Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Arjen Lubach is rijk

Arjen Lubach is rijk

Dit jaar zijn er weer drie schrijvers een stukje rijker: Paul Murray, Anne-Gine Goemans en Arjen Lubach wonnen alle drie de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. Daarmee zijn ze een trofee en 15.000 euro rijker. De eerste twee wonnen de juryprijs met 'Skippy tussen de sterren' en 'Glijvlucht', Arjen Lubach won de publieksprijs met zijn boek 'Magnus.'

De Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs (DJP) werd gisteren bekend gemaakt in de Brakke Hond te Amsterdam. Het is een prijs voor boeken die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren.

Enthousiaste jury

Er waren in totaal zes boeken genomineerd, opgesplitst in de categorieen 'nederlandstalig' en 'vertaald'. De jury werd vertegenwoordigd door Ronald Giphart (schrijver van o.a. 'Phileine zegt sorry').

Ze waren vooral heel enthousiast het boek 'Skippy tussen de sterren' van Paul Murray. Ook het boek van Anne-Gine Goemans 'Glijvlucht' vonden ze erg sterk. Het boek dat de jongeren het coolst vonden en waar dan ook massaal op gestemd werd was Arjen Lubachs 'Magnus'. 

Amateurdetective

Magnus gaat over Martin, die op pad gaat naar Zweden om amateurdetective te gaan spelen. Er worden in Zweden namelijk allerlei vreemde uitgaven gedaan met z'n creditcard en hij wil wel 'ns even weten wie daar achter zit. Bovendien heeft hij het in zijn woonplaats Amsterdam toch niet meer naar z'n zin.

Wat Arjen Lubach als geen ander kan, is het prachtig beschrijven van alledaagse situaties. Bovendien heeft 'ie een goed gevoel voor humor (hij is namelijk ook cabaretier). Onze topboekverslagenschrijver Kees van der Pol vindt 'Magnus' een aantrekkelijk boek en raadt 'm vooral aan voor je leeslijst. Er zit volgens hem zelfs een 'thrillerachtige spanning' in het boek.

Jongerenliteratuur

Wel opvallend: geen van de winnende boeken is uitgegeven in het genre 'young adult' of jeugdboek. En dat terwijl ze toch een prijs hebben gewonnen voor beste 'jongerenliteratuur'.  'Magnus' bijvoorbeeld, valt onder de categorie 'roman' en 'literatuur'. Volgens juryvoorzitter Ronald Giphart is dat juist hartstikke goed: zo beslissen jongeren tenminste zelf wat echte jongerenliteratuur is.

Arjen Lubach was zelf nog jonger dan dertig toen 'ie 'Magnus' schreef, vertelde hij gisteren bij Pauw en Witteman. ''Ik zat middenin mijn doelgroep. Ik was ook bezig met allerlei dingen die onder jongeren spelen.'' Hij denkt dat z'n boek daarom waarschijnlijk ook zo populair is.

Nieuwsgierig geworden, of al fan? Arjen heeft ook nog twee andere, coole boeken geschreven: 'Bastaardsuiker' en 'Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend'. Vooral de laatste vind ik echt een aanrader en het boek is ook nog eens goed voor je lijst

Gepubliceerd op 20 april 2012

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.