Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vermijd plagiaat

Vermijd plagiaat

Door Simon

Er zijn volgens mij een hoop scholieren die niet precies weten wat plagiaat is. Da's jammer, want het is niet zo ingewikkeld om op een 'legale' manier van bronnen gebruik te maken. Tips van de hoofdredacteur. Doe er je voordeel mee.

Sowieso leunen de meeste werkstukken die je maakt op het werk van anderen. Tenzij je écht eigen onderzoek doet (de uitslag van eigen scheikundeproefjes of een sociaal experiment bijvoorbeeld), moet je het van de noeste arbeid van anderen hebben.

1. Citeer

Als ik hier schrijf:

Als iemand omgekeerd zonder toestemming van de rechthebbende een hoofdstuk van een levende schrijver als Ronald Giphart publiceert en daarbij een bronvermelding opneemt en Giphart als de auteur noemt, dan is het geen plagiaat, maar wel een schending van het auteursrecht.

Dan denken jullie: zulke intelligente zinnen schrijft Simon anders nooit. Zet die zin tussen "aanhalingstekens" en voer 'm in Google in en je ziet waar ik 'm vandaan heb gejat. Heb je 'm gevonden? Dat kan jouw docent dus ook als je opeens wetenschappelijke taal uit begint te blaten. Wil je geen 1? Doe het zo:

"Als iemand omgekeerd zonder toestemming van de rechthebbende een hoofdstuk van een levende schrijver als Ronald Giphart publiceert en daarbij een bronvermelding opneemt en Giphart als de auteur noemt, dan is het geen plagiaat, maar wel een schending van het auteursrecht."

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Plagiaat

2. Parafraseer / herschrijf

Om te voorkomen dat je werkstuk van de citaten aan elkaar hangt, kan je de boel ook parafraseren. Neem bijvoorbeeld het woord parafraseren: dat zou jij nooit gebruiken. Herschrijf dat in je eigen woorden. Dat mag wel. Als je het heel chique wil doen, zet je er wel een voetnoot bij.

En let op: voetnoten zijn enorm koel en goed voor je imago. Een hele lange bronnenlijst doet het ook altijd goed.

Hier vind je meer informatie over juist citeren en parafraseren.

3. Toch jatten?

Besluit je toch het werk van anderen te jatten? Dan bevind je je in ieder geval in goed gezelschap. De Hongaarse president Pál Schmitt bijvoorbeeld jatte z'n hele afstudeerwerk bij elkaar en blijft gewoon president van Hongarije. Puntje is wel dat 'ie nu enorm voor l*l staat.

Gepubliceerd op 17 april 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

C.

C.

Stel ik gebruik een verslag van een ander MET toestemming van die gene is dat dan plagiaat of niet? Ik zie een handeltje ;p

12 jaar geleden

S.

S.

@Christiaan: als je doet alsof het je eigen werk is, is het plagiaat.

12 jaar geleden

K.

K.

Zelfs het NRC Handelblad doet aan plagiaat: vorige week publiceerden ze een stuk waarbij plagiaatmachine Euophorus 66% plagiaat detecteerde. Afkomstig van de Volkskrant. Oeps...

Zie ook
http://www.villamedia.nl/nieuws/bericht/nrc-schrijft-de-volkskrant-over/63462/

12 jaar geleden

C.

C.

@simon: Aww dat is jammer

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.