Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

IJsvrij bij Elfstedentocht?!

IJsvrij bij Elfstedentocht?!

Door Kim

UPDATE: De tocht gaat niet door. Dus ook geen Elfstedentochtvrij. Helaas, nu gauw weer aan je huiswerk! ;)

Alle Nederlandse scholieren mogen best een dagje vrij krijgen als er een Elfstedentocht komt. Dat vinden de meeste politici in Den Haag, schrijft het AD.

Die Tocht der Tochten móet je namelijk gezien hebben, vinden veel Kamerleden. Zo'n wedstrijd kun je immers maar een keer in de zoveel jaar zien, dus daar mag je best wat lessen voor missen. Als je die later maar weer inhaalt. Geert Wilders wil er zelfs een nationale feestdag van maken. 

Mag van de minister

Alleen het Ministerie van Onderwijs is wat minder enthousiast. Sowieso kan die niet zomaar bepalen dat alle Nederlandse scholen een dag dichtgaan. Jouw ouders zouden dat misschien prima vinden, maar werkende ouders van basisschoolleerlingen weten dan niet wie er die dag dan op hun kroost moet passen.

Toch is er een hoop: het ministerie laat scholen grotendeels zelf hun lestijden bepalen. Als de schooldirecteur jou (en zichzelf) een dagje Elfstedentocht-vrij gunt en de lessen verschuift naar bijvoorbeeld de eerstvolgende roostervrije dag, vindt het ministerie dat prima.

Deze week even lief doen tegen de schooldirectie kan dus in je voordeel werken.

Ga je dan kijken?

Een dagje vrij is natuurlijk nooit weg, maar wíl je die Elfstedentocht überhaupt wel zien?

Uit onderzoek van het jongerenpanel van EenVandaag blijkt dat 1 op de 8 scholieren zó'n Elfstedenfan is, dat-'ie zelfs zou gaan spijbelen (of z'n moeder een ziekmeldingsbriefje laat schrijven) om de tocht te zien.  Zij zullen dus zeker aan de buis gekluisterd zitten, of school nou wel of geen vrij geeft.

Drie op de tien niet

De helft van alle ondervraagde jongeren gaat alleen kijken als ze geen andere verplichtingen (school bijvoorbeeld) hebben. Drie op de tien hoeft de tocht sowieso niet te zien.

Hoe dan ook: duimen voor aanhoudende vorst dus! Vanavond om 19:00 uur komen de Elfstedentocht-bazen weer bij elkaar, om misschien wel dé beslissing te nemen...

Gepubliceerd op 8 februari 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

H.

H.

Mijn school geeft sowieso geen vrij, dat weet ik nu al. Ze zijn altijd de spelbreker in dit soort dingen.

12 jaar geleden

S.

S.

@Heleen: altijd? nooit iets leuks op jullie school? jammer is dat.

12 jaar geleden

R.

R.

Ik woon en ga naar school in Emmen en dan willen ze ons potjandorie geen vrij geven op wat waarschijnlijk de enige keer is dat bij ons op de rietplas het NK schaatsen op natuurijs wordt gehouden?! BLASPHEMY!

12 jaar geleden

S.

S.

Hij gaat toch niet door, dus wat maakt het nog uit?

12 jaar geleden

K.

K.

Ik heb de hoop anders nog niet helemaal opgegeven hoor. Volgende week gaat 't misschien weer vriezen, en sowieso: de winter duurt nog tot half maart :-)

12 jaar geleden

G.

G.

ik ben voor maar ja zal je net zien dat het niet door gaat en dat je school aleen maar ijsvrij geeft als het delaatste dag van de winter is en dat er dan geen elfstedentocht is!!!!!!!!!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.