanja en Emmy. Ze kozen een ander onderwerp en gingen vijf dagen bij een gereformeerd gezin wonen.

Ze gingen naar de gereformeerde school, naar de kerk en schreven hun profielwerkstuk over deze ervaring. Klopten hun vooroordelen en hoe ziet zo'n strengchristelijk leven er eigenlijk uit?Refomeisjes dragen rokken. Elke dag."vast heel saai," dachten Tanja en Emmy van tevoren. Veel ongelovigen zouden het inderdaad behoorlijk saai vinden: "Het wisselt per gelovige, maar de meeste mogen bijvoorbeeld niet uitgaan," vertellen ze. "Ook mogen ze bepaalde muziek niet luisteren, de meeste tv-programma’s zijn ook niet toegestaan en samenwonen mag niet voor het trouwen." Laat staan seks voor het huwelijk.

'Jeetje' mag niet

Al op de eerste dag bleek dat zij niet alleen anders naar gereformeerden kijken, maar dat zij ook anders bekeken werden door hen. "Ze vonden het heel raar dat wij nergens in geloven," leggen de meiden uit. “We kregen ook meteen te horen dat wie niet in God gelooft in de hel komt. Dan sta je wel even met een mond vol tanden."

Ook werden ze met hun neus op hun woorden gedrukt: niet alleen 'godverdomme' en 'Jezus' waren uit den boze, maar ook vloeken als 'jeetje,' 'tjee,' en 'gossie' vond men te ver gaan.

Rechts Emmy en Tanja, links twee schoolgenootjes.Op school

De lessen zelf waren vergelijkbaar, op het bidden op school en vakken als aardrijkskunde en godsdienst na. Dat godsdienst anders wordt gegeven is logisch, maar aardrijkskunde? "Ze moeten dingen leren voor hun eindexamen die ze niet geloven, bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis van de aarde," leggen Emmy en Tanja mij uit. Voor hen is dat net zo vreemd als wanneer onze aardrijkskundeleraar zou beginnen over God in plaats van de Big Bang.

"Zij geloven namelijk écht in god,” ontdekten ze. Ze denken dus niet dat God bestaat, maar ze weten het. Dat verklaart dat het vele bidden, de vele kerkbezoeken en het sobere leven prima vol te houden is. Maar vergis je niet: "tv-programma’s zonder seks, overspel en vloeken worden gewoon teruggekeken op het internet en ze zitten bijna allemaal op sociale media.”

In de kerk

En die kerkbezoeken, zijn die inderdaad zo saai als het lijkt? "Echt leuk was het niet nee," vonden Emmy en Tanja. Ze waren naar twee kerken gegaan: een hele grote waar zo’n 2500 mensen in kunnen en een veel kleinere kerk. "In die kleine kerk wist de dominee ook dat wij in de kerk zaten en heeft hij de dienst daarop aangepast. Dat was wel leuk!"

Emmy en Tanja met hun gezin-voor-een-week.Oké, maar na schooltijd blijft er nog iets over. Iets waar geen scholierenleven zonder kan: de avond. De meeste gereformeerden gaan niet uit, mogen zich niet lamzuipen (wel alcohol, maar met mate), maar ze moeten toch íets doen voor het slapengaan? "In het weekend is er om de week de jongerenvereniging. Eerst wordt gebeden en gediscussieerd over God, daarna gaan ze spellen spelen." Geen bordspellen, maar van die grote spellen voor in een groep, zeg maar. Ook zijn de meiden op een zaterdagavond naar een lezing gegaan: over waarom de duivel in de popmuziek zit.

Verder kijken

Zo namen Emmy en Tanja een kijkje in de sober lijkende rokjeswereld, maar keken ze verder dan dat rokje en de gevouwen handen. Ze snappen nu hoe er in God geloofd wordt, kennen jongeren die, zoals elke puber, internet en sociale media omarmen (er staat niets over in de Bijbel natuurlijk). En hoe bijzonder is het om voor je profielwerkstuk met een groepje gereformeerde leeftijdsgenoten in de kebabzaak te gaan chillen?

Ben je benieuwd hoe het profielwerkstuk geworden is? Je kunt 'm hier bekijken!

voeg reactie toe

8930

Het drinken van een energiedrankje helpt je om je examens door te komen. Feit of fabel?