Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Het RIVM zoekt scholieren (13 t/m 17) die niet roken EN scholieren (18 jaar of ouder) die wel roken of e-sigaretten/shisha-pen gebruiken. Voor een onderzoek. Vergoeding is €30,- + reiskosten. Lees meer en meld je aan!

Proest: Dag van de Gezonde Schoolkantine

Proest: Dag van de Gezonde Schoolkantine

Vandaag is het de Dag van de Gezonde Schoolkantine. Proest. Giechel. Maar ook: kreun.

De pogingen van gezonde volwassenen om moeilijke pubers van die pizzabroodjes en saucijzenbroodjes weg te houden, zullen nooit effect hebben.

Wij pubers zijn moeilijk. We willen gewoon een patatje mayonaise. Een blikje energiedrank. Een Mars. Dat is makkelijk en lekker. Gezonde voeding is geen welbekende term voor onze fat ass-generatie. Sporten doen we ook al liever niet.

Fat ass-factor

De Gezonde Schoolkantine dus. Zo’n initatief het Voedingscentrum, ongetwijfeld gesteund door schoolbesturen en ouderraden. Dat viel ook wel weer te verwachten, want onze fat ass-factor wordt steeds erger. In pauzes snellen we naar de kantine voor onze benodigde energie om slaapverwekkende lessen te kunnen overleven. Om die concentratie hoog te houden.

Suikers helpen daarbij, echt. Kies zelf maar: óf een Mars, óf je verlepte oude geplette boterhammetjes die half uit het zakje zijn gevallen... dan is de keuze toch snel gemaakt?! Niet te vergeten die halfbruine appel met deukjes die je moeder er vol vertrouwen elke dag bij gooit.

Junkfood maakt gelukkig

Bovendien: junkfood maakt gelukkig, al is het maar tijdelijk. Onze levens zijn af en toe toch best hard, na het zoveelste teleurstellende punt, de zoveelste onbegrijpelijke wiskundeles, of een van de vele saaie tussenuurtjes. Je moet toch wat om dat verdriet weg te eten.

Maar mijn belangrijkste reden om deze goedbedoelde Dag van de Gezonde Schoolkantine af te keuren, is het verzet dat ongetwijfeld zal volgen. Bij ons pubers kun zoveel doen als je wilt, tegen welke slechte gewoonte dan ook, het werkt toch niet. Gezond-eten-posters? We zullen er snorretjes of geslachtsdelen op tekenen. Het is allemaal één grote grap.

Schokkende shit

Als volwassenen verandering willen brengen in ons eetsysteem, moeten ze met echt schokkende shit komen. Als ze ons niet van blowen, overmatig drinken en roken kunnen afhouden, wordt gezond eten ook een probleem. Zo steken we simpelweg niet in elkaar.

Misschien moeten die volwassenen ons gewoon aan ons lot overlaten. Als een klasgenoot met obesitas ineens doodziek wordt wegens een afstervend immuunsysteem door gebrek aan vitamientjes... ja, dan valt het kwartje wel.

Je kunt ons moeilijk die sla inclusief cholesterol-geaccepteerde olijfolie door de strot douwen. Sorry, bedankt voor de goede bedoelingen, maar een dag als deze heeft echt geen effect. Ik neem nog een saucijzenbroodje.

voeg reactie toe

7706

Het drinken van een energiedrankje helpt je om je examens door te komen. Feit of fabel?